Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече чужденци са посетили музеите в Кюстендил миналата година

Общо 150 хиляди фондови единици са движимите културни ценности, включени в експозициите на петте музеи в Кюстендилска област, сочат данните на териториалната статистика.

Посещенията в музеите през 2017 г. са 129 хиляди и в сравнение с 2016 г. се увеличават с 16 на сто. Регистрирано е увеличение на посещенията на чужденци в музеите с над 40 процента.

През миналата година в действащите два драматични театъра в област Кюстендил са организирани 93 представления, посетени от близо 21 хиляди зрители. В сравнение с 2016 г., представленията се увеличават с близо 95 процента, а посещенията - с почти 50 на сто.

В двете кина в областта за миналата година са прожектирани общо 142 филма. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събор в радомирското село Негованци завърши с убийство

Тежкият инцидент е станал тази нощ, съобщиха от полицията. Убит в дома му е 39- годишен мъж. Извършителят е на 33 години и е от Бобов дол, съобщи регионалният говорител на МВР в Перник Венцислав Алексов.  Все още не е ясна причината за трагедията. По първоначална информация по време на събора между жертвата и убиеца възникнал конфликт. Скандалът..

публикувано на 01.09.24 в 17:10

Студенти от цял свят пристигат в Благоевград за новата учебна година в АУБ

Американският университет в България отбелязва началото на новата учебна година с най-големия си випуск досега - 356 студенти от 22 държави. Това представлява ръст от 18% спрямо миналата година и е доказателство за престижа и висококачественото образование, което АУБ предлага.  За първа година университетът посреща студент от Мозамбик, което..

публикувано на 01.09.24 в 12:44

Консултации за избор на членове на РИК в Благоевград

Областният управител на Благоевград Георги Динев насрочи консултации за избор на членове на Районната избирателна комисия в Благоевград.  В тях ще участват представители на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото народно събрание, но могат да присъстват и представители на други партии, които не успяха да влязат в парламента...

публикувано на 01.09.24 в 10:52

Километрично задръстване на Кулата-Промахон

Огромно задръстване се е образувало на граничен пункт "Кулата – Промахон", границата ни с Гърция.  Пътуващи съобщават, че опашката от леки и тежкотоварни автомобили от българска страна е над 5 км.  Онлайн камерите в района също показват километрично задръстване. От гранична полиция съобщават, че обработват по 300 автомобила на час.

публикувано на 01.09.24 в 10:39

Пътна блокада заради безводеие в Дупнишко

Жителите на дупнишкото село Самораново блокираха за кратко главен път Е-79 с протест заради безводието. Близо 100 души се събраха на Барикадите в Дупница, за да заявят исканията си. Те са насочени към МРРБ, Община Дупница и “Кюстендилска вода”.  Хората настояват за спешен ремонт на водохващането в местносттта Ядъка, осигуряване на допълнителен..

публикувано на 01.09.24 в 10:29

Самарановци отново на протест срещу безводието

Жителите на село Самораново ще излязат днес протест.  Това е поредното недоволство на местните срещу безводието. Протестът ще се проведе в района на Дупнишките барикади от 09.00 до 11.00 часа.  Хората от години са на режим и настояват да се вземат спешни мерки срещу това.  От своя страна обинският кмет Първан Дангов каза за Радио Благоевград , че..

публикувано на 01.09.24 в 08:34

Облачна, но топла събота

Днес над по-голямата част от страната облачността ще се задържи значителна, но само на отделни места в източните райони все още ще има валежи от дъжд, но постепенно ще спират.  Над Западна България облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд до предимно слънчево.  Ще продължи да духа слаб, в източната половина от страната – до умерен вятър от..

публикувано на 01.09.24 в 08:26