Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстоящи събития- 22.03.2019 г.

Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация” – Благоевград ще отбележат отново в съвместна инициатива Световния ден на водата - 22 март. Под мотото „Водата е за всички”, двете институции за поредна година организират Празник на водата - днес от 13.00 ч. в Музея на водата в областния център на Пиринско. Програмата ще включва занимателни игри и забавления, насочени към подрастващите. Целта на празника е да се ангажира вниманието на децата, да се провокира тяхната любознателност и не на последно място - да се активира у тях истинска загриженост към пестенето на водата. Ученици ще рисуват на тема „Водата е за всички“, като целта е да се насочи творческият поглед към водното богатство на Югозападна България. Тази година в празника ще участват ученици от град Симитли. Това е поредна съвместна инициатива на Радио Благоевград и „Водоснабдяване и канализация”. Организаторите канят всички, които желаят, да се присъединят към празника и да заповядат в 13:00 часа в Музея на водата.

Пролетният празник Науръз на Казахстан ще се чества днес в Благоевград. Събитието е от 11,00 часа и се организира от почетното консулство на бившата съветска република в областния център. Солисти от благоевградския ансамбъл „Пирин” ще пеят и танцуват пред зала „22 септември”. Студенти от Американския университет ще представят традиционен казахски танц и ще свирят на домбра. Участие ще вземат и децата от Детски фолклорен танцов ансамбъл “Пиринче”.

Благотворителен базар „От сръчните ръце на мама“ ще се проведе днес от 10 до 16 часа пред сградата на Община Благоевград. Благотворителната инициатива е в подкрепа на доброволческата кухня за бедни, която отвори врати през 2016 година в църквата „Св. Николай Летни”. Председател на настоятелството е енорийският свещеник отец Светослав Кючуков. Средствата, с които се издържа кухнята, се осигуряват от дарители и благотворителни кампании. Базарът се провежда за поредна година в Благоевград. Организатори на събитието са Общинският съвет по наркотични вещества и Православния информационен център на Неврокопската Света митрополия.

Днес от 10:30 ч. в Аулата на ЮЗУ „Неофит Рилски“ (Учебен корпус № 1) ще се състои тържествена церемония за връчване на дипломите на „Випуск 2018“ от Философския факултет. Дипломи за висше образование ще получат 214 абсолвенти в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ от специалностите „Философия“, „Социология“, „Психология“, „Политология“, „Юридическа психология“, „Криминална психология“, „Психология на управлението“, „Училищна психология“, „Философия и психоанализа“ и „Социален мениджмънт и публични комуникации“. По традиция отличниците на випуска ще получат плакет на университета за показаните високи резултати в процеса на своето обучение. Дипломите на отличниците ще връчи заместник-ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Антони Стоилов.

Днес от 11:00 часа ще проведе официална церемония „Първа копка“ за стартиране на инвестиция за изграждане на "Спортен комплекс", в местността „Байова борика“ в землището на гр. Разлог, Община Разлог. Внушителното съоръжение ще бъде разположено на площ от близо 103 дка земя. Комплексът ще разполага с 5 бр. тренировъчни футболни игрища, игрално поле на футболен стадион с осветление, 2 бр. тенис кортове, 2 бр. баскетболни игрища, 2 бр. волейболни игрища. „Изграждането на подобно мащабно съоръжение е от изключителна важност за Община Разлог. То ще даде възможност за провеждане на различни по рода си спортни събития, а в същото време и ще разполага с нужните условия за подготовка, както на български, така и чуждестранни отбори. Реализирането на този проект ще повиши нивото на предлаганата туристическа услуга и ще спомогне за затвърждаването на община Разлог като туристически център, което от своя страна ще доведе до разкриването на повече работни места, а също така и до повишаване на стандарта на живот на местното население“, коментира Красимир Герчев – кмет на Община Разлог. 

