Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бойко Борисов и Зоран Заев – удовлетворени от сътрудничеството между Република България и Република Македония


Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Република Македония Зоран Заев отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание днес в Благоевград. Година, след като подписахме Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, вече се усеща позитивен резултат за двустранните ни отношения. Това каза министър-председателят Бойко Борисов. „Македония вече има дата за начало на преговорите с Европейския съюз, има покана за членство в НАТО, работим и за развитието на основните транспортни коридори.“, допълни премиерът Борисов.

Удовлетворение от новия дух на сътрудничество в отношенията между България и Република Македония изрази и македонският премиер Зоран Заев. „Без договора, който сключихме с Република България нямаше да бъде възможно нито да сключим договор с Гърция, нито да получим дата за начало на преговори с ЕС, която чакаме още от 2005 година.“

По думите на премиерите на България и Македония вече са налице положителни ефекти по отношение на търговията, туризма и стокообмена между двете страни, също така и състоянието на граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни, както и възможностите за подобряване на работата им и за откриването на нови такива.

Репортаж на Зоя Караджова можете да чуете в звуковия файлГалерия

Вижте още

Генералният директор на БНР пита премиера защо бюджетът на БНР е намален, а на БНТ и БТА – увеличен

Генералният директор на БНР Андон Балтаков изпрати  писмо до министър-председателя  по повод намаляването на бюджета на Радиото с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията.  Балтаков пита защо бюджетът на общественото радио е намален, докато в същото време е одобрен трансфер към Българската национална телевизия..

публикувано на 14.04.21 в 17:55

Кампания в защита на животните в Банско

Кампания  в защита на животните, подкрепена от Община Банско, започва от началото на тази седмица . На много обществени сгради, както и на места с висок интензитет на посещения от граждани и гости са разлепени специални съобщения с апел да не се нараняват бездомни кучета и котки, както и информация за законовата уредба за посегателства над животни...

публикувано на 14.04.21 в 17:05

44 с COVID-19 в област Кюстендил

Общо 44 са новодиагностицираните лица с Ковид-19 в Кюстендилска област за изминалото денонощие.  Новозаразени с инфекцията лица има в общините: Кюстендил - 15, Дупница - 21, Бобов дол - 4, в Сапарева баня и Кочериново по 2 нови случая,  съобщават от Областния кризисен щаб.          В Ковид отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани..

публикувано на 14.04.21 в 15:54
Румен Томов

По неофициална информация ВАС отстранява Румен Томов от кметския пост

По неофициална информация Върховният адиминистративен съд е взел решение за отстраняването на кмета на община Благоевград - Румен Томов от поста, който заема.  Според запознати, по процедура след обявяване на решението, ВАС изпраща писмо с решението до Административния съд в Благоевград. От своя страна съдът сезира ОИК, която прекратява правомощията на..

публикувано на 14.04.21 в 15:41

ЮЗДП се включва в образователната кампания "Гората и климатичните промени"

На територията на Югозападното държавно предприятие и с участието на експерти по горска педагогика стартира първата по рода си образователна кампания „Гората и климатичните промени“ , предназначена за ученици от първи до четвърти клас. Кампанията е съвместна инициатива на Сдружение „Горичка“ на известната ни тенисистка Магдалена Малеева и Съюза..

публикувано на 14.04.21 в 14:43

10 дни след вота агитацията в Дупница продължава

Все още не са премахнати предизборните плакати, поставени на общински обекти. Местата бяха определени със заповед на кмета.  Срокът за почистване на агитационните материали изтече преди седмица. Въпреки това нито една партия не е санкционирана. Засега щабовете са предупредени по телефона, обясниха от общината.  Глобата, съгласно Общинската..

публикувано на 14.04.21 в 14:41

Публиката се качва на сцената на дупнишкия театър

Дупнишката театрална публика ще се качи на сцената, за да гледа новата постановка на местния театър.  Решението е на екипа, подготвил пиесата “Верига от думи” на каталунския автор Жорди Галсеран. Жанрът ѝ е определян като психотрилър.  Заради противоепидемичните мерки е обособено е ново театрално пространство с 33 стола. Те са поставени директно на..

публикувано на 14.04.21 в 14:40