Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Кротева представя книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков"

В рамките на X-тия Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се провежда в Благоевград между 16 и 19 април 2018г., д-р Николина Кротева ще представи своето монографично изследване „Хоровите послания на Николай Стойков".

Д-р Николина Кротева е главен асистент в Катедра „Музика“ при Факултета по  Изкуства при Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. В своят монографичен труд д-р Кротева анализира оригиналните композиторски похвати, които използва академик Николай Стойков в своето хорово творчество.

Колоритен като автор, академик Николай Стойков има щастието да бъде ученик на големия български композитор професор Панчо Владигеров. Академик Стойков пише симфонична, камерна, хорова и театрална музика. В своето творчество той претворява разнообразието, което носи българската фолклорна музикална песенност и ритмика. Едновременно с това преосмисля и разкрепостява автентичния фолклорен материал с модерни композиционно-изразни средства и по този начин нарушава традиционните рамки на музикалните конструкции. Негови творби са изпълнявани в Англия, Холандия, Германия, Русия, Япония, Полша, Чехия, Белгия и др. С композициите за народен хор „Калугерине“ и „Урок по гъдулка“ редица български хорови колективи са спечелили над 30 международни награди от авторитетни хорови конкурси.

Представянето на монографията „Хоровите послания на Николай Стойков“ ще се проведе на 19 април 2018 от 17.30 часа в Библиотека „Паница“ - Студентски център на АУБ. Ще присъства и самият академик Николай Стойков.

Входът за събитието е свободен!

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По 250 хил. лева ще получат олимпийските ни шампиони

По наредба ще бъдат изплатени премии на всички спортисти, които са заели до осмо място в класирането на олимпийските игри в Париж. За шампиони премиите са в размер на 250 000 лв., за сребърен медал – 200 000 лв. и за бронзов – 100 000 лв. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание...

публикувано на 14.08.24 в 11:53

Излагат за поклонение старинна икона в радомирско село

Единствената оцеляла икона от старата църква „Св. Николай Чудотворец ”   в радомирското село Долни Раковец, ще бъде изложена за поклонение  от 15 до 18 август включително, съобщиха от църковното настоятелство. Иконата е на Пресвета Богородица с Младенеца. Тя е собственост на храма, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник. За осма..

публикувано на 14.08.24 в 11:42

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството. Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При двата пожара..

публикувано на 14.08.24 в 10:47

Започва "Панагия" в Кюстендил

На 15 август православните християни отбелязват “Успение на Пресвета Богородица”, а Кюстендил традиционно отбелязва “Панагия” - Въздигане на хляба. Събитието се прави ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил и Архиерейското наместничество в града. Празникът е в две части, обясни пред БНР-Радио София Емануела Дюлгерска-Миланова,..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

„Лято в музея“ в Разлог

В изминалия ден, посетителите на летните занимания в Исторически музей-град Разлог се срещнаха с авторката на детски книги Юлия Баймакова и се докоснаха до интересните и вълнуващите й творби. В проведените досега занятия, децата се учиха на традиционни български хора, ръченица и народни танци. За ползотворно прекараното време в музея, участие..

публикувано на 14.08.24 в 10:39

Пийте топла, а не студена вода

Топлата вода е едно от най-важните средства за хидратиране и прочистване на организма. Дори през лятото топлата вода върши чудеса. Здравните специалисти препоръчват сутрин на гладно да се изпие чаша топла вода. А през деня лекарите препоръчват да се приемат от 11 до 16 чаши вода в зависимост от начина на живот и нуждите на тялото. Древната индийска..

публикувано на 14.08.24 в 09:34

Депутатите обсъждат: Ще стане ли райският газ наркотик?

С обсъждане на промени в Търговския закон, внесени от Министерски съвет, ще започнат работата си депутатите. В програмата им е включен и проект на решение, с който възлагат на МС да включи райския газ в списъка с наркотични вещества. Във вторник от ПП- ДБ поискаха изслушване на министъра на енергетиката Владимир Малинов във връзка с проведената акция..

публикувано на 14.08.24 в 09:31