Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачи от област Благоевград се включиха в днешния национален протест


23 автобуса, не тръгнаха днес от Автогара Благоевград по време на днешния национален протест, проведен от 14 до 15.30 часа. Своето недоволство от подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара, изразиха още превозвачи от Петрич, Сандански и Гоце Делчев.

Представителите на бранша са против приемането от Парламента на законопроекта за създаване на Българска автомобилна камара, която да има правомоощията на предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира, дали фирмите спазват закона.

Снимка


  „С този законопроект ще бъдат ощетени голяма част от превозвачите, за сметка на другите, които гонят лобистки интереси“ - коментира за Радио Благоевград Николай Петков, представител на автобусния бранш в Благоевград. Според него, със създаването на Българска автомобилна камара , „ще бъдат иззети функциите на транспортното министерство и така ще бъде създадено „частно министерство“, което не бива да се допуска“.

  „Ние сме „за“ да има Камара, но тя трябва да е отделно от автомобилните превози. Последствията от този законопроект ще бъдат в ущърб и на превозвачите и на пътниците, защото нашите разходи ще бъдат увеличени с плащането, освен на лиценз и на членски внос към Камарата, което пък ще доведе до увеличение цените на билетите, като компенсация на нашите разходи“ - коментира още Николай Петков.По думите му, ако Законопроектът бъде приет, ще има нов национален протест в столицата, на 25 юни, на който превозвачите ще пристигнат със своите автобуси.

  Повечето пътници на Автогара Благоевград, проявиха разбиране и подкрепиха недоволството на превозвачите.

Репортаж от протеста можете да чуете в репортажа на Биляна Славчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Двама младежи са задържани за побой над перничанка

Сигнал за пострадала жена бил подаден вчера в полицията от служители на ЦСМП – Перник. По данни на медиците, в лечебното заведение е постъпила 56-годишна перничанка с фрактура на лицево-челюстна кост, най-вероятно предизвикана от побой. Криминалисти от областната дирекция и Второ РУ предприели незабавни действия за изясняване на случая. Установено..

публикувано на 30.07.24 в 11:40

В Благоевград: 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август в Благоевград ще бъдат отбелязани 121 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Честванията ще започнат в 9.00 часа в двора на черквата „Въведение Богородично“ с панихида в памет на загиналите за свободата на България. От 9.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще се състои ритуал по полагане на..

публикувано на 30.07.24 в 10:31

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е..

публикувано на 30.07.24 в 10:22

Нова група военнослужещи в битка с пожара на българо-гръцката граница

Нова група от 23-ма военнослужещи със 7 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване - Благоевград участват в гасенето на големия горски пожар в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово. Те са под ръководството на лейтенант Тодор Белчев, днес, 30 юли и са на терен в посока Гоцев връх в планина Славянка на..

публикувано на 30.07.24 в 09:40

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:19

9 казана курбан за Голяма Богородица в Белица

Голяма Богородица събира мало и голямо на събор в мeстността Света Богородица край Белица с участието на Фолклорен ансамбъл - Белица и Райна. На 15 август Белица отдава своята почит на Божията майка, покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Повече от век параклисът „Света Богородица” край Белица събира миряни на големия..

публикувано на 30.07.24 в 09:02

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 30.07.24 в 09:00