Пролетна работилница за деца организира днес община Дупница. Заедно с педагозите от двата Центъра за обществена подкрепа, децата ще изработват от различни материали пролетни цветя. Могат да се включат всички желаещи, а заниманията започват от 14ч. в Заседателната зала на общината. 

Дирекцията на НП „Рила“ ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с деца, ученици и посетители. Днес в посетителските центрове на парка в Паничище и в Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17.00 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и околната среда и ще изнасят беседи пред посетителите. От 10.00 часа в ДГ № 9 „Слънце“ – гр. Дупница ще има образователна беседа и занимателни игрис децата от третите и четвъртите групи. Експерт от парковата дирекция ще представи Световния ден на водата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“ От 13.00 часа в ОУ „Неофит Рилски“ – гр. Дупница с тематична беседа ще се популяризира световната природозащитна дата на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“. Екозаниманието ще запознае второкласници от училището с богатото водно богатство и уникалното биоразнообразие на Национален парк „Рила“ и ще завърши с ековикторина. Програмата, посветена на Световния ден на водата, ще продължи от 15.00 часа в СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“– гр. Благоевград. Там експерти от Дирекция „НП Рила”ще проведат беседа и интертактивна екоигра с третокласници от благоевградското училище.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Активно лято" Дупница 2024

Община Дупница и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, организираха среща разговор между участниците в "Активно лято" Дупница 2024 г. и лектор по борба с бедствията и авариите, от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От интересния разговор, децата научиха за видовете..

публикувано на 17.07.24 в 16:59

Ограничават движението в участък от пътя Перник - Брезник

От утре - 18 юли, се ограничава движението в участък от 500 м по път II-63 Перник - Брезник в отсечката от пътен възел „Хумни дол“ на път I-6 София - Кюстендил до кръстовището на път II-63 - ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и бул. „Юрий Гагарин“. Временната организация е за реконструкция на канализационната мрежа на града. Обходният маршрут за всички..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Пожар в местността "Църнако", землище на Банско

Около 14:30 часа днес е получен сигнал за пожар в местността "Църнако", землище на  Банско. По първоначална информация е обхванат черен бор. Пожарът е низов. Локализиран е. На място има 5 пожарникарски екипа, горски служители, служители на Национален парк "Пирин" и доброволци. Няма опасност за засягане на сгради и постройки.

публикувано на 17.07.24 в 16:44

Премиерът Главчев призова собствениците на тежка техника да се включат в борбата с пожарите

Собствениците на тежка техника – земеделци и строителни фирми, в пълна координация с МВР да се включат в борбата с пожарите. За това призова премиерът Димитър Главчев в началото на днешното правителствено заседание. Министър-председателят изрази увереност, че при желание от страна на бизнеса такава организация може да бъде създадена на повече..

публикувано на 17.07.24 в 15:08

Изложба за Световния ден за борба със сушата в Благоевград

С благотворителна изложба в Благоевград ще бъде отбелязан Световният ден за борба със сушата. В рамките на експозицията, която ще бъде днес от 17.30 часа във фоайето на Община Благоевград, ще бъдат подредени 50 платна, изработени от малки таланти от школата по изобразително изкуство „Престо“. Средствата от продажбата на творбите ще бъдат насочени за..

публикувано на 17.07.24 в 15:01

В Благоевград се проведе инициативата "Безотговорността е най-опасната искра"

Образователно-информационна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите за опазване на горите от пожари се проведе днес в Благоевград. В нея се включиха и Регионалната дирекция по горите, Регионалната служба за борба с пожарите, Дирекция „Национален парк Рила“, както и Югозападното държавно предприятие, които..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Събор “Илинден” 2024

Туристическо дружество “Вихрен” гр. Банско, със съдействието на Община Банско и НЧ “Никола Вапцаров-1894 г. ”, организира събор “ Илинден”, посветен на 121 години от Илинденско - Преображенското въстание. Събитието ще се състои на 4 август (неделя), от 10:30 ч., на пикник - “Мрътва́ поле́на” (м. Чалин валог) със специалното участие на..

публикувано на 17.07.24 в 13:43