Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на СЗО с лекция пред ЮЗУ студенти и преподаватели

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски - експерт в офиса на СЗО у нас, днес изнесоха лекция пред студенти и преподаватели на тема: “Как СЗО допринася за подобряване здравето на хората в България“. 

Пред академичната публика д-р Сила посочи, че сред големите предизвикателства за страната ни са високите нива на тютюнопушене, употребата на алкохол, затлъстяване и незаразните болести като рак и др. Той открои един от приоритетите  му като представител на  СЗО в България – контролът върху тютюнопушенето и неспазването на законодателството в тази връзка. Според него „един от големите проблеми на България е демографската криза и застаряващото население, което има съпътстващи заболявания. Важен приоритет на представителството в България е укрепване на първичната здравна мрежа в страната и зачитане на психично-здравните проблеми, както и укрепване на първичната здравна мрежа в страната и зачитане на психично-здравните проблеми“.Снимка

Доц. Михаил Околийски, който е и преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“, обърна внимание на психичното здраве и депресивните състояния, върху които се фокусира и Световната здравна организация. „На практика те от много години са социално значим проблем и един от основните фактори за загуба на трудоспособност и влошаване на здравето на хората в цял свят“- подчерта доц. Околийски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Кирил Петков: Ще се борим като опозиция, ако ГЕРБ не се отърсят от зависимостта си от Пеевски

"Продължаваме промяната - Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР-София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че „Продължаваме промяната..

публикувано на 09.05.24 в 10:49

Кюстендилци си спомниха за праведника на народите Петър Михалев

Възпоменание по повод 125 години от рождението на Петър Михалев, един от спасителите на българските евреи се проведе в Кюстендил. Събитието  е част от програмата по повод 80-та годишнина от спасяване на близо 50 000 български евреи от Холокоста през Втората световна война.   Доцент д-р Ангел Джонев презентира подробности от живота и делото на..

публикувано на 09.05.24 в 10:37

Парад на ретро автомобили в Благоевград

Колекционери от цяла България, от Сърбия, Македония и Гърция ще се включат на 11 май /събота/ в XXI изложение на ретро автомобили в Благоевград. Локацията и тази година е площад „Георги Измирлиев“. В 9.30 часа екипажите ще започнат да позиционират автомобилите си, а след официалното откриване в 11.30 часа ще направят демонстративна обиколка на..

публикувано на 09.05.24 в 09:50

ЕК препоръчва мерки за борба с фалшифицирането

Инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането. Сложни думи за важни действия. Европейската комисия (ЕК) прие препоръка с мерки за борба с фалшифицирането и за по-ефективно прилагане на правата върху интелектуалната собственост. Препоръката е известна като  инструментариум на ЕС срещу фалшифицирането  и цели да насърчи сътрудничеството между носителите на..

публикувано на 09.05.24 в 09:30

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 09:29

Влизат в сила противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните мерки на..

публикувано на 09.05.24 в 09:27

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват..

публикувано на 09.05.24 в 09:22