Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силно джаз начало на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

Една от най-популярните български джаз дами Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд-Благоевград, Das Weltschmerz Duett и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV-то Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”. Магията на джаз музиката завладя всички присъстващи на откриването, като едни от най-големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да събере всички почитатели.

Четвъртото издание на фестивала бе открито от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев-Кръпката и диригента на Биг Бенд-Благоевград Борис Янев.

Христина Шопова поясни, че тази година изданието има два фокуса: Първата вечер е посветена на музикалния космополит, легендата, големия Милчо Левиев, който стана на 80. Вторият фокус във втората вечер е насочване на вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения миналата година исторически договор за добросъседство и преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София на 17 май, която отново трябва да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство и установяването на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства.

Както казва виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски, хедлайнер на тазгодишното издание, когото ще имате удоволствие да чуете утре на финала, в проекта му “Sound Bridges” („Мостове от музика”) с Биг бенда на Българското национално радио – „На песните не им трябва път, те летят през границите и стават едно общо добро, едно обща култура, която се усеща навсякъде, допълни още заместник- кметът.

Васко Кръпката, от своя страна поздрави публиката за добрия избор, а Борис Янев пожела успех на фестивала и изрази увереност, че зала „Орфей“ е обещаваща културно-музикална сцена.

Пръв на сцената с много плам, излезе младата звезда Лъчезар Кацарски, който представи своя Бенд. С много джаз и стил, младият изпълнител успя да разчупи жители, гости, зрители в залата и да докосне сърцата им. Емоциите, ритъма и магията на фестивала в първата вечер продължи една от най-търсените и слушани джаз легенди на България- Йълдъз Ибрахимова. Към нея се присъедини и Биг Бенд- Благоевград, с които заедно успяха да покажат, че музиката е изкуство, чувство, страст.

Участие взеха алтернативните Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров. Обединените в общ музикален проект и вече утвърдени млади и значими музиканти в областта на джаз музиката показаха истинско творчество и стил в първата вечер от четвъртото издание на „Благоевград Блус и джаз 2018“. Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, показаха как развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати- представител на авандгардизма от началото на 20 век.

„Благоевград Блус и джаз 2018“ продължава и на 31 март /събота/ от 19.00 часа, когато блусът ще завладее зала „Орфей“. Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Спокойно и без нарушения протича изборният ден в дупнишкото село Бистрица

 Частичният местен вот се провежда, след като правомощията на досегашния кмет бяха прекратени заради активна регистрация като едноличен търговец. Не са постъпили жалби или сигнали за нарушения днес, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Мария Чомакова. Към 17,30ч. избирателната активност е 30, 55% или правото си на вот са упражнили 384..

публикувано на 20.10.24 в 18:29

Сандански отбеляза 112 години от освобождението

На 20 октомври 1912 г. отряд на Седма пехотна Рилска дивизия, с командир ген. Георги Тодоров, с устремен марш навлизат победоносно в село Свети Врач, поставяйки начало на новата история на днешния град Сандански. За славното минало и по повод празничния ден в парк "Свети Врач" бе представена изложба, показваща редки кадри на летище "Свети Врач" по..

публикувано на 20.10.24 в 15:25

Патриарх Даниил освети 180-годишната църква "Свети Никола", реставрирана с дарения

Патриарх Даниил освети най-старата черква в Дупница - "Свети Никола", издигната преди 180 години и реставрирана наскоро с дарения. Литургията в препълнения храм продължи близо три часа. Общинският мъжки хор изпълни църковни песнопения. "Това е най-старата черква. Тя беше запусната, но сега я оправиха. Вътре е много хубаво. Патриархът е прекрасен. Бог..

публикувано на 20.10.24 в 14:22

В село Бистрица се провежда частичен местен вот

Частични местни избори се провеждат днес в дупнишкото село Бистрица.  Повторният местен вот се наложи, след като досегашният кмет беше отстранен от длъжност заради активна регистрация като едноличен търговец. В избирателните списъци са включени 1 257 души. 17 от тях гласуват по настоящ адрес. В селото са формирани 2 избирателни секции, като и в двете ще..

публикувано на 20.10.24 в 08:44

Празник на бозата в Радомир

В Радомир днес ще се проведе празникът на бозата. Той е под наслов „С боза, гозба и песен” и по традиция предшества Денят на града.  В началото на миналия век  Радомир е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза  се е носела из цялата страна. Занаята местните научили от албанците, които били най- добрите бозаджии в света. Над 600..

публикувано на 20.10.24 в 08:30

Предимно слънчево време

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове по долините на Струма и Места ще има ниска облачност или мъгла, а на места в равнините и котловините ще се образува слана. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Максималните..

публикувано на 20.10.24 в 07:45

РИК - Благоевград: Близо 40 на сто достигнаха смените в състава на секционни комисии

Близо 40 процента достигнаха смените в състава на секционни комисии до този момент, съобщават от Районната избирателна комисия в Благоевград. В момента се извършват обученията на членовете на СИК.  Над 2500 са смените в състава на СИК, поискани от политическите партии до сега. Процесът продължава и в момента, призна председателят на РИК-Благоевград..

публикувано на 19.10.24 в 19:15