Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов на Кулата: Ситуацията по българо-гръцката граница е спокойна, за сега. Ще пипаме твърдо и непоколебимо


Министърът на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, ръководни служители на ГД „Гранична полиция“ и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов посетиха днес ГКПП „Кулата“, където обсъдиха готовността за реакция при евентуална мигрантска вълна и направиха преглед на плана за действие при кризи. 

Проверяваме всяка една информация, която пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Виждате какво се случва в Гърция и в Турция. Затова ние предприемаме съответните мерки да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница и да реагираме с армията“, каза министър Маринов. 

Снимка

 По думите на Красимир Каракачанов в района на Одрин от миналата седмица има струпани много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция, Македония или Албания и от там на Запад. Той подчерта, че се знае от партньорските служби, че се обсъжда и алтернативен вариант – ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут да се ползва България. „Затова ние взимаме всички необходими мерки, за да не бъдем изненадани и да предотвратим подобно масово нахлуване на българска територия“, каза още той. Вицепремиерът бе категоричен, че българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти, било то да ги приема от Западна Европа или да ги приема от съседни страни. На българо-турската граница има възпрепятстващо съоръжение и съответните сензори и техническо обезпечение. „Там имаме също допълнително присъствие, но по-сериозния ресурс сме струпали тук на Кулата, тъй като тук най-ескалира процесът и тук нямаме преградно съоръжение. Виждате, че има и усилени наряди, които започнаха още от петък. Включително и сили на жандармерията, около 500 човека, които са в пограничните райони. Прави се т.нар. рекогносцировка - проиграва се планът за действие при кризи“, каза още Младен Маринов. 

 По думите на Каракачанов на българо-гръцката граница няма защитни съоръжения, но през там могат да минат само единици и то добре подготвени хора, защото „и Беласица е висока, и Славянка е висока“. „Тук на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако ще има от някъде опит за напън, той ще бъде от тук”, каза още той. 

Снимка

 Усилени патрули са разположени по цялата граница с Гърция, която е близо 530 км. 300 човека от Благоевград са на разположение да тръгнат към Кулата във всеки един момент, ако се наложи. Каракачанов увери, че към момента ситуацията е напълно спокойна и под контрол. „Можем да кажем, че имаме много добър обмен на информация в реално време със службите от съседните държави. Имаме изграден съвместен контактен център, което ни дава възможност за бърза реакция“, допълни Маринов. 

 „Ние сме, може би от съседните държави, първата, която си промени законодателството и вече можем да преследваме освен каналджиите, а и тези, които им оказват помощ – шофьори на автомобили, тези, които им дават подслон. Затова и потоците се насочиха към други държави, където е слаб контролът“, заяви Каракачанов и добави „Нашето решение е да се пипа твърдо и непоколебимо“

 „От началото на годината нелегално през ГКПП „Кулата-Промахон“ са се опитали да преминат по-малко от 30 човека, а за миналата година са общо 145“, каза зам.-директорът на Гранична полиция Стоян Иванов. „Предпочита се зелена граница, а не чрез превозни средства, защото техниката ни е съвършена и опитите им са обречени на неуспех.“

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а репортаж на Елеонора Тахова - да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Язовир

Изпускат контролирано язовир "Студена"

Падналите дъждове и продължаващато снеготопене значително повишиха нивото на язовир „Студена” през последните дни. Само за едно денонощие – на 4 срещу 5 май, водният обем е увеличен с около 1 млн. куб. метра. През почивните дни е направен опит да се изпускат по-големи водни количества, но реката в село Студена е повишила много нивото си, което..

публикувано на 07.05.24 в 17:48

Коалиция "Солидарна България" регистрира листата си в 1 МИР - Благоевград

Водач на листата на "Солидарна България" е общинският съветник Албина Анева. Кандидатите в листата на „Солидарна България" са хора на труда, хора на защита на правото на труд и защита на интересите на гражданите, каза Албина Анева. Тя увери, че коалицията ще отстоява правата както на децата, така и на най-възрастните.  Една от целите на..

публикувано на 07.05.24 в 16:49

Започва благоустрояване на ул. „Елин Пелин“ в Благоевград

В началото на следващата седмица започва благоустрояване на една от най-новите улици в Благоевград – ул. „Елин Пелин“. Това става възможно след като в края на миналата седмица главният архитект на Общината издаде разрешение за строеж на този обект.   Улицата ще бъде асфалтирана, ще бъдат изградени тротоари и ще бъде поставено модерно улично..

публикувано на 07.05.24 в 16:02

БСП регистрира листата си в Благоевград

БСП регистрира днес листата си с кандидат-депутати в Районната избирателна комисия – Благоевград. Корнелия Нинова отново е водач на социалистите в Пиринско. 17 са кандидатите в листата. "Регистрирахме една прекрасна листа. Едно прекрасно съчетание от опит, младост, мъдрост и професионализъм, така че тръгваме на тези избори с един силен екип",..

публикувано на 07.05.24 в 14:40

Андрей Цеков е водач на листата на ПП-ДБ в Благоевградска област

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството, Андрей Цеков, е водач на листата на ПП – ДБ в 1 Многомандатен изборен район – Благоевград. Коалицията ще се представи на предсрочните парламентарни избори с 22 –ма кандидати, каза пред журналисти в Благоевград Андрей Цеков малко преди да бъде регистрирана тяхната листа в РИК...

публикувано на 07.05.24 в 14:36

Александър Дунчев ще води листите на "Зелено движение" в Благоевград

Бившият депутат от ПП и бивш директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ще води листите на партия "Зелено движение" в Благоевград и в София област.  Начело на листата за европейските избори е бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който е пръв и в битката за национален парламент в 23 МИР София и в родния си..

публикувано на 07.05.24 в 14:14

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия. Комисията за енергийно и водно регулиране прие окончателно промените в наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, свързани с последните поправки в Закона за енергетиката. КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче..

публикувано на 07.05.24 в 14:01