Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американският университет в България откри академичната година с 30 на сто повече студенти

На тържественото откриване на академичната година в Американския университет студентите бяха приветствани от президента на висшето училище д-р Стивън Съливан, както и от  специалния посланик на учебното заведение президентът Росен Плевнелиев. В  интервю за Радио Благоевград той заяви, че университетът дава самочувствие на България.

 „Ние можем да бъдем образователен център на световно ниво, в който да се учат студенти от над 50 държави, да преподават преподаватели от над 30 държави и да създаваме студенти и млади хора, които да успеят във всяка точка на света“, каза още президентът Росен Плевнелиев.

От висшето училище информират, че тази година интересът на студентите към получаване на престижно образование и двойна диплома, валидна и в Европа и в САЩ, бележи ръст с 30 на сто. Увеличен е и броят на българските студенти избрали да следват в Американския университет. Сред новоприетите са студенти Асен и Иван, които избират АУБ пред други образователни институции в чужбина. Двамата вече са избрали и специалността, с която искат да се реализират - „Политически науки и международни отношения“. А от новата учебна година във висшето училище добавят и нова специалност „Психология“, която студентите могат да изучават в зависимост от своите предпочитания. (Чуйте репортажа в звуковия файл...)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задържаха 18-годишен дрогиран шофьор без книжка

18-годишен младеж е задържан за управление на автомобил без книжка и след употреба на наркотични вещества, съобщиха от полицията в Перник.            Около час след полунощ на тел. 112 бил получен сигнал за лек автомобил, движещ се по автомагистрала „Струма“ от столицата посока Перник. Съобщавало се, че колата е минала на червен светофар в София и щяла..

публикувано на 16.08.24 в 12:20

Служители на ЮЗДП бяха наградени за принос за потушаването на пожарите

Шестима служители на ЮЗДП бяха наградени за своя принос за потушаването на пожарите.   Иван Ризов, Кирил Иванов, Васил Пуров, Росен Ичов, Стойко Велянов и Илиян Богомилов бяха наградени от Калин Стоянов – министър на вътрешните работи, който им благодари за тяхната самоотверженост и усилията, положени в борбата с пламъците на територията на..

публикувано на 16.08.24 в 11:52

МОН иска повече пари за участие на студенти, докторанти и специализанти в практиките

Увеличаване на парите за участие на студентите, докторантите и специализантите в студентските практики иска Министерството на образованието. Предложението за промяна в наредбата е публикувано за обществено обсъждане до септември.  Образователното ведомство предлага заплащането да бъде и за онези, които участват в системата на дуалното обучение. До..

публикувано на 16.08.24 в 11:37

Енергийният министър: Няма решение за хранилище за ядрени отпадъци у нас

Няма решение за изграждане на хранилище за погребване на ядрени отпадъци при нас, както и избрани терени, заяви енергийният министър Владимир Малинов в рамките на изслушването си в парламента. Той уточни, че за изграждането на такова депо са правени само предварителни проучвания на подходящи терени. "Изводът от тези предварителни проучвания е, че..

публикувано на 16.08.24 в 11:31

Заместник областният управител на Благоевград подаде оставка

Заместник областният управител на област Благоевград Елхан Кълков днес подаде заявление до министър-председателя на Р България, в което изрази желанието си да бъде освободен от длъжността. Г-н Кълков заяви, че причините да подаде оставка са лични. Той бе назначен за заместник областен управител  със Заповед № КВ-409 от 26 юни 2024 г. В..

публикувано на 16.08.24 в 10:05

Безработицата в страната през юли - 5,41%

5,41 на сто е нивото на безработица в страната през юли, отчитат от Агенцията по заетостта. За изминалия месец регистрираните безработни са 152 844 души, а започналите работа са 14 542. Отчита се и увеличение на броя на заявените свободни работни места, като сред най-търсените професии са: преподаватели, работници в добивната, и преработващата и..

публикувано на 16.08.24 в 10:01

Петима министри ще участват в последния парламентарен контрол

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще бъде изслушан в НС, а след това ще участва и в парламентарния контрол.  В сряда Малинов беше изслушан и в енергийната комисия в Народното събрание, заради проверката на европрокуратурата на различни обекти в българската газопреносна система.  Изслушването на министър Малинов е по искане на..

публикувано на 16.08.24 в 09:30