Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петима учители от кюстендилски училища бяха наградени днес с почетното отличие на министерството на образованието и науката "Неофит Рилски"

 Наградите връчи началникът на РУО в Кюстендил Мая Стоянова. Отличени бяха педагозите Донка Стоянова - учител от Езиковата гимназия, Велина Александрова - учител в ОУ "Ильо Войвода", Биляна Йорданова - от природоматематическата гимназия, Лилия Александрова - ОУ "Пайсий Хилендарски" и Иво Пенев от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий".   Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост в града беше отбелязан с празнично шествие на централния площад "Велбъжд". Участие в него взеха представителни групи на основните училища и гимназиите от града, читалищата и културните институти, децата от шестте детски градини в Кюстендил. Те дефилираха под съпровода на изпълненията на общинския духов оркестър.  "През вековете три храма са превели българския народ до днешния ден - Божия дом, домашният храм и училищният дом", каза в приветствието си на празника кмета на общината Петър Паунов. Той посочи, че училището съчетава всяка една от добродетелите - рождественската топлина, семейният уют и възкресенската светлина, от лъчите на познанието. 


Вижте още

Спасиха пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица

Планински спасители от Дупница и два словашки хеликоптера са спасили пострадал алпинист в района на водопада Рилска Скакавица. Това съобщи Божидар Джокин от Планинската спасителна служба, който е координирал спасителната акция днес.  Инцидентът е станал след 13:00 часа, в района на водопада, където са се изчаквали група алпинисти. Единият от тях паднал..

публикувано на 25.01.20 в 16:20

Изложба с оръжейни експонати от Освободителната война (1877 – 1878 г.) беше показана в Кюстендил

 Поводът е 142-ата годишнина от Освобождението на града, което ще бъде отбелязано на 29 януари.  В изложбата са показани пушки, револвери и саби, използвани от руските, турските  войски и опълчението. Изложени са пушки "Бердана", револвери "Смит и Уесън". Колекцията е частна  и е събирана близо 30 години. Показано беше и копие на Самарското знаме.  По..

публикувано на 25.01.20 в 15:44

Италиански триумф на спускането в Банско

   Второто спускане от програмата на стартовете за Световната купа по ски в алпийските дисциплини, провеждащи се в Банско, завърши с триумф на италианските състезателки, които заеха първите три места. Победител е Елена Куртони, втора – с една десета изоставане – остана Марта Басино, а трета е Федерика Бриньоне (на 14 стотни от победителката)...

публикувано на 25.01.20 в 13:58

Перничани поискаха оставката на Бойко Борисов

Жителите на Перник, които излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в града, поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Протестиращите, които по-рано тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено...

публикувано на 25.01.20 в 13:23

В Благоевград се провежда Национално състезание по математическа лингвистика

До 26 януари в Благоевград се провежда Националното състезание по математическа лингвистика. Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката и Регионалното управление на образованието – Благоевград. Тази година домакин на събитието е ПМГ „Акад. Сергей Корольов“. Официалното откриване беше снощи, в 18:00 часа, в..

публикувано на 25.01.20 в 12:35

Общините могат да кандидатстват за Европейски етикет за иновации и добро управление

Министерство на регионалното развитие и благоустройството стартира пета процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини. Инициативата е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която се прилага успешно в продължение на повече от..

публикувано на 25.01.20 в 11:32

Апелативната прокуратура взе на специален надзор досъдебното производство за палежа на моста на АМ "Струма"

Апелативната прокуратура в София е взела на специален надзор досъдебното производство за палеж, причинил повреди на части от моста на автомагистрала "Струма" в района на местността "Алачица", съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Под ръководството на Районната прокуратура в Дупница се води досъдебно производство за..

публикувано на 25.01.20 в 10:12