Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Камерна опера трябва да се запази“

Това мнение споделиха присъстващите на днешното провалено извънредно заседание на общинския съвет Благоевград. Не се събра кворум. 

От 41 съветници в залата присъстваха 15, при което председателят на общинския съвет Радослав Тасков не даде ход на заседанието. 

Липсата на кворум бе очакван, защото общинските съветници от ПП ГЕРБ и коалиция „Заедно за Благоевград“ в декларации изразиха мотивите си за неприсъствие в залата. Съветниците от ГЕРБ ще предложат точка, свързана с камерна опера, нейното състояние и бъдещо развитие да бъде разгледана на редовно заседание.


Снимка

Присъстващи съветници останаха в залата и изслушаха уволнените музиканти и художникът на културната институция. В емоционални изказвания те изразиха мнение, че Камерна опера Благоевград трябва да бъде съхранена и възродена. Какво споделиха от трибуната на общинския съвет общинските съветници Албина Анева  и Валери Смиленов, чуйте в звуковите файлове -> 



Снимка

Бившият директор на камерна опера Благоевград Лина Ангелова каза, че ще направят всичко възможно Камерна опера Благоевград да продължи да съществува. Тя съобщи, че са изпратили писма до президента Румен Радев, до премиера Бойко Борисов, до Министерството на културата и всички заинтересовани институции, в което ги запознават с казуса. Лина Ангелова чуйте в звуковия файл - > 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Предвижда се увеличение на средствата за проучвания на Хераклея Синтика

Държавата поема ангажимент да реши проблема с частния имот, който попада в обхвата на античния град Хераклея Синтика, за да могат археолозите спокойно да продължат работата си. Това заяви министърът на културата Найден Тодоров, който на място се запозна с най-новата находка на екипа на Професор Людмил Вагалински - монолитната статуя на бог Хермес...

публикувано на 09.07.24 в 18:09

174 години от рождението на Иван Вазов отбелязаха в Дупница

Община Дупница отбеляза 174 години от рождението на Иван Вазов.  Тържествено честване бе организирано от Общината и НЧ “Пробуда” – Самораново. То се проведе пред паметника на писателя, който се намира над Градската градина. След рецитал и представяне творчеството на Вазов, цветя поднесоха зам-кметовете Валентина Караганова и Бойко Христов. "Иван Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 17:18

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората. Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.  Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 15:54

Сменят печките на дърва в Благоевград с климатици, термопомпи и пелети

За по-чист въздух в Благоевград работи общинска администрация Благоевград. На пресконференция днес бе представен проектът  „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“. „Целта е много проста. Печките на дърва и..

публикувано на 09.07.24 в 14:29

Наплив на кандидати за водни спасители в Благоевград

Голям интерес от желаещи да се обучават за водни спасители в Благоевград. До момента са обучени над 40 младежи. Те ще се обучават за водни спасители на плувни басейни, паркове, открити водни площи и море.  Приключва вторият курс за водни спасители в областния център. „Тази година има голям интерес към курсовете. Миналата година направихме едва..

публикувано на 09.07.24 в 14:11

Тежка катастрофа взе жертва край село Буково

Шофьор почина при катастрофа край гоцеделчевското село Буково.  Около 11:40 часа днес е получен сигнал за ПТП на път II- 19 в района на селото. По първоначална информация инцидентът е между два леки автомобила. Водачът на единия автомобил е починал, а пътничка в него е пострадала. Водачът на втория автомобил също е пострадал. Пострадалите..

публикувано на 09.07.24 в 13:32
Радослав Петров

Жители на Батановци готвят гражданско неподчинение

Жители на Батановци са пред гражданско неподчинение заради намерението на софийска фирма да преработва пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат на територията на града. Напрежението се нажежи допълнително заради решението на РИОСВ- София да не се извършва оценка на въздействието върху околната..

публикувано на 09.07.24 в 13:20