Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 2 седмици уточняват статута на Археологически обект „Скаптопара“


„Ако до две седмици не бъдат оповестени поетите ангажименти от заинтересованите институции към съхраняването на археологическия обект „Скаптопара“ край Благоевград, Инициативният комитет в негова защита ще предприеме конкретни действия“ – това заяви днес Лазар Андреев, председател на Инициативния комитет „Спаси Скаптопара“ по време на кръглата маса „Scaptopara-Quo Vadis?“. 

Домакин на събитието бе Регионалния исторически музей, в него участваха експерти от Министерството на културата,  археолози, историци, представители на туристическия бранш. „Очаквахме да дойдат представители на заинтересованите институции, за да ни покажат какво са направили след 4 месеца по проекта за консервация и местенето на обектите, за да минава трасето на магистралата. Но днес това очевидно няма да се случи, и след  края на форума ще изпратим отново писма с искане за становище“ - каза още Андреев.

На финала на писмената позиция на Агенция пътна инфраструктура до Инициативния комитет, се посочва, че ангажименти към изграждането на свързващата отсечка от АМ „Струма“ до историческия обект има Община Благоевград. 

Христина Шопова

Заместник-кметът по хуманитарните дейности заяви, че „на предишната среща беше казано ясно кой какви ангажименти поема – всичко, което е в сервитута на магистралата се поема от АПИ. От там насетне ще се направи обществено обсъждане и задание, в което ще се заложат всички дейности, за да може заданието да се превърне в проект за социализация, туристически посетителски център, и това, което пое като ангажимент кметът Атанас Камбитов - да има обходни пътища, изграждане на паркинги, заведения и др. След като това стане факт ще се търсят начини за финансиране и археологическия парк да бъде изграден най-скоро.“- каза Шопова и допълни, че ще се търсят възможности за национално или европейско финансиране по проекти. Пред участниците в кръглата маса тя заяви, че до 2 седмици представители на Агенция пътна инфраструктура ще бъдат поканени на среща в община Благоевград.

Снимка


Вижте още

Повод за гордост ! Ученици от Симитли с отличия на национално ниво

Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Симитли са се представили достойно в Националния кръг на състезанието ITЗнайко. Трети във временното класиране на Националния кръг е ученикът Паоло Павлов Димитров, като му предстои защита. Ученичката Любица Руменова Ортомарова е с отличие за сюжет. И двамата състезатели са участвали в категория "ИТ –..

публикувано на 13.08.20 в 16:34

Скок на новозаразените с COVID-19 в Гърция

Гърция надмина България по брой заразени с COVID-19 на дневна база с 262 нови случая. Вечерният час на заведенията доведе до безконтролно събиране предимно на млади хора по парковете и плажовете. Очаква се още от следващата седмица въвеждане на локална карантина в райони с голям брой заразени. Ситуацията с разпространението на вируса в Гърция става..

публикувано на 13.08.20 в 15:50

Полицаи от Благоевград откриха 315 килограма канабис

При специализирана полицейска операция насочена по противодействие на засяването и отглеждането на наркообразуващи култури, служители на сектор ПКП при ОДМВР – Благоевград откриха 315 килограма канабис.  Акцията на полицейските служители е проведена днес, като в землището на село Сенокос, община Симитлиq е открита нива със засадени около..

публикувано на 13.08.20 в 15:34

Започва голям ремонт на спортния комплекс "Осогово" в Кюстендил

Община Кюстендил получи дългоочакваното финансиране от 3 милиона лева за цялостно обновление на сградния фонд на стадион "Осогово", съобщи на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че предстои да бъдат подготвени дейностите по санирането на комплекса и осигуряването на добри условия за спорт на децата от града.  Брифингът беше..

публикувано на 13.08.20 в 14:41

Как се правят кукли от чорапи

22 деца от Радомир се включиха в работилница за изработването на кукли от чорапи. Децата работиха под ръководството на Росица Велинова, основател на Театрална къща “Хора и кукли”, а заниманието бе част от програмата на провежданата в града лятна занималня. С игла, конец, лепило и ножица в ръка, децата демонстрираха творческите си заложби и се..

публикувано на 13.08.20 в 14:33

Екоминистърът: Изграждаме Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“, възобновяваме рекултивацията на пътеките​ и слагаме край на офроуда с джипове

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров и директорът на Дирекция „Национален парк Рила“ Красимир Андонов направиха първа копка за изграждането на Контролно-информационен пункт „Седемте Рилски езера“. Новото съоръжение ще бъде в района на хижа „Рилски езера“ на територията на Националния парк.  "Част от сградата ще бъде Информационен..

публикувано на 13.08.20 в 14:06

Сбо́рове на ключови места по банските улици и разкръстици

В дигиталното ни съвремие на виртуални контакти, хората на Банско продължават да обичат и търсят личното и непринудено общуване, което се случва на любимите им сбо́рове на ключови места по банските улици и разкръстици. Затова и общинските служби се грижат банскалии да могат да „сбору́ват” и така да поддържат силния и жизнен дух на града. По инициатива на..

публикувано на 13.08.20 в 13:27