Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли опасност от заличаване на археологическите останки край Благоевград?

Кръгла маса, на която да бъдат дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на античното селище край Благоевград, ще организира в края на този или в началото на другия месец Инициативният комитет за запазване на културно-историческото наследство. „Целта ни е да придобием точна представа за подадените документи от АПИ и БАН, какво е одобрено и съответно да имаме подготовка за дискусиите по време на Кръглата маса“, каза за Радио Благоевград Лазар Андреев – председател на Инициативния комитет за запазване на античното селище край Благоевград. „За нас е важно да знаем какво точно е планувано в бюджета, какво е одобрено и какво реално се е случило. Важно е също така да знаем, че договореното при кмета Атанас Камбитов, относно бъдещето на разкопките, ще се спази и всичко ще е както трябва“, допълни Лазар Андреев. Той изрази надежда, че Кръглата маса ще се състои най-късно до средата на месец февруари. ИК е изпратил Отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с настояване всички документи, касаещи обществения ангажимент за социализация и адаптация на въпросния обект, да станат обществено достояние.


Вижте още

Затваряне на границата за твърдо гориво от отпадъци е обсъдил с колегите си в Северна Македония министърът на околната среда и водите

Затваряне на границата за RDF /Refuse Derived Fuel/ - твърдо гориво от отпадъци - е обсъдил в Северна Македония днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Това съобщи той на връщане от Северна Македония тази вечер. Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад, каза министърът.  " Ще..

публикувано на 17.02.20 в 18:46

Окръжна прокуратура – Перник води производство за арест спрямо българин, обвинен от френските власти

Окръжна прокуратура – Перник води производство по Европейска заповед за арест спрямо български гражданин, обвинен за измами от френските власти. Мъжът е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с извършване на измами на територията на Франция и България. Деянията били извършвани включително и чрез проникване в компютърни системи..

публикувано на 17.02.20 в 16:26

"Топлофикация – Перник" с намерение за използване на природен газ като гориво

"Топлофикация – Перник" АД е входирала в РИОСВ инвестиционно намерение за използване като гориво при производството на електро- и топлоенергия на природен газ през летните месеци, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов.  Проектът ще се осъществи чрез изграждане на нови мощности, като предварителните разчети показват, че инвестицията ще бъде в..

публикувано на 17.02.20 в 16:21

Ветеринарен лекар във всяко село

От 1 септември до 18 декември тази година, земеделското министерство ще проведе преброяване на земеделските стопанства в страната. „За целта, в този период, стопаните ще могат да въведат своите данни онлайн в електронен въпросник, а от 18 септември до 18 декември, анкетьори ще посетят останалите земеделски стопанства, за да попълнят..

публикувано на 17.02.20 в 14:57

Четири медала за таекуондо клуб "Хоук" – Банско

На провелия се от 14 до 16 февруари в Благоевград Държавен шампионат по Таекуондо ITF, спортистите от Банско завоюваха челни позиции: Катрин Гемкова – 1 място, спаринг девойки старша възраст до 58 кг; Станислав Дарелов –1 място, спаринг юноши младша възраст до 50 кг; Даниел Валеюв – 3 място, спаринг юноши старша възраст до 63кг; Мартин..

публикувано на 17.02.20 в 14:53

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката "парична гаранция" за собственика на "Феникс Дупница"

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев – собственик на "Феникс Дупница".  Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок, считано от днес. При непредставянето ѝ в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.  Съдът отхвърли исканата..

публикувано на 17.02.20 в 12:47

Няма да спират водата в село Палатово

Две седмици жителите на дупнишкото село Палатово бяха без вода, след като беше спряна водата на ТЕЦ „Бобов дол“, а вода в селото се доставяше с водоноски. От петък е възстановено водоподаването към ТЕЦ-а за питейни нужди. Според ВиК управителя на Дупница Илия Илиев водата от язовир „Дяково“ трябва да се подава поетапно: „ Пътят на..

публикувано на 17.02.20 в 12:02