Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският парламент пусна вълнуващо видео „Изберете своето бъдеще“, с което насърчава хората да гласуват

Преди европейските избори на 23-26 май, Европейският парламент пусна краткия филм „Изберете своето бъдеще“, с който насърчава хората да гласуват.

Краткият филм дава тласък за участието в предстоящите европейски избори и кара хората да се замислят за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване. Режисиран от печелилия награди Фредерик Планшон, филмът документира интензивните, красиви и крехки моменти от пристигането на новородените в този свят.

Във филма разказът се води от едно младо момиче, които апелира към чувството за отговорност на гласоподавателите. 

С над 75 милиона гледания в рамките на една седмица, филмът „Изберете своето бъдеще“ регистрира безпрецедентни стойности за институционална кампания. 

Филмът има субтитри на всички официални 24 езика на ЕС, има и различни национални версии на същия език (общо 32), плюс пет основни световни езика (арабски, китайски, руски, хинди и турски). Филмът също така е реализиран на 31 жестомимични езика, с помощта на Европейския съюз на глухите (ЕСГ).

Режисиран от печелилия награди Фредерик Планшон  филмът документира интензивните, красиви и крехки моменти от пристигането на новородените в този свят из цяла Европа и има за цел да ни кара да се замислим защо гласуваме. Всички мигове от раждания от филма са истински документални кадри. Като водеща част от кампанията за европейските избори през 2019 г., филмът има за цел да осведоми европейците относно техните общи ценности, емоции и отговорности. По думите на малкото момиче, което води разказа във филма, „всеки един от нас може да остави следа, но всички заедно можем да постигнем реална промяна“.

Кампанията на Европейския парламент също включва платформата thistimeimvoting.bg, която позволява на хората да участват в европейските избори. Към момента 270 000 души са се регистрирали в нея.

Европейските избори ще се състоят във всички държави членки между 23 и 26 май.

Видеото може да се види тук - > Изберете своето бъдеще



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светещ кръст над Кюстендил за Разпети петък

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в..

публикувано на 03.05.24 в 15:11

Катастрофа затруднява движението в района на Черна Места

Движението по пътя Юндола – Разлог в района на Черна Места се осъществява двупосочно в една лента поради пътен инцидент, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.05.24 в 13:19

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:10

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба..

публикувано на 03.05.24 в 09:23

Валежи от дъжд в цялата страна

Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на Горнотракийската низина ще има условия и за градушки. Вятърът ще бъде до умерен,..

публикувано на 03.05.24 в 09:14

Парад „За честта и славата“ в Благоевград

Българската армия е стожерът на българската държавност. С тези думи кметът на Благоевград, Методи Байкушев, поздрави по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия, всички военнослужещи. Това стана по време на парада на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена – „За честта и славата“. Родолюбивото събитие се..

публикувано на 02.05.24 в 19:52

Започва изкърпването на уличната мрежа в Благоевград

До дни след празниците започва асфалтиране на проблемните участъци по уличната мрежа в Благоевград. Това бе решено днес на среща на кмета Методи Байкушев с представители на фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка за поддържане на асфалтовата настилка в областния център. По настояване на градоначалника дупките ще бъдат запълвани по нов..

публикувано на 02.05.24 в 17:10