Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От днес пускат в обращение нова столевка с модерни защити

От днес в обращение е нова банкнота с номинал 100 лева. Тя ще бъде валидна заедно със старата, чиято емисия е от 2003 г.

От БНБ съобщават, че пускането на новата серия се налага с цел осъвременяване на защитните знаци и с новата столевка ще бъде поставено началото на отпечатване на нови банкноти от всички номинали.

Столевката е единствената банкнота в обращение, която до днес беше само с една емисия. Затова поетапното осъвременяване на защитните елементи ще започне именно от нея.

Банкнотата отново е с лика на Алеко Константинов, който можем да видим и във водния знак. Обновени и по-модерни елементи има в холограмната лента и на много други места по банкнотата.

Новата столевка ще бъде в обращение заедно с тази, която вече всички сме виждали.

В рамките на следващите три години ще бъдат пуснати в обръщение нови банкноти с модерни защитни елементи от 50, 20, 10 и 5 лева.


Вижте още

В детските градини в Благоевград ще бъдат сформирани сборни групи през летния сезон

Децата в детските градини на територията на община Благоевград ще могат да посещават дежурни сборни групи през лятото. Целта е родителите да бъдат улеснени въпреки сезона на отпуските, когато посещаемостта на малчуганите в детските заведения традиционно намалява. През м. юни детската градина в с. Покровник ще остане отворена, за да бъде спестено..

публикувано на 06.06.23 в 17:20

Катастрофа на пътя Симитли – Разлог

Движението при км 26 на второкласен път Симитли - Разлог се осъществява двупосочно в една лента поради пътнотранспортно произшествие. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.Трафикът се регулира от "Пътна полиция", съобщиха от АПИ.

публикувано на 06.06.23 в 16:38

Дезакаризация на зелените площи в община Благоевград

Започва втората масова дезакаризация за 2023 г. на територията на община Благоевград. Обработката на тревните площи ще се осъществи  на 09.06.2023 г. (петък) при благоприятни метеорологични условия. Третирането ще се извършва след 18:00 часа в тревните площи, включващи паркове, междублокови пространства, централна градска част, детски площадки, дворове..

публикувано на 06.06.23 в 15:51

Със 132 гласа Николай Денков беше избран за министър-председател

Със 132 гласа Николай Денков беше избран за министър председател. Гласуваха 201 депутати. Против бяха 69, няма въздържали се. Със същия брой  гласове "за" народните представители одобриха преименуването на Министерството на земеделието на Министерство на земеделието и храните.

публикувано на 06.06.23 в 15:46

Парламентът обсъжда и гласува кабинета "Денков-Габриел"

Парламентът заседава извънредно, за да гласува проекта на правителство, излъчено с втория мандат от "Продължаваме промяната – Демократична България". В дневния ред на днешното заседание са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на редовно правителство. В началото на заседанието..

публикувано на 06.06.23 в 14:58

Мъж от Благоевград с участие в Световните летни игри в Берлин

Кметът на Благоевград посрещна в кабинета си Валери Маринов, ползвател на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост „Струма“, преди участието му в Световни летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин. В рамките най-голямото приобщаващо спортно събитие той ще мери сили в дисциплината „Силов трибой“. За да подкрепят Валери в сградата на..

публикувано на 06.06.23 в 13:31

Приключи "Детското полицейско управление" в Брезник

Приключиха занятията в "Детското полицейско управление – Брезник" за учебната 2022/2023 година, съобщиха от ОД на МВР - Перник. Последната тема, залегнала в обучителния план, е била посветена на безопасността на движението по пътищата с лектори началникът на „Охранителна полиция“ комисар Йордан Дундаков и началникът на „Пътна полиция“ гл. инспектор..

публикувано на 06.06.23 в 12:24