Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест в Благоевград в защита на осъдените полицаи

В Благоевград излязоха на протест в защита на петимата полицаи, осъдени на 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров -Чората.

„Полицаите не са убийци“ с този призив десетки граждани, приятели и близки на полицаите се включиха в мирния протест пред Съдебната палата.

Инициативата за протеста започна от създадената група в социалните мрежи „Българският полицай не е убиец!!!“, като съпричастните към петимата осъдени се присъединиха, слагайки българския трикольор на профилните си снимки със същия надпис.

Припомняме, че благоевградските полицаи Иво Иванов, Янко Граховски, Борис Механджийски, Мирослав Писов и Георги Калинков, участвали в операция „Респект“, при която загина Ангел Димитров-Чората, излежават 7-годишни присъди в Бобовдолския затвор, след влязло в сила решение на ВКС. 

Първоначално, след водените съдебни дела, полицаите бяха оправдани по обвинението за смъртта на Ангел Димитров. 14 години след операция „Респект“  се стигна до възобновяване на делото, което завърши с осъдителните присъди за благоевградските полицаи.

На протеста присъстваха и техни колеги. Организаторите инициираха подписка под петиция до вицепрезидента на Република България за помилване на осъдените антимафиоти.

Снимка

Още снимки можете да видите в галерията


Галерия

Вижте още

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов

Издирва се 13-годишният Велизар Георгиев Стоянов  от Кюстендил, съобщиха от полицията. Той е в неизвестност  от 26.02.2020 г. - около 14.30 ч. са приключили учебните му занимания и не се е прибрал вкъщи.   Облечен е с черен дънков панталон, платнени сини маратонки и бяло-черно яке (с камуфлажна окраска). Молим гражданите, които имат..

публикувано на 27.02.20 в 13:13
Петър Паунов

Обща изложба на кюстендилски художници за 3 март

Българският културен институт (БКИ) в Берлин, Германия, и художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в Кюстендил ще представят изложбата "Кюстендил. Художници от Кюстендил" на 3 март в културният институт в Берлин, съобщи днес кметът на общината Петър Паунов.  Гостуващата изложба, която включва 35 произведения на съвременни..

публикувано на 27.02.20 в 12:52

Водоподаването от Владайския канал към квартал „Кало” в Рударци ще бъде преустановено

Водоподаването от Владайския канал към квартал „Кало” в курортното селище Рударци ще бъде преустановено, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.  Мярката е разпоредена от Басейновата дирекция в Благоевград. Водопроводът, захранващ намиращите се в района около 640 къщи е правен през 80-те години на миналия век, но не е присъединен към ВиК...

публикувано на 27.02.20 в 12:37

Общините Струмяни и Петрич остават във ВиК Асоциацията

Общините Струмяни и Петрич остават в обособената територия на Асоциацията по ВиК-Благоевград. Те не успяха да съберат необходимите 100 процента, за да излязат от Асоциацията, каквото беше тяхното искане. Това стана ясно на Общото събрание на Асоциацията по ВиК-Благоевград. На него присъстваха всички кметове от областта. Беше приет бюджетът за..

публикувано на 27.02.20 в 12:35

Общинският съвет в Кюстендил ще разгледа предложение за оптимизация на мрежата от общински основни училища в общината

36 докладни  са включени в дневния ред за предстоящото заседание на Общински съвет – Кюстендил,Заседанието ще започне от 14.00 часа в залата на общината. Съветниците трябва да изберат зам.-председател на Общински съвет. На заседанието днес, общинският съвет ще разгледа отчета за изпълнение на Общинската програма за опазване на околната среда за 2019..

публикувано на 27.02.20 в 10:22

Среща с професор Христо Пимпирев се състоя в Кюстендил

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя снощи в кюстендилското читалище "Братство". Срещата беше организира във връзка с 200-годишния юбилей на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и 200-годишнината от откриването на Антарктида. С инициативата започнаха и поредицата от..

публикувано на 27.02.20 в 10:12

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста брат и сестра заради обвинение в производство и съхранение на наркотици

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" брат и сестра, обвинение в производство, преработка и съхранение на наркотици, с цел продажба.  Йордан Джипов на 23 г. и 31-годишната му сестра Ралица Стоилкова бяха задържани с полицейска мярка, след като криминалисти от полицейското управление..

публикувано на 27.02.20 в 10:06