Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Югозападният университет „Неофит Рилски“ за четвърти пореден път отбеляза посрещането на китайската нова година

С чаена церемония, традиционни китайски храни и викторина, днес студентите от Югозападния университет посрещнаха по традиционен начин източната нова година. 

Над 20 човека се включиха в надпреварата за изписване на йероглифи, като най-добрите от тях получиха и награди. Въпроси от бита на китайците, като любимите цветове на източния народ, традиционни напитки и храни за празника също бяха част от събитието днес. 

Снимка

Тъй като датата се определя от лунния каледнар, тази година настъпването на новата година е на 15 февруари. Тогава започва и годината на кучето, като поверията свързани с това животно са, че ни очаква година на доброта и вярност. 

Събитието се проведе в зала „Конфуций“, а организатори бяха Филологическият факултет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Община Симитли защити Коматинските скали

Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Благоевград прие предложението на кмета на град Симитли, Апостол Апостолов, за защита на природната забележителност Коматински скали. Защитената територия е с площ 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли във Влахина..

публикувано на 06.08.24 в 16:44

Джаз в теснолинейка!

Да се возиш на джаз-теснолинейка звучи необичайно и екстравагантно? А защо не?! Със сигурност ще бъде забавно, интересно и много приятно. Банско джаз фестивал, Община Банско и Родопската теснолинейка организират едно атрактивно музикално пътуване между Родопа, Пирин и Рила. Пътниците могат да се возят по джазовата теснолинейка в два..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

Проверка на състоянието на моста между ГКПП "Кулата" и ГКПП "Промахон"

Областният управител Георги Динев, заедно със заместник областния управител Христо Ангелов, който е председател на междуведомствената комисия, Иван Кунев – директор на ОПУ - Благоевград, представители на ОД на МВР-Благоевград, РД „Гранична полиция“-Смолян, Агенция „Митници“ София, ОО „Автомобилна администрация“ - Благоевград, инж. Мартин Петков –..

публикувано на 06.08.24 в 16:36

Изправена е статуята, намерена при разкопките в Хераклея Синтика

Статуята, вероятно на владетел или висш чиновник, открита при теренните проучвания в обект „Античен град Хераклея Синтика“, е разопакована и изправена на място в експозиционната зала на Историческия музей в Петрич. Няколко часа продължи работата, под ръководството на проф. Людмил Вагалински, за да се извиси в цял ръст мраморната статуя. Предстои..

публикувано на 06.08.24 в 16:32

Стартира реконструкцията на част от водопроводната мрежа в Разлог

Днес – на големия християнски празник Преображение Господне, започва подмяната и реконструкциата на водопроводната мрежа, като първата улица, на която, ще бъдат извърщени ремонтните дейности, е улица „Шипка“. С водосвет за здраве и успех се даде началото на проект, финансиран от „Програма за подкрепа на общински обекти“, който поетапно ще обхване..

публикувано на 06.08.24 в 15:24

Откриват ловния сезон в Трънско на 10 август

С подписан договор за концесия между Ловно-рибарско сдружение „Руй“ и Държавно горско стопанство – Трън, ловците в Трънско посрещат новия ловен сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Договорът е сключен за срок от 15 години и дава право на ЛРС да стопанисва и управлява дивечовите запаси на територията на цялата..

публикувано на 06.08.24 в 14:43

Благоевград събира успешни предприемачи на форум „Ела (си) у дома"

Община Благоевград организира първото издание на инициативата „Ела си у дома“. Тридневният форум ще се проведе от 12 до 14 август и ще представи възможностите на областния център за живот и бизнес. Акцентът на събитието е голям бизнес форум, който ще представи редица вдъхновяващи истории на успели хора, свързани с Благоевград. „Амбицията ни е да..

публикувано на 06.08.24 в 14:07