Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития на 26 октомври

Редовно заседание ще проведе Общинският съвет – Благоевград. В дневния ред са включени 17 точки. Сред тях са предложение, относно промяна на бюджета и инвестиционната програма на Община Благоевград за 2018 година и изменение на източника на финансиране на част от обектите в инвестиционната програма. Съветниците ще разгледат и предложение, касаещо отпускане на временен безлихвен заем за изпълнение на проект „Земеделието в градска среда: модели на управление за по-добър институционален капацитет и социално включване“, който ще се изпълнява от Сдружението на Югозападните общини. Предложението за актуализиране на състава на Обществен съвет за съдействие и упражняване на обществен контрол при осъществяване на дейностите в областта на социалните помощи и социалните услуги в Община Благоевград, също е в дневния ред на заседанието на съветниците.

Днес и утре в ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще се проведе международна научна конференция на тема "Българистиката по света. Филологията у дома". Официалното откриване на научния форум, чиито организатори са Филологическият факултет на Югозападния университет и Националното издателство за образование и наука "Аз-буки", е днес от 9:00 ч. В конференцията ще участват учени от България, Чехия, Словакия, Белгия, Полша, Гърция, Италия, Китай и Украйна – специалисти българисти, слависти, известни и утвърдени филолози. В рамките на форума ще се проведе и Кръгла маса, чийто модератор ще бъде Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката.

На един от най-почитаните християнски празници - Димитровден, храмов празник ще събере миряни в Брежани и Сенокос. На Свети Димитър са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община.

На Димитровден е празникът на Радомир. Традиционно той ще събере днес жителите и гостите на града на тържествата, които ще започнат в 11 часа на площад „Свобода“.

Състезание под мотото “Спортът е по-добрия начин децата да пораснат“ ще се проведе в Перник. Организатори са ОД на МВР и Съюзът на пивоварите в България. Инициативата цели популяризиране на физическото възпитание и спорта сред подрастващите и ограничаване на извършените от тях престъпления и правонарушения.

Откриване на процедура по приватизация на бивш тютюнев склад, сега общинска собственост, ще разгледа на сесия Общинският съвет в Дупница. Очаква се и одобрение за отпускане на безлихвен заем на общинското транспортно дружество, както и за преотреждане на земеделски земи за неземеделски нужди.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ПФК "Пирин" картотекира 23-ма състезатели

ПФК "Пирин" стартира първенството на Втора лига с 23-ма състезатели. От тях 22-ма са с професионален статут, а един е картотекиран като аматьор. Днес бе проведен традиционният водосвет за здраве и успех, като новият старши треньор на „орлетата“ Иво Тренчев изведе футболистите и спортния щаб, и те получиха благословията на отец Светослав. В събота..

публикувано на 18.07.24 в 12:25

Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Апостола

С ритуал по полагане на цветя Благоевград отбеляза 187 години от рождението на Васил Левски. Церемонията се състоя пред бюст-паметника на революционера, намиращ се на едноименния площад в града. Почит към делото на Апостола отдадоха кметът на община Благоевград Методи Байкушев, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков,..

публикувано на 18.07.24 в 11:24

Понижиха нивото на язовир "Мещица"

С 6 метра под кота преливен ръб е понижено нивото на язовир „Мещица”, съобщи областният управител на Перник Людмил Веселинов. Изпускането на част от водните количества е направено по предписание на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.  Областният управител е извършил проверка след постъпили сигнали на кмета и жители на село Мещица,..

публикувано на 18.07.24 в 11:14

Изложба разказва за жп линия, строяща се 150 години

115 години от откриването на жп линията до Кюстендил бяха отбелязани с фотодокументална изложба, открита във фоайето на общинския драматичен театър в града. Автор на експозицията "Железопътната линия София-Кюстендил-Скопие. Вековният стремеж за една идея“ е историкът доц. д-р Ангел Джонев. Изложбата проследява трудния път на идеята за железопътно..

публикувано на 18.07.24 в 10:45

Нарушено водоподаване в ж.к. „Еленово 2” Благоевград

Поради планов ремонт на водопроводната мрежа в ж.к. „Еленово 2” за Благоевград,  днес 18.07.24 г. (четвъртък)  до 17:00 часа водоподаването ще бъде нарушено. Това се отнася за живущите от блок №100 до блок №180, бул. "Пейо Яворов" в участъка между кръстовището за с. Изгрев и улица "Преслав". От ВиК Благоевград препоръчват потребителите да се запасят..

публикувано на 18.07.24 в 09:54

Банско джаз фестивал с 27-о издание от 3 до 10 август

В разгара на фестивалното лято, през август предстои дългоочакваният  Банско джаз фестивал , който отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. В продължение на осем фестивални дни и вечери от 3 до 10 август 2024 г. екип на програма "Христо Ботев" ще отразява джаз феста, тъй като Българското национално радио е медиен партньор на музикалното..

публикувано на 18.07.24 в 09:44

Над 50% от обажданията с въпроси към НОИ - за болничните и майчинството

Над 100 000 са обажданията в контактния център на НОИ достъпен на номер 0700 14 802  през първите 6 месеца на годината. На ден са обработвани над 800 обаждания. Това съобщиха от НОИ. Повече от половината въпроси са били  за изплащането и обработването на болничните листове и обезщетенията за майчинство. 40% от хората са питали за отпускането и..

публикувано на 18.07.24 в 09:39