Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Българистиката по света. Филологията у дома“Учени, утвърдени филолози, обсъждат проблемите на българистиката в рамките на двудневната Международна научна конференция на тема „Българистиката по света. Филологията у дома“. 

Форумът е организиран от  Филологическия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград  и Националното издателство за образование и наука „Аз-буки“. Конференцията разглежда редица актуални проблеми, касаещи предизвикателствата пред българистиката в нашата страна и зад граница. Освен филолози, представители на висшите училища в България, в конференцията участват учени от Чехия, Словакия, Белгия, Полша, Китай, Украйна, Гърция и Италия.

 

Гостите, участници в конференцията, бяха приветствани от проф. Антони Стоилов, зам. ректор „Образователни дейности“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет във висшето училище.

В рамките на конференцията ще се проведе кръгла маса на тема „Българските лектори: проблеми и перспективи“ с участието на Деница Сачева, зам. министър на образованието и науката. Тя ще започне в 14:00 часа.

 Проф. Антони Стоилов и проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковите файлове, а видео - тук - >


Галерия

Вижте още

97 години от смъртта на Димитър Благоев – Дядото

Днес жителите на Благоевград отбелязаха 97 години от смъртта на Димитър Благоев. Представители на община Благоевград, на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград, представители на други институции и организации, граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на Димитър Благоев. Ученици от второ ОУ „Димитър Благоев“ в..

публикувано на 07.05.21 в 12:53

Фестивал на занаятите започва в Сапарева баня

Фестивал на занаятите започва в Сапарева баня Фестивал на занаятите започва днес в Сапарева баня.  Поканени са представители на творческите занаяти от общината – дърворезбари, скулптори, художници и др. Всеки от тях ще покаже свои творби. Някои от авторите ще демонстрират работата си в ателиета на открито. Мястото е парк Гейзера в..

публикувано на 07.05.21 в 12:28

От 10 май започва дезинфекция на водопроводната мрежа в област Благоевград

Водоснабдяване и канализация” ЕООД - Благоевград ще извърши планова профилактика (почистване и дезинфекция) на резервоарите и водопроводната мрежа на населените места, които обслужва на територията на област Благоевград, в периода 10.05.2021 г. до 04.06.2021 г. Пълният график за извършване на профилактиката можете да видите на..

публикувано на 07.05.21 в 12:00

Турнир по Артистично плуване за първи път в Благоевград

На 7, 8 и 9 май, за първи път в историята на Благоевград, ще се проведе Международен турнир по Артистично плуване.  Домакините от Плувен клуб „Пирин“ и община Благоевград ще посрещнат 150 красиви състезателки по артистично плуване от Малта, Чехия, Гърция и България. Престижното състезание ще бъде квалификация за „Комън къп“. Главен съдия на..

публикувано на 07.05.21 в 11:32

Започва ремонтът на пътя Перник – София през Владая

Започва ремонтът на пътя Перник – София през Владая. Строителните дейности ще стартират на 12 май и ще продължат до 14 декември. След като бе реновирана частта от софийския квартал „Княжево“ до село Владая, ремонтът на една от най-натоварените пътни артерии у нас ще продължи на пернишка територия, като ще се извърши на пет етапа. Във всички етапи на..

публикувано на 07.05.21 в 11:00

Почистват стадион "Металург" в Перник

Кметът на най-голямото пернишко кметство „Изток” Десислава Стоянова призова жителите на кметството и всички, които обичат спорта да се включат в почистването на стадион „Металург”. Инициативата е съвместна на кметството и на футболен клуб „Металург” и ще се проведе на 8 и 9 май. Освен, че ще бъде почистен стадионът, ще бъде боядисана и оградата...

публикувано на 07.05.21 в 10:56

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията 7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи..

публикувано на 07.05.21 в 09:35