Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Експеримент, общество, власт“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград

Доц.Илия Недин, Проф.Георги Апостолов, Доц.Кристина Попова

Над 70 учени от 10 страни участват в 27-мата Международна кръгла маса на тема „Експеримент, общество, власт“. Форумът е организиран от Международния университетски семинар за балканистични проучвания и специализации при ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Още подробности от доц. Кристина Попова. (Чуйте звуковия файл...)
Международната кръгла маса е в рамките на проект „Обмен на знание и академични култури. Европа и Черноморския регион“, финансиран от програма „Мария Кюри“, Хоризонт 2020. Ръководител на проекта е проф.  Карл Казер от университета в Грац, Австрия. Той е един от участниците в семинара. (Чуйте звуковия файл...)

Снимка


От българска страна доклади ще изнесат преподаватели от ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, Американския университет в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет, БАН, Националната художествена академия  и др. С доклади ще се представят учени от Молдова, Румъния, Чехия, Азербайджан, Русия, Великобритания и Грузия. 

Участници от Македония води Драги Георгиев, директор на Института за национална история – Скопие. (Чуйте звуковия файл...)


Снимка


Форумът продължава и утре.
Вижте още

Камион с боклук беше "инсталиран" в арт-проект на площада в Кюстендил

Камион с боклук беше "инсталиран" в арт-проект на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил. Така, според идеята на авторите на проекта, всички жители на града могат да видят собственият си боклук, част от който беше събран вчера от група ентусиасти по коритото на река Струма, в посока Невестино. Участниците в акцията са изчистили три..

публикувано на 13.06.21 в 11:11

7 са новите случаи на коронавирус в Благоевградска област

81 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие. Малко под 1% от направените 8339 тестове са положителни, сочат данните на Единния информационен портал. Като излекувани са отчетени 34.  2283 са хоспитализираните с коронавирус, от тях 246 са в интензивни отделения. В Благоевградска област новите случаи са 7, в Кюстендил и..

публикувано на 13.06.21 в 07:45

Нахлува хладен въздух с вятър и дъжд

Нахлува хладен въздух с вятър и дъжд От запад на изток през страната ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува хладен въздух. От северозапад облачността бързо ще се увеличи и до края на деня на много места в страната ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни..

публикувано на 13.06.21 в 07:42

В Кюстендил се провежда конкурс за нестандартни летателни апарати

Ученическият конкурс за нестандартни летателни апарати "Творческо предизвикателство ИКАР 2021"- Кюстендил се провежда днес в Кюстендил. Инициативата е на Обединения детски комплекс /ОДК/ в Кюстендил и местния клуб за аерокосмически технологии "ЗОДИАК". Представят се различни видове самолети, ракети, хеликоптери, балони, летящи чинии...

публикувано на 12.06.21 в 16:24

В Перник завършва театралният фестивал "Арлекин"

Днес е последният четвърти ден на провеждащия се в Перник Седми международен детско- юношески театрален фестивал "Арлекин".  Уилям Шекспир, Чехов, Джани Родари, Бранислав Нушич, Станислав Стратиев са само част от авторите, чиито творбиоживяват чрез играта на младите актьори. На седем различни места в града- на открито и закрито, от сутрин до вечер, се..

публикувано на 12.06.21 в 14:50

Жители на Самораново излизат на протест

Втори протест пред Община Дупница организират днес жителите на село Самораново. Недоволството е срещу постоянните ВиК-аварии, лошото качество на водата или липсата й. На първия протест хората от Самораново определиха двуседмичен срок, в който местната управа да предприеме спешни мерки. От вчера започна ремонт на една от най-проблемните..

публикувано на 12.06.21 в 09:42

В Благоевград продължава ученическият празник "За хляба наш ..."

В Благоевград продължава XXII-ият Национален ученически празник „За хляба наш…“, посветен на Деня на Земята. В Регионалния исторически музей от 10 часа е представянето на проектите на участниците в конкурса „Научна разработка“. В 11 часа на площад „Народни будители“ започва конкурсът “Обреди и драматизации“, а след това е конкурсът “Млад дизайнер“...

публикувано на 12.06.21 в 09:35