Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 20 стари горноджумайски рода се срещнаха в Благоевград

Днес историята витае във благоевградския въздух. Над 20 стари горноджумайски рода и бежанци от Македония се събрираха на среща в старинния благоевградски квартал „Вароша“. Тази година традиционното събитие е в рамките на инициативата "Горна Джумая - градски пейзажи", посветена на 105 години от опожаряването на град Кукуш (Беломорска Македония) и Европейски дни на наследството. Срещата е организирана от Читалище “Н. Й. Вапцаров - 1866”, Община Благоевград и регионалния Исторически музей, тя се провежда всяка година и събира спомените на основоположниците на културата и традициите в съвременен Благоевград. 

Ето какво разказа с насълзени от спомените очи Маргарита Николова от фамилия Давчеви: Дядо ми Иван Давчев е учител от Кавадарци. Дядо е бил свързан с македонското революционно движение, после прегръща социалната идея. Предложен е за депутат в македонското правителство.Това не е угодно за местната власт. Така започва пътят на семейство Давчеви към България и Горна Джумая.“

За Радио Благоевград историята си разказа и 72-годишната Милка Ризова Иванова, наследник на Аврамовия род.

Във „Вароша“ бе поставено началото на разкази за стари спомени, някои от които от края на 19 век. Има дегустация на традиционни гозби, а посетителите могат да си направят ретро фотосесия с костюми и реквизит от Регионалния исторически музей и читалище "Никола Вапцаров-1866" в Измирлиевата къща, предвидена е и богата музикална програма.

(чуйте звуковия файл)
Галерия

Вижте още

Детската млечна кухня в Сандански продължава работа

Детската кухня към детските ясли „Обич“ в Сандански продължават работата си от днес, въпреки че детските заведения са затворени, съобщи за Радио Благоевград кметът на Сандански Атанас Стоянов. „По този начин целим да подпомогнем всички млади семейства, които искат да осигурят на децата си здравословна храна. Решението бе взето от Общинския..

публикувано на 30.11.20 в 18:54

Детска градина в Петрич отваря за децата на лекари

Детска градина „Слънце“ в Петрич започва да работи извънредно за децата на лекарите, медицинските сестри и санитарите, работещи в МБАЛ „Югозападна болница“, потвърди за Радио Благоевград Нина Попова, директор Дирекция „Образование“ към община Петрич. Детското заведение ще посещават както по-малки деца, така и ученици които се обучават в..

публикувано на 30.11.20 в 18:37

Преустановяват „синята зона“ в Сандански

Временно се преустановява дейността на „Синята зона“ в Сандански, считано от утре до 31-декември, съобщиха от общинския пресцентър. Мярката се въвежда с цел осигуряване на условия за по-лесен транспортен достъп до здравни заведения и институции, без съответно заплащане. За лицата, заплатили абонамент за периода, през който „Синя..

публикувано на 30.11.20 в 17:59

Коледен литературен конкурс организират в Сандански

Коледен литературен конкурс „Аз се раждам – светлина да ви давам“ организират от читалището в Сандански. „Коледният литературен конкурс решихме да организираме в две направления, за проза и за поезия. Конкурсът е свързан с всичко което можем да свържем със светлината, която ни носят коледните празници и Рождество Христово“, коментира..

публикувано на 30.11.20 в 17:14

Местните парламентаристи в Радомир приеха промени в бюджета

От 1 ноември м.г до 31 октомври на настоящата година в общинската хазна в Радомир са постъпили общо 568 285 лв. от наеми на терени, жилища, земеделска земя и от разпоредителни сделки с общински имоти. Приходите от отдадените под наем 147 общински жилища са около 45 000 лв. Данните са от приетия на днешното заседание на местния ОбС отчет за състоянието..

публикувано на 30.11.20 в 17:09

Община Радомир в очакване на снега

Допълнителна техника, осигурена от земеделските кооперации, ще помага за почистване на улиците от сняг в населените места в община Радомир. Изготвен е и списък на техниката по фирми и обекти, която да оказва помощ при кризисни ситуации. Това става ясно от доклад за подготовката на зимния сезон, внесен от кмета Пламен Алексиев и приет на днешното..

публикувано на 30.11.20 в 15:20

Архивът в Кюстендил показва документи от противоепидемичните мерки в началото на 20 век

Документи от предприеманите противоепидемични мерки в началото на 20 век показва Държания архив в Кюстендил на страницата си във "Фейсбук".  Във връзка с новите противоепидемиологични мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 в държавата, с представените документи се показват здравните, хигиенизиращите и санитарните мерки, предприемани..

публикувано на 30.11.20 в 15:06