Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР пуска звукова панорама на парламентаризма

Звук, текст и снимки, достъпни през QR код, ще получат депутатите за 140 години Народно събрание

По повод 140-годишнината на Народното събрание на България БНР събра в мултимедия звуковата картина на политическата памет у нас и по света.

„По този начин ние искаме да изкажем своята почит към институцията Народно събрание и да покажем, че Българското национално радио съхранява и пази звуковата памет на нацията“, заяви генералният директор на БНР Александър Велев.

Мултимедийният проект на БНР е калейдоскоп от звук, текст и снимки на  българския парламентаризъм: История на Народното събрание в  следосвобожденска България; Третото българско царство до 9 септември 1944 г.; Народна  Република България до 10 ноември 1989 г.; Република България до ден днешен. Строителите  на съвременна България са имали пълното разбиране за значението на Парламента, за устройството на държавността, защото свикват Учредително, а веднага след него и Велико народно събрание, непосредствено след освобождението на страната от турско владичество през 1878 г., а именно на 10 февруари 1879 г.

Председателите на Народното събрание винаги са били видни личности и изявени деятели от всички сфери на обществения живот. Освен тях, в мултимедията ще могат да бъдат чути гласовете, запазени в Златния фонд на Българското национално радио, на останалите държавници, тясно свързани с изграждането на парламентарната ни република: президентите и министър-председателите на Република България.

Екипът на Архивния фонд на БНР е подбрал и „Звуци от ХХ век“, записи от БНР и Европейския съюз за радио и телевизия, свързани с този период от време – 140 години, от изграждането на парламентаризма в България. Най-старият звук е от 1900 г. на Радио Словения – Франц Йозеф, император на Австро-Унгария. Мултимедията завършва с поздравителното слово на председателя на Европейския съвет Доналд Туск на официалната церемония по откриването на първото българско председателство на Съвета на ЕС на 11 януари 2018 г.

По повод тържественото отбелязване на 140-та годишнина на Народното събрание във Велико Търново депутатите от 44-то народно събрание ще получат достъп до мутимедията чрез QR код. 

Мултимедийната звукова панорама ще може да бъде разгледана и чрез сайта на БНР: http://parliament140.bnr.bg/


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Благоевград: 121 години от Илинденско-Преображенското въстание

На 2 август в Благоевград ще бъдат отбелязани 121 години от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Честванията ще започнат в 9.00 часа в двора на черквата „Въведение Богородично“ с панихида в памет на загиналите за свободата на България. От 9.30 часа пред паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще се състои ритуал по полагане на..

публикувано на 30.07.24 в 10:31

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите е..

публикувано на 30.07.24 в 10:22

Нова група военнослужещи в битка с пожара на българо-гръцката граница

Нова група от 23-ма военнослужещи със 7 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване - Благоевград участват в гасенето на големия горски пожар в местността Свети Илия между селата Петрово и Голешово. Те са под ръководството на лейтенант Тодор Белчев, днес, 30 юли и са на терен в посока Гоцев връх в планина Славянка на..

публикувано на 30.07.24 в 09:40

ИТН започват разговори за кабинет с третия мандат

Започват разговорите на "Има такъв народ" с останалите парламентарно представени политически формации в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат, връчен вчера от президента. Партията предлага експертен кабинет с програма с конкретни срокове и ограничен мандат. Първите срещи днес са с депутатите, които не членуват в парламентарни..

публикувано на 30.07.24 в 09:19

9 казана курбан за Голяма Богородица в Белица

Голяма Богородица събира мало и голямо на събор в мeстността Света Богородица край Белица с участието на Фолклорен ансамбъл - Белица и Райна. На 15 август Белица отдава своята почит на Божията майка, покровителка на майчинството, жените и семейното огнище. Повече от век параклисът „Света Богородица” край Белица събира миряни на големия..

публикувано на 30.07.24 в 09:02

Профилактика на водата в община Благоевград

Планова годишна профилактика ще извърши „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Благоевград. Почистване и последваща дезинфекция ще се направи на водоснабдителна система „Чакалица“ и подаване на вода със силно повишена концентрация на хлор /Cl/  към напорните водоеми и вътрешната водопроводна мрежа захранвана от ПСПВ (пречиствателна станция..

публикувано на 30.07.24 в 09:00

Тежка нощ за българските пожарникари по границата на планината Славянка

Огънят  отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна техника и  пожарът не може да бъде овладян две седмици.   Още в четири часа сутринта нашите огнеборци , близо 70 пожарникари, горски служители и военни са тръгнали  към пожарните огнища.   Двата..

публикувано на 30.07.24 в 08:44