Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Димов: Българският участък на река Драговищица не е замърсен

Последните данни от замерванията в българския участък на река Драговищица от 15 декември, както и всичките предходни за 2018 г., за показателите олово, кадмий, никел, цинк, живак, цианид показват, че няма превишение на нормите. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той и кметът на Община Кюстендил Петър Паунов дадоха информация за това какво са предприели държавата и местната власт до момента с евентуално замърсяване на река Драговищица в сръбския участък. Димов отбеляза, че тази сутрин се е срещнал по тази тема и с премиера Бойко Борисов.

Правени са и две извънредни замервания на арсен, цинк, мед, желязо и манган, които също са под нормите, каза Димов. Той отбеляза, че от 2016 г. се правят ежемесечно изследвания на над 59 показателя на качеството на водата и до момента няма превишаване на нормите в българският участък.

Министърът посочи, че те следят много внимателно ситуацията с реката не само в българския участък, но търсят информация и за положението в сръбския участък, понеже в района живее голяма българска общност.

Димов отбеляза, че сръбската страна работи по проект за изграждане на пилотна инсталация за извличане на мед и цинк от полиметални руди. Българската страна е била уведомена за него от Сърбия на 22 август 2016 г. През октомври 2016 г. МОСВ е поискало да бъде включено в процедурата по ОВОС в трансграничен контекст. Тогава не са получили отговор от сръбската страна. От българска страна е направена нота до сръбското правителство с искане за информация за качеството на водите в сръбската община Драговищица и за осъществяваните там дейности. Димов отбеляза, че очакванията му са да се получи някаква информация в началото на следващата година.

Министърът посочи, че проблемът е повдигнат и в Европейския парламент, където евродепутатът Ангел Джамбазки е сезирал еврокомисаря по околна среда Кармену Вела. Вела е поел ангажимент през март 2019 г., когато ще е политическият дебат "ЕС - Сърбия", да постави този въпрос пред сръбската страна.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов посочи, че те работят с партньорите си от Община Босилеград, за да получават непрекъсната информация за състоянието на водата в река Караманичка, малък приток на Длъбинска река, която се влива в река Драговищица. По думите на Паунов този приток е твърде малък и не може да даде сериозно екологично отражение, но има моменти, в които са подавани тревожни сигнали. От българска страна в района се реагира незабавно и дори при най-малкото притеснително отклонение, каза Паунов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Главчев: Максимално съкращаваме сроковете за финансово подпомагане на пострадалите от пожарите

Държавата ще компенсира пострадалите от пожарите семейства, Министерството на финансите разработва методиката за това.   Земеделски стопани и обикновени хора ще получат компенсация за унищожени площи и погинали животни. Министерството на отбраната ще дооборудва още хеликоптери с необходими съоръжения за гасене на пожари, а в перспектива е възможно да се..

публикувано на 19.07.24 в 18:31

Кметът на Гоце Делчев проведе работна среща с кмета на Берово

Кметът на община Гоце Делчев - Владимир Москов, проведе работна среща със Звонко Пекевски - кмет на община Берово, Република Северна Македония. На срещата присъстваха също председателят на Общински съвет - Гоце Делчев Иван Геров и заместник-кметовете на общината Валери Сарандев и Богдан Боцев, а от страна на гостите от Берово – председателят на..

публикувано на 19.07.24 в 16:10

724 горски служители участвали в борбата с пожарите в Югозапада

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП. 60 пожара са пламнали от началото на 2024 година на територията на Предприятието като близо половината от тях са само за последния месец юли. 3600 декара, предимно иглолистни гори, са засегнати от огнената стихия...

публикувано на 19.07.24 в 15:00

Евростат: Всяко трето дете у нас живее в риск от бедност и социално изключване

Всяко трето дете в България живее в риск от бедност и социално изключване. По този показател страната се нарежда в челната тройка в ЕС, наред с Румъния и Испания. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа служба Евростат, които бяха публикувани днес.  Страните-членки с най-малък дял на децата в риск от бедност и социално изключване са..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Батановци се готви за гражданско неподчинение

Жители на град Батановци излязоха на протест срещу инвестиционно предложение на фирма за преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени отпадъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат. Първоначалното намерение на инвеститорите е било производството на биогориво.  През 2018 година фирмата решава да разшири дейността си в сградата на..

публикувано на 19.07.24 в 12:41

Пернишкото село временно остана без административно обслужване

Пернишкото село Черна гора временно е без административно обслужване. Новоизбраният  кмет Димитър Димитров е излязъл в отпуск, като в същото време пуснал в отпуск и чиновничката, назначена за техническо лице в кметството, съобщават местни жители. Заради едновременния отпуск на кмета и чиновничката се налага местните да търсят помощ в общината и за най-..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка, на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250 декара иглолистна..

публикувано на 19.07.24 в 11:05