Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата за Николай Кимчев бе представена в Благоевград в Международния ден на театъра

Книгата "И земен, и небесен" за житейския и творчески път на Николай Кимчев бе представена в Благоевград в Международния ден на театъра. Сцена на тази премиера бе Камерната зала на Драматичния театър "Никола Вапцаров", на който Кимата, както го наричаха приятелите му, посвети целия си живот.

Принос за изданието имат семейството и многобройните приятели на Николай Кимчев. Мнозина споделиха на премиерата прочувствени думи за един от най-обичаните благоевградски актьори и певци от Пиринския край. Златко Павлов, Борислав Владиков, Жанет Керанова, Андраш Кончалиев, Елена Илиева предизвикаха и сълзи и усмивки по лицата на публиката. Фрагменти от книгата прочетоха синът на Николай - Станислав Кимчев и племенницата Силвия Домозетска.

Книгата съдържа много спомени за Николай Кимчев - на режисьора Бойко Богданов, на драматурга Елена Илиева, на актьорите Николай Вълканов, Веселин Калановски, Красимира Демирева, Петър Върбанов, Красимир Воскресенски и други, на писателите Христо Ганов, Красимира Кацарска, Борислав Владиков и други, на семейството му - съпругата Антоанета, сина Станислав, на приятели като Христо Кротев и много други, които са се докоснали до личността на Николай Кимчев. Публикувани са и много интервюта със самия Кимчев, които са правили различни журналисти. Едно от забележителните неща е опитът на редакционната колегия да събере в една книга всички театрални и филмови заглавия, в които е участвал Николай Кимчев. 

Снимка

Следващото представяне на "И земен, и небесен" ще бъде на 1 април 2019г., от 17:30 часа, в читалището в родния град на Кимчев - Симитли.

Роден на 14 декември 1952 година в Ораново, което по-късно се слива с град Симитли, Николай Кимчев развива актьорския си талант в десетките театрални и филмови роли, в множеството изяви на сцена като певец. Въпреки възможностите, които е имал да се развива в столични театри, Николай Кимчев остава верен на своя любим Югозапад, на Благоевград. През 1979 година завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" и от тогава до смъртта си е в трупата на Благоевградския театър „Никола Вапцаров“, като за известно време е и негов директор.

Почива на 3 февруари 2018 година, но остава в сърцата на безбройните си почитатели като "земен човек в отношенията си с хората и небесен в измеренията си като актьор".

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Безплатна вода в жегите в Благоевград

Община Благоевград предприе акция по осигуряване на бутилирана вода за жители и гости на града в горещите дни. Служители на звено „Инспекторат“ раздават трапезна вода на различни локации в областния център. С инициативата общинското ръководство цели да предостави глътка свежест за хората, като отправя апел към гражданите да бъдат внимателни към..

публикувано на 11.07.24 в 15:55

Съдят шофьор за прагазено на пътя момиче

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт по дело за пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт и управление на МПС след употреба на наркотично вещество.   Обвиняемият (на 31 години) е правоспособен водач на МПС, осъждан е. Вечерта на 29.01.2022 г. 17-годишната девойка пътувала в лек автомобил от..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

ТФ „Партньори“ с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024

Танцова формация „Партньори“ стартира своята международна фестивална програма за 2024 година с участие в Международни вечери на фолклора Вионица 2024 в Босна и Херцеговина този уикенд. Международният фестивал се организира за 13 поредна година от местното културно-артистично дружество Свети Марко. Това е едно от най-големите и известни..

публикувано на 11.07.24 в 14:26

Променят движението на част от автобусните линии в Перник

Временно се променя движението на част от автобусните линии в Перник заради ремонтите на „Топлофикация Перник” и полагането на тръбите по проекта за водния цикъл, изпълняван от ВиК- Перник.  До приключване на ремонтите автобус №17 ще се движи в посока кв. „Изток” по обичайния си маршрут до жп спирка „Метал” и след това ще превозва пътници по бул. „Юрий..

публикувано на 11.07.24 в 14:16

Лятна полицейска академия в музея в Разлог с 85 щастливи деца

Инспекторите от Детска педагогическа стая към РУ - гр. Разлог - Анка Боянова и Тодор Кокалчев, заедно с кучето Вайс, направиха уникална демонстрация. Децата, които посещават "Лято в музея" в Историческия музей - Разлог, имаха възможността да видят как полицейското куче Вайс изпълнява командите на инспекторите - много точно и бързо. Освен това, в разиграна..

публикувано на 11.07.24 в 14:13

В Кюстендилско въвеждат онлайн излъчване на заседанията на общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на общинския..

публикувано на 11.07.24 в 11:44

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева , като за мъжете..

публикувано на 11.07.24 в 11:41