Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 9 и 10 юни ще се проведе конкурсът за млади пианисти "Нашите деца свирят Бах"

Осмото издание на конкурса за пианисти-непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” ще се проведе на 9 и 10 юни в Благоевград. В него ще вземат участие 30 деца в три възрастови групи от София, Видин, Благоевград, Банско, Сандански, Петрич и Крива Паланка, Македония.

След дълго прекъсване, последното издание на конкурса е през 1999 г., намерението на организаторите е той да стане отново традиционен. Конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища. Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Йохан Себастиан Бах, поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова и други. По време на конкурса и самите членове на журито изнасят свои самостоятелни концерти. 

Осмото издание на конкурса ще бъде журирано от: председател - проф.д-р Йордан Гошев - професор, доктор на науките, Декан на Факултет по изкуствата към ЮЗУ “Н. Рилски”  Благоевград, преподавател по “Хармония с аранжиране”, “Пиано”, “Инструментознание”, Велин Илиев - един от първите български органисти, Весела Пенева - пианист, педагог, акомпанятор, основател  на Музикален клуб „Весела“.   

На победителите в отделните възрастови групи ще бъдат връчени грамоти и парични награди, а за най-добро изпълнение се връчва специална статуетка, изработена от скулптора Крум Дерменджиев.

Радио Благоевград е партньор в организирането на конкурса. 

Конкурсният ден е 9 юни, когато в салона на читалището ще се представят младите пианисти. Официалното откриване е в 10.00 часа.

Награждаването и гала-концертът на победителите ще бъде на 10 юни, от 11 часа, в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.

На 9 юни, от 18 часа, в големия салон на читалището клавирен бароков концерт ще изнесе проф.д-р Ромео Смилков. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кметът на Благоевград Методи Байкушев: Дългогодишният проблем на кръстовището при I Учебен Корпус на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград вече е решен

Монтиран е изцяло нов контролер на светофара. До момента той работеше с програматор, който не отговаряше на законовите изисквания. Жълтите светлини се засичаха, а това от своя страна създаваше предпоставки за пътно-транспортни произшествия с автомобили и пешеходци. Имаидея за изграждане на кръгово кръстовище при ЮЗУ. Ако експертите потвърдят, че то е..

публикувано на 11.05.24 в 19:29

Полицията установи 36 водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 12 - под въздействие на наркотици

В рамките на изминалия ден са установени общо 36 души, седнали зад волана след употреба на алкохол. Това сочат междинните резултати от специализираната полицейска операция за спазване Закона за движение по пътищата, публикувани на интернет страницата на МВР. Осемнайсет от шофьорите са били с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила, 18 - с над 1,2, петима..

публикувано на 11.05.24 в 18:07

Красив старт на първокласната фермерска среща дадоха самодейците на Разлог

Започна най-голямото събитие в сектора, което се провежда в Разлог.  Изложението ще покаже постиженията в областта на животновъдството.  Акцентът на мащабната среща е представянето на богатото биологично разнообразие на породи селскостопански животни, отглеждани у нас. Над 100 фермери ще покажат най-елитните си животни. Посетителите ще могат да..

публикувано на 11.05.24 в 15:01

95 години Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ Банско

С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище „Св.Паисий Хилендарски“ Банско отбелязаха 95 години от построяването на училището. Чрез техния авторски спектакъл „Големия свят на малкия принц“ те предадоха емоциите си от пътуването на децата в света на знанието и научаването на житейските уроци, водени вещо и с любов от учителите...

публикувано на 11.05.24 в 14:23

"Занаят фест" в Благоевград

Официалното откриване на "Занаят фест“ ще се състои днес от 12.00 часа в Благоевград.  Всеки, който желае може да разгледа шатрите на площад "Македония“, където в следващите два дни работилниците на майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор. Ще бъдат показани демонстрации на различни занаяти, сред които пчеларство,..

публикувано на 11.05.24 в 10:51

Ретро парад в Благоевград

Колекционери от цяла България, от Сърбия, Македония и Гърция ще се включат днес в 21 –то  изложение на ретро автомобили в Благоевград. Локацията и тази година е площад „Георги Измирлиев“. С лед официалното откриване в 11.30 часа ще бъде направена демонстративна обиколка на града и ретро парадът ще се отправи към следващите дестинации – Симитли и..

публикувано на 11.05.24 в 10:28

Планинско бягане „Трън Ултра Рън”

480 бегачи са заявили участие в третото издание на състезанието по планинско бягане „Трън Ултра Рън”. Стартът ще бъде даден тази сутрин /11 май/ в село Велиново.  Четири са дистанциите, на които ще бягат участниците. Най- кратката е „Бягане до върха”и е 8 км, а най дългата е „Десет върха ултра”и е 54 км. Останалите две дистанции са „През двата върха”-..

публикувано на 11.05.24 в 07:39