Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Яне Петков подобри рекорд на Гинес, плувайки в чувал с вързани ръце и крака

След активна двуседмична подготовка, Яне Петков скочи днес във водите на Охридското езеро в 9:36 ч. местно време при температура на водата 22 градуса. 

За три часа Човекът-амфибия успя да преплува разстоянието от 3 380 м с вързани ръце и крака в чувал, което беше измерено с джипиес, съобщиха от Пресцентъра на Община Петрич. 

Така практически Яне Петков подобри рекорда на индиеца Гопал Карди, който с вързани ръце и крака преплува 3 071 м в Индийския океан през 2013 г., но без да бъде в чувал. През цялото време на плуване Човекът-амфибия беше следен от четири лодки и медицинско лице. 

Снимка

Записът от днешния опит на Яне Петков ще бъде изпратен в централата на Гинес, уведомиха от екипа му. На място в град Охрид е кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който даде подкрепа на Петков преди месеци. Активно съдействие беше оказано от Община Охрид и организацията на Червения кръст в македонския град.


Вижте още

Общинската болница в Дупница има спешна нужда от интензивен респиратор

Необходимата сума е 40 440 лв., съобщи прокуристът на здравното заведение Мария Иванова. Общата сума, която е събрана от дарения до момента е 21 375 лв. Болницата е определена за лекуване на пациенти със съмнения за коронавирус и със доказан такъв за Кюстендилска област.  " Разполагаме с два респиратора, от който единият е..

публикувано на 04.04.20 в 17:33

503 са потвърдените случаи на Covid-19 в България

503 са потвърдените случаи на Covid-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас.  Лабораториите продължават да работят, съобщава сайтът на Министерство на здравеопазването. 192 са..

публикувано на 04.04.20 в 17:15

Двама пациенти с COVID-19 починаха в УМБАЛ “Света Анна”

Мъж на 54 г. е починал днес в болница “Света Анна”. Пациентът е страдал от ХОББ, диабет и хипертония, дал е и положителна проба за коронавирус. Също днес в УМБАЛ “Света Анна” е починал и 86-годишен мъж, също с положителна проба за COVID-19. Пациентът е бил с белодробна недостатъчност и сърдечни заболявания. Министерството на здравеопазването изказва..

публикувано на 04.04.20 в 15:12

Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов направи дарение на всички джипита на територията на община Симитли

 Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов направи дарение на всички джипита на територията на община Симитли В размер на своята заплата, кметът закупи спирт, дезинфектанти, защитни шлемове, предпазни маски и ръкавици и ще дарява всички консумативи, които са от първа необходимост на медиците до края на извънредното полжение в страна, за да се..

публикувано на 04.04.20 в 14:38
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

48-годишна жена с COVID-19 е починала в „Пирогов“

В „Пирогов“ е починала 48-годишна жена с доказана коронавирусна инфекция. Пациентката е преместена в лечебното заведение от столичната Пета градска болница. Била е с кетоацидоза /декомпенсиран диабет/.Хоспитализирана е в „Пирогов“, където е била поставена на апаратна вентилация. Въпреки усилията на медицинския екип, жената е починала,..

публикувано на 04.04.20 в 14:32

Природен парк "Рилски манастир" ще отбележи Седмицата на гората с инициатива за детско творчество

Седмицата на гората в Природен парк "Рилски манастир" през тази година ще бъде отбелязана с инициатива за детско творчество под наслов "Моят разказ за гората", съобщиха от природния парк.  Инициативата е алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората, която по традиция се провежда в първата пълна седмица на месец април.  П рез..

публикувано на 04.04.20 в 14:14
ГКПП-Промахон

Трафикът на българските гранични контролно-пропускателни пунктове към 13:00 часа

Границата с Република Гърция: Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Кулата, ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко войвода е нормален. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят..

публикувано на 04.04.20 в 14:10