Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благоевград празнува 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония




Програмата, с която Благоевград отбелязва днес светлата годишнина, достигна своята естествена кулминация с тържествената сесия на Общинския съвет. Началото й беше поставено в 17 часа в сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, изпълнен до краен предел от вълнението и очакването на пристигналите специално за събитието множество граждани и гости.

Заседанието по традиция започна с химните на Република България и на Европейския съюз. В своите слова председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, който е и председател на Инициативния комитет „100 години свобода“, поздравиха присъстващите и призоваха да помним и почитаме, да отдадем заслуженото на героите на светлото дело и да предадем неподправена историята на децата си.

Сред гостите на тържествената сесия беше председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който също поздрави присъстващите. Той бе придружаван от народния представител от Благоевград Даниела Савеклиева, която е и областен координатор на ГЕРБ.

Снимка

В хода на вечерта беше огласено, че с решения №62 и 63 от 30 март 2018 г. и решение №164 от 25 май т.г. общинският съвет присъжда званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на: Проф. д-р Крум Кацаров за принос в развитието на съвременната гастроентерология, по случай 60-годишния му юбилей; на Константин Цеков за принос в развитието на съвременната българска култура и музикално изкуство, във връзка с 65-годишнината му; и на Николай Кимчев, посмъртно – за принос в развитието на съвременната българска култура и сценично изкуство. Представители на семейството на актьора, на фона на кадри от филма „Сърце от светлина“, посветен на незабравимия съгражданин и творец, наред обичания и уважаван проф. Кацаров, както и пианистът и композитор Цеков, един от основателите на легендарната група ФСБ, получиха лентата с почетния знак и грамота „100 години свобода“. (чуйте звуковите файлове)


Във втората си част събитието продължи с Церемония по връчване на наградите „Личност на годината“ за 2018-та, имащи за цел да излъчат най-достойните в обществения и икономически живот на града; хора, които с професионализма и обществената си ангажираност могат да се нарека двигатели в развитието на днешния Благоевград.

СнимкаЛично кметът д-р Атанас Камбитов, председател на Инициативния комитет „100 години свобода“  и  председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов  връчиха наградите: в категория „Бизнес и предприемачество“ на Милена Ризова; в категория „Здравеопазване“ на Славка Карабельова; в категория „Култура“ на Марина Кунгелова; в категория „Медии“ на журналиста в Радио Благоевград Валери Младенов; в категория „Спорт“ на Стоян Сотиров; в категория „Образование“ на Мариана Митова; в категория „Право“ на Серафимка Мадолева; в категория „Социални дейности“ на Таня Иванова; в категория „Хора в неравностойно положение“ на Катя Сейменска и Мариана Радева; в категория „Морал“ на отец Светослав Кючуков; и в категория „Съхранение на традициите“ на Дончо Ангелов.

Пак по повод празника д-р Камбитов връчи наградите на тазгодишните носители на стипендия „5 октомври“, които са част от цялостната политика на о бщина Благоевград за насърчаване на развитието на деца с дарби. В областта на науката – на Борис Якимов, Виктория Кралева, Антонио Георгиев и Петар Петров; в областта изкуството – на Иван Стоянов и Спасимира Иванова; и в областта на спорта – на Петър Драгомиров, Виктор Начев, Калина Захариева и Кирил Илиев. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24