Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов на Кулата: Ситуацията по българо-гръцката граница е спокойна, за сега. Ще пипаме твърдо и непоколебимо


Министърът на отбраната и вицепремиер по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, ръководни служители на ГД „Гранична полиция“ и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов посетиха днес ГКПП „Кулата“, където обсъдиха готовността за реакция при евентуална мигрантска вълна и направиха преглед на плана за действие при кризи. 

Проверяваме всяка една информация, която пристига при нас, включително и от непроверени източници. Като цяло заплахата не е отминала. Виждате какво се случва в Гърция и в Турция. Затова ние предприемаме съответните мерки да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница и да реагираме с армията“, каза министър Маринов. 

Снимка

 По думите на Красимир Каракачанов в района на Одрин от миналата седмица има струпани много хора. Основната им цел като маршрут е Гърция, Македония или Албания и от там на Запад. Той подчерта, че се знае от партньорските служби, че се обсъжда и алтернативен вариант – ако бъдат спрени на гръцка територия, като алтернативен маршрут да се ползва България. „Затова ние взимаме всички необходими мерки, за да не бъдем изненадани и да предотвратим подобно масово нахлуване на българска територия“, каза още той. Вицепремиерът бе категоричен, че българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти, било то да ги приема от Западна Европа или да ги приема от съседни страни. На българо-турската граница има възпрепятстващо съоръжение и съответните сензори и техническо обезпечение. „Там имаме също допълнително присъствие, но по-сериозния ресурс сме струпали тук на Кулата, тъй като тук най-ескалира процесът и тук нямаме преградно съоръжение. Виждате, че има и усилени наряди, които започнаха още от петък. Включително и сили на жандармерията, около 500 човека, които са в пограничните райони. Прави се т.нар. рекогносцировка - проиграва се планът за действие при кризи“, каза още Младен Маринов. 

 По думите на Каракачанов на българо-гръцката граница няма защитни съоръжения, но през там могат да минат само единици и то добре подготвени хора, защото „и Беласица е висока, и Славянка е висока“. „Тук на Кулата е единственият по-лесен достъп и ако ще има от някъде опит за напън, той ще бъде от тук”, каза още той. 

Снимка

 Усилени патрули са разположени по цялата граница с Гърция, която е близо 530 км. 300 човека от Благоевград са на разположение да тръгнат към Кулата във всеки един момент, ако се наложи. Каракачанов увери, че към момента ситуацията е напълно спокойна и под контрол. „Можем да кажем, че имаме много добър обмен на информация в реално време със службите от съседните държави. Имаме изграден съвместен контактен център, което ни дава възможност за бърза реакция“, допълни Маринов. 

 „Ние сме, може би от съседните държави, първата, която си промени законодателството и вече можем да преследваме освен каналджиите, а и тези, които им оказват помощ – шофьори на автомобили, тези, които им дават подслон. Затова и потоците се насочиха към други държави, където е слаб контролът“, заяви Каракачанов и добави „Нашето решение е да се пипа твърдо и непоколебимо“

 „От началото на годината нелегално през ГКПП „Кулата-Промахон“ са се опитали да преминат по-малко от 30 човека, а за миналата година са общо 145“, каза зам.-директорът на Гранична полиция Стоян Иванов. „Предпочита се зелена граница, а не чрез превозни средства, защото техниката ни е съвършена и опитите им са обречени на неуспех.“

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията, а репортаж на Елеонора Тахова - да чуете в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

МВР установи за ден 50 души, шофирали след употреба на алкохол, и 10 – под въздействие на наркотици

13 015 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата. Извършен е контрол на 14 873 водачи и пътници. Съставени са 3707 фиша и 675 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол,..

публикувано на 14.07.24 в 15:50

Пожарът в Осогово е локализиран

Пожарът в Осогово е локализиран. Булдозер прави просека на пожара в Осогово На място в гасенето се включи и тежка техника, която в момента прави просека, за да не се разрасне пожарът при евентуално възобновяване от поривите на вятъра. Служители на ТП ДЛС Осогово при Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) охраняват периметъра. Има и два екипа..

публикувано на 14.07.24 в 15:37

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа му

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента, се каза в изявление на екипа на бившия американски президент, който ще бъде кандидат на Републиканската партия на президентските избори през ноември и стана обект на покушение, извършено на митинг в Пенсилвания. Той бе ранен леко в дясното ухо и бе изведен бързо от сцената на митинга от агенти на Сикрет..

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите Агринио, Атика и на Крит без опасност огънят да засегне населени места и..

публикувано на 14.07.24 в 14:46
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната

Продължава борбата с пожарите, работи се при сериозна мобилизация, докладва директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов на министър-председателя Димитър Главчев. Премиерът и главен комисар Джартов са в постоянна комуникация във връзка със ситуацията в страната. Директорът на ГД „ПБЗН“ посочи,..

публикувано на 14.07.24 в 14:09

Ансамбъл „Пирин” триумфира с бронз на "Golden Karagoz"24

Сред 20 ансамбъла от цял свят, голяма част от които професионалисти, Ансамбъл "Пирин" грабна бронзовия медал . Тази победа е истински подвиг, предвид ожесточената конкуренция и високия професионален калибър на участниците. Журито на тазгодишното издание се сблъска с нелека задача - да определи челната тройка, когато разликата в точките е само 1!..

публикувано на 14.07.24 в 12:31

Булдозер прави просека на пожара в Осогово

Локализиран, с няколко тлеещи огнища, е пожарът в района на Осогово, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). 10 горски служители, пожарникари, гранична полиция са на терен. С дрон на РДГ се оглеждат опожарените площи, които са около 500 декара. Пристигна тежка техника, булдозер, който ще направи просека от землището на село Цървен дол, за..

публикувано на 14.07.24 в 11:24