Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития - 22 февруари

Днес Общински съвет - Благоевград ще проведе редовно заседание. То е насрочено за 09.30 ч. в зала „22-ри септември”. На него ще бъде приет Годишният отчет за дейността на Обществения посредник. Съветниците ще гласуват и предложение, относно приемане на бюджетна прогноза за периода 2020-2022 година на постъпленията от местните приходи и на разходите на местни дейности. В дневния ред е включен и проект на Наредба за изменение на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища на Община Благоевград във връзка с Протест на Районна прокуратура-Благоевград. Съветниците ще разгледат предложения, относно приемане на Система за прием в първи клас на общинските училища и създаване на общински фонд „Култура”. На сесията ще бъде открита процедура за провеждане на конкурс за Управител на „Специализирана болница за активно лечение по онкология „Св. Мина”- Благоевград” ЕООД.

Откриване на Кризисен център за временно настаняване на бездомни хора ще гласува на сесия днес Общинският съвет в Дупница. Ще бъде предложена и процедура за приватизация на два общински имота, към които е заявен инвеститорски интерес.

Областният информационен център – Благоевград организира от 11 часа днес информационно-мотивационна среща на тема „Как да стартирам успешно самостоятелен бизнес?“. На нея ще бъде представена информация относно това как да се развие бизнес идея, какви знания и умения са необходими на предприемача, защо са важни консултациите и какви са възможностите за участие в различни безплатни обучения. Присъстващите ще могат да споделят своите идеи и да получат съдействие за тяхното реализиране.

Днес от 11:00 часа в зала №5 в сградата на Общинска администрация - Благоевград ще се проведе пресконференция за представяне на проект „Интегриране на трансграничното значение на историческите и археологически ценности на България и Гърция в една устойчива тематична туристическа дестинация”, с акроним: „Култура без граници“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция-България” 2014-2020 г. На пресконференцията ще присъстват представители на партньорите от Гърция и България и ще представят целите, дейностите и планираните резултати от изпълнението на проекта пред медии и широката общественост. Община Благоевград изпълнява проекта в партньорство с Министерствата на културата и спорта и на вътрешните работи на Република Гърция, Община Амфиполи (Р. Гърция), Факултет по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски”, Община Благоевград, Регион Централна Македония (Р. Гърция) и Център за учене през целия живот – ниво 2 в Регион Централна Македония – регионална единица Серес (Р. Гърция).

От 18:00 часа в зала "Античност" на Регионалния исторически музей-Благоевград ще бъде представена книгата на проф. Александър Фол "Химните на Орфей". Лектор на събитието ще бъде съпругата на автора - проф. Валерия Фол, а възстановката на музиката ще изпълни доц. д-р Георги Арнаудов. В книгата са публикувани оригиналните текстове на всичките 87 химна на Орфей, открити в Константинопол 30 години преди падането на града в ръцете на османлиите и са съпътствани с коментари от българския учен и въведение от автора. Химните представляват молитви-призовавания към богове и обожествени космически сили.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43