Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм „Последните дни на Хаджи Димитър“ бе представен пред студенти в ЮЗУ „Н. Рилски“

Автор на продукцията е преподавателят от „Университета по библиотекознание и информационни технологии“ – София, Гл. ас. Олег Константинов. Той, съвместно с представители на общинска администрация Брезово, разказват и доказват една малко позната историческа хипотеза.

Според създателите на филма „Последните дни на Хаджи Димитър“, българският революционер не е загинал на връх Бузлуджа, каквато е официалната версия на историците.

Всъщност той бива спасен и загива в последствие на едно съвсем друго място – в околностите на село Свежен, в грижите на местното население. Оттам е и мотива от стиховете на Ботев – Жив е той, жив е! Там на Балкана…“, това каза за Радио Благоевград Гл.ас. Антон Генов от катедра „Културология“ към ЮЗУ.

Снимка
„Има доста запазени документи, че майката на Хаджи Димитър отива да вземе костите му именно от село Свежен. Също така са запазени протоколи от комуникация между кмета на Сливен и кмета на Свежен, че тя идва да вземе тези кости.“, заяви Гл. ас. Олег Константинов. (Чуйте звуковия файл...) 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Малки добрини преди Великден

Днес в двора на храм „Св. пророк Илия“ с. Рилци деца изработиха сувенири по повод предстоящия празник Възкресение Христово. Събитието бе организирано от Православния център на Неврокопската митрополия, съвместно с ученици от СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград. Готовите детски творения ще бъдат подарени в навечерието на празника на..

публикувано на 30.04.24 в 14:59

Прерязаха лентата на новоизградената анаеробна инсталация

Днес в село Българчево, местност Цалините се състоя официална церемония по откриване на Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Кметът на община Благоевград Методи Байкушев, изказа благодарност на всички партньори в регионалното сдружение за управление на отпадъците - Община Кочериново, Община Рила, Община Бобошево и Община..

публикувано на 30.04.24 в 14:28

Мащабна полицейска акция в община Перник

Мащабна полицейска акция се проведе на територията на община Перник, съобщи регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. Задържани за до 24 часа с полицейски заповеди са 4 души, за които се предполага, че са съпричастни към извършени вече престъпления. Акцията е свързана с опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Тя стартира..

публикувано на 30.04.24 в 14:06

ОД на МВР Благоевград с мерки за Великденските празници

Областната дирекция на МВР Благоевград е предприела всички необходими мерки за обезпечаване безопасността на движението във връзка с предстоящите Великденски празници и мероприятията, свързани с християнския празник около храмовете. Планирани са специализирани полицейски операции с цел превенция и противодействие на нарушенията...

публикувано на 30.04.24 в 13:49

В 197 секции ще се гласува в община Благоевград

Секциите за гласуване на изборите на 9 юни в община Благоевградска запазват броя си от предходните избори. Ще може да се гласува в 197 секции, 7 секции ще бъдат разкрити в домовете за възрастни хора, 2 секции ще бъдат подвижни. Това съобщи секретарят на Община Благоевград, Десислава Витанова по време на консултациите между партиите за състава на..

публикувано на 30.04.24 в 12:13

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза в сила от 1..

публикувано на 30.04.24 в 11:42
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени. Обсъдиха..

публикувано на 30.04.24 в 10:51