Гледайте на живо

Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първи фестивал на природните науки и математиката в Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“-Благоевград


Фестивал на природните науки и математиката се проведе в Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“ в областния център. Беше представен тримерен урок по физика, химия и биология на тема „Животът на Земята“. Животът, който бе представен чрез учителите комплексно от 3 различни науки. „Най-впечатляващо е това, че в продължение на 2 месеца учениците работиха екипно заедно със своите учители и разработиха уникални проектни предложения – т.е. ученето чрез правене. Това провокира креативността в децата, те виждат какви са ползите за хората, каква е необходимостта да пазим планетата Земя чиста. Обхванали са цялата палитра от всички природни ресурси“ – това заяви за Радио Благоевград Лили Стоянова, директор на Седмо средно училище „Кузман Шапкарев“.Снимка

  Много атрактивни за учениците бяха химичните опити, които направиха представители от Катедра „Химия“ при ЮЗУ „Неофит Рилски“. Впечатляваща със своя замисъл беше постановката „Из съдебния процес на силата на триене“, в която ученици с тоги влязоха в ролите на съдии, прокурори, защитници, обвинители. В духа на фестивала се състезаваха три отбора „Нютон“, „Менделеев“ и „Дарвин“. Ученици дефилираха, облечени с артистични костюми, направени от природни материали.

  Голяма част от тях защитиха и своите проекти, които представят природните ресурси на планетата и екологичните проблеми. Участниците във фестивала бяха наградени и приветствани от гостите на събитието.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Нарушено водоподаване на улица „Възрожденска“ в Благоевград

Във връзка с планов ремонт на уличната канализация, на 28.07.2021 г. (сряда) от 08.00 часа до 17.00 часа ще бъде нарушено водоподаването на ул. „Възрожденска“ гр. Благоевград. За улесняване на работния процес е необходимо живущите и работещите в този район да преместят личните си автомобили. Препоръчва се, всички потребители в района да се запасят с..

публикувано на 27.07.21 в 14:56
Разлог

Община Разлог реализира проект за осигуряване на грижа на хора в нужда

Със сума от близо половин милион лева ще бъдат финансирани дейности „Патронажна грижа + в община Разлог.“ Проектът е част от програма  „Подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от COVID 19 и подготовка за екологично, цифрово и устойчиво възстановяване на икономиката”. Целта е да се осигури подкрепа чрез..

публикувано на 27.07.21 в 14:02

Община Банско възстановява приемните часове на ръководството

От началото на месец юли са възстановени приемните часове на ръководството на Община Банско. От 14.00 до 16 часа всяка сряда гражданите могат, след предварително записване, да се срещнат в общинската администрация с кмета Иван Кадев, заместниците му – Стойчо Баненски, Сашка Въчкова и Костадин Атанасов, административния секретар Иван Докторов и главния..

публикувано на 27.07.21 в 13:32

Огнеборци дежурят в района на пожара в Кресна

Екип от огнеборци в момента дежурят на мястото на изгорелите в неделя складове в град Кресна. Ситуацията е овладяна, увери кметът Николай Георгиев, но все още екип на пожарната извършва оглед на място.  На места все още има пушек, но няма опасност от разразяването на нов пожар.  Кметът каза, че тепърва ще се изясняват причините, довели до избухването на..

публикувано на 27.07.21 в 12:56

Община Разлог ще отбележи 118 години от Илинденско – Преображенско въстание

На 2-ри август се навършват 118 години от избухването на Илинденско – Преображенско –  Кръстовденското въстание, връхна точка в порива към свободата на сънародниците ни от Македония и Одринско, които остават в пределите на Османската империя. По този повод на 2 август (понеделник) от 11:00 часа Община Разлог и НЧ „15.IX.1903-1909 г.“ организират ритуал..

публикувано на 27.07.21 в 12:30

Ще гласуват отпускането на финансова премия на състезателя по класическа борба Айк Мнацаканян

На сесия в четвъртък Общинският съвет в Перник ще гласува отпускането на финансова премия на състезателя по класическа борба Айк Мнацаканян за спечелената от него олимпийска квота. Предложението е от ръководството на спортен клуб по борба „Миньор” Перник, чийто състезател е натурализираният арменец и е подкрепено от кмета Станислав Владимиров. За нас..

публикувано на 27.07.21 в 12:11

Община Благоевград предоставя минерална вода на гражданите в горещите дни

По разпореждане на кмета на община Благоевград Илко Стоянов стартира кампания за осигуряване на минерална вода през горещите дни, съобщават от Пресцентъра на Община Благоевград. Синоптиците прогнозират рекордно високи температури в следващите дни, затова общинското ръководство предприема инициативата по осигуряване на минерална вода на..

публикувано на 27.07.21 в 11:57