Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОДМВР – Кюстендил напомня: Проверете срока на валидност на личните си документи!

Снимка: БГНЕС

Задължителният български личен документ е личната карта и съгласно Закона за българските лични документи всеки български гражданин, който живее на територията на Република България, е длъжен в срок до 30 дни след навършването на 14 години да поиска издаването на лична карта. Издаването на първа лична карта за 14-годишните български граждани е безплатно. 

В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок,  срокът  е до 30 дни да се подаде заявление за издаване на нова лична карта; когато личните документи са откраднати, гражданите са длъжни в тридневен срок да заявят това обстоятелство в най-близкото управление на МВР.

В тримесечен срок след изтичане срока на валидност на паспорт, той следва да бъде върнат. Не е задължително подаване на заявление за издаване на нов паспорт; Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване.

Таксите за издаване на лични документи гражданите могат да плащат чрез пос терминално устройство в ОДМВР и районните управления.

Срокът за издаване на лични документи с обикновена услуга е 30 дена, за бърза услуга – 3 работни дена, експресна – 8 работни часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожарът край Брезник е овладян

Почти овладян е пожарът в района на община Брезник, съобщиха от местното Горско стопанство. Има отделни тлеещи огнища, но на място има екипи, които да реагират при необходимост. Огънят, който вчера тръгна от земеделски имоти в село Делян, община Божурище, се разпростря на територията на общините Брезник, Сливница и Божурище и обхвана около 2500 дка..

публикувано на 25.08.24 в 09:12

Патриархът ще оглави богослужението в пернишкия храм „Св. Иван Рилски”

Архиерейска света литургия ще бъде отслужена днес в 9.00 часа в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”. Богослужението ще бъде оглавено от българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, потвърди предстоятелят на храма отец Людмил. Това е второто посещение на Негово светейшество в храм "Св. Иван Рилски " в Перник през последния месец. На 7 август..

публикувано на 25.08.24 в 08:59

Не е локализиран пожарът на Черни връх, гасенето ще продължи и утре

Тревожна е ситуацията с пожара под Черни връх в Рила. Огънят гори на над 2300 метра надморска височина и теренът е труднодостъпен. Дотам няма как да стигне техника, няма как да се пренесе и вода, заради което се гаси на ръка. Пожарът не е локализиран. Пожарникари, горски служители и доброволци се опитват да го овладеят и да го държат на..

публикувано на 24.08.24 в 16:48

Отбелязаха 80 години от акцията в местността Жабокрек

Осемдесет години от акцията на партизаните от Рило-пиринския отряд, в местността Жабокрек, под Рилския манастир, отбелязаха социалисти от Кюстендил, Благоевград, Дупница и София. В края на август 1944 година партизани, водени от командира Васил Демиревски-Жельо, нападат немска част - лазарет и въоръжени войници и превземат базата им...

публикувано на 24.08.24 в 15:11

Ранен полицай в Сатовча

Полицай е ранен тази сутрин при опит да задържи пиян мъж в Сатовча, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Благоевград.  По първоначална информация, около 8:30 тази сутрин в село Сатовча, 62-годишен мъж,във видимо нетрезво състояние, е нарушавал обществения ред и при опит да бъде предупреден и задържан от полицейски служител, му е нанесъл..

публикувано на 24.08.24 в 13:33

В събота вечер „Това го могат само банскалии“

Концертът на легендарната Валя Балканска и талантливия гайдар Петър Янев беше истинско събитие, което докосна сърцата на всички присъстващи на концерта им в центъра на Банско. Вълшебните звуци на гайдата и въздействащият глас на Валя Балканска създадоха атмосфера, изпълнена с духа на българската традиция и красотата на народната музика. Публиката беше..

публикувано на 24.08.24 в 11:59

Фестивал на лютеницата в Логодаж

На 24 август традиционният фестивал на лютеницата ще завладее благоевградското село Логодаж. От 18.00 часа в двора на училището неповторимите логодажки баби ще демонстрират пред жители и гости къде се крие тайната в приготвянето на най-вкусната домашна лютеница. Посетителите ще имат възможност да дегустират от традиционната българска..

публикувано на 24.08.24 в 11:43