Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития - 19.02.2019 г.

  България отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски.

  От 11 часа в Благоевград ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на Апостола на българската свобода.

  С шествие в 10,30 ч. от площад "Свобода" по главната улица Дупница ще почете паметта на Васил Левски. Музикално-поетичната програма и поднасянето на цветя започват в 11 ч. пред паметника на Апостола.

  146-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата ще бъде отбелязана днес и в град Гоце Делчев. От 15 ч. в Общинския исторически музей ще се проведе Урок по родолюбие. Участниците ще представят живота и делото на Апостола и ще дискутират на тема „Заветите на Левски и наследството, което ни е оставил”. Организатор на събитието е Общинският исторически музей в град Гоце Делчев. От 17 часа Общината организира поклонение и полагане на цветя на бюст-паметника на Васил Левски пред музея. Почит към паметта на Апостола на българската свобода ще бъде отдадена от ръководството на Община Гоце Делчев, представители на институции, политически партии, учебни заведения, граждани.

  С възпоменателно поклонение, в Сандански също ще бъде отбелязана годишнината от гибелта на Васил Левски. От 11 ч. пред неговия паметник, Община Сандански и ученици от всички училища ще почетат делото и паметта на великия българин и в знак на преклонение пред неговата памет ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала му на улица „Македония“. По-късно, в 19 ч. в Дома на културата ще бъде представен спектакълът „Тайната вечеря на дякона Левски“.

  Паметна плоча с лика на Васил Левски и неговите непреходни думи: "Времето е в нас и ние сме във времето" ще бъде открита днес в село Яхиново по повод 146 години от гибелта на Апостола на свободата. Плочата е монтирана на площада в селото, съобщи за РБ кметът на Яхиново Софка Скоклева. Плочата е висока около метър заедно с постамента, а средствата за изработването ѝ са събрани от дарения - над 1000 лева. Пари е отпуснала и Общината в Дупница. Откриването на паметната плоча с лика на Апостола е от 14 часа.

  Дирекция „Национален парк Рила“ организира от 11.30 часа първа пресконференция по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила II-ра фаза“. Общата стойност на проекта е близо 12 милиона лева, съобщи за РБ Стефан Кирилов -  старши експерт в дирекцията на парка.

 От 14:30 ч. в Учебен корпус № 8 (бившия механотехникум) ще се състои официално откриване на Филмовото и телевизионното студио и на Звукозаписното студио, създадени по проект „Интегриране на историческите и археологическите ценности от българо-гръцкия трансграничен регион в една устойчива тематична туристическа дестинация” по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция- България 2014-2020.

 

Живописната си изложба „Завръщане“ ще представи кюстендилският художник Росен Арсов. Денят на откриването, 19 февруари, е специален за автора, защото тогава той навършва 45 години, една житейска и творческа зрялост. „Няма разлика между творчество и живот, те са взаимно свързани Моето вдъхновение се заражда от самия живот “, споделя художникът. Голяма част от произведенията му са създадени специално за изложбата, като преобладават творбите с митичен и религиозен сюжет. Творецът има редица самостоятелни и колективни изяви. Участва в пет международни пленера по живопис. Носител е на множество награди, една от които на Община Кюстендил за млад скулптор. Експозицията е подредена в  Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, а откриването е от 17.30 часа на 19 февруари.

 Днес се отварят офертите за изграждането на още един участък от АМ „Струма“ през Кресненското дефиле - 10,4 км между Кресна и Крупник. Това е платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. В този обект е включен и обходният път на Кресна, който е над 5 км. При обхода на града ще бъде изградена и площадка за отдих, която ще бъде с електричество, вода и канализация. От нея ще има и връзка с Кресна. В отсечката ще бъдат построени 4 тунела, - „Тисата“ /171 м/, „Света Неделя“ /1,3 км/, тунел „Кресна 1“ /358 м/ и „Кресна 2“ /230 м/. Те ще бъдат с инсталации и системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. В участъка ще има 11 виадукти с приблизителна дължина 5 км, както и 9 надлези и подлези. Чрез пътен възел „Кресна“ - при км 401+640, ще се осигурява достъпа в посока Кулата, София и път I-1. Индикативната стойност на обществената поръчка за лот 3.2.2 е 430 525 209 лв. без ДДС. На 15 февруари бяха отворени постъпилите 10 оферти за лот 3.2.1 - от км 375+860 до км 389+100, и прилежащите пътни връзки. Неговата дължина е 13,2 км. В участъка ще бъдат построени 3 тунела - „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/. Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлези и подлези. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възли „Полето“, „Мечкул“ и „Стара Кресна“. Индикативната стойност за изграждането на лот 3.2.1 е 444 796 305 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на всяка от обществените поръчки е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство. Проектът се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43