Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Елица Тодорова в кюстендилската галерия

  "Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!", каза художничката, вярна на желанието си да бъде себе си в изкуството.     Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.     Тя е носител на орден "Кирил и Методий" – ІІІ степен /1975 г/. и І степен /1979 г./ и е и почетен гражданин на град Кюстендил. На днешния ден през 1972 година, в Кюстендил е била открита новата сграда на галерията, разказа директорът й Валентин Господинов.   В чест на 90 годишнината от рождението на патрона й Владимир Димитров – Майстора, е проектирана първата за страната специално построена за целта сграда. Старата сграда на кюстендилската галерия, е била преустроена еврейска синагога, разказаха историци. Художествената галерия в Кюстендил е създадена и със специална функция - да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана.    "От няколко години на днешната дата представяме специални изложби, в чест на празника ни. През миналата година показахме експозиция от колекцията на Румен Манов, а през тази представяме 90-годишния юбилей на Елица Тодорова", отбеляза директорът на галерията.


Вижте още

Над 100 чувала с боклук събраха доброволци при почистване на парк "Ловен дом" в Благоевград

Доброволци почистиха този следобед парк „Ловен дом“ в Благоевград. Събитието беше организирано от Сдружение „Активно Българско Общество“, съвместно с Община Благоевград и два клуба от Американския университет. След акцията Кирил Спасов от „Активно Българско Общество“ за Радио Благоевград каза, че са доволни от проведената акция, защото са се..

публикувано на 28.11.21 в 19:41

Златен медал за доайенът в планинското спасяване Методи Баненски

На традиционната годишна работна среща на началниците на отряди и бази на Планинската спасителна служба, председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров връчи златен медал за заслуги на Методи Баненски – дългогодишен планински спасител от отряд „Банско”. В Решението на Националния съвет на БЧК от 18 юни 2021 г. е записано „за..

публикувано на 28.11.21 в 18:37

Изплащат възнагражденията на членовете на СИК в Сандански

От понеделник, 29 ноември, от 10:00 до 16:00 ч., Община Сандански ще започне изплащането на възнагражденията на участниците в секционните избирателни комисии, участвали в изборите за президент и вицепрезидент на Република България и за Народно събрание. С цел избягване струпването на хора, изплащането ще се извършва във фоайето на сградата на..

публикувано на 28.11.21 в 16:42

Удължават със седмица онлайн обучението в Сандански

По препоръка на директора на Регоналната здравна инспекция – Благоевград, обучението от разстояние в електронна среда за учениците в Община Сандански ще продължи и през следващата седмица (29.11.2021 г. – 03.12.2021 г.) За учениците от I до IV клас, чиито родители са дали съгласие за тестване, и техният брой е над 50% за паралелка, ще продължат..

публикувано на 28.11.21 в 16:38

Фестивалът "Симитлия - Древната земя на кукерите" ще се проведе на 15 януари

Кметът на Симитли Апостол Апостолов и ръководителите на кукерските групи в общинатавзеха решение за провеждане на 18-тото издание на фестивала "Симитлия - Древната земя на кукерите". Фестивалът ще се проведе на 15 януари 2022 година. След като през 2021 година фестивалът не се състоя, заради въведените противоепидемични мерки около..

публикувано на 28.11.21 в 15:25

Среща на балканската камерна музика в Перник

Перник е домакин на първата среща на балканската камерна музика. Музикалното събитие е под мотото „Духовни мостове” и ще се състои в Двореца на културата. Първата среща на балканската камерна музика е най- значимото събитие от програмата на провеждащите се ежегодно в Перник ноемврийски музикални дни. Тя трябваше да се състои на 24 ноември, но..

публикувано на 28.11.21 в 10:18

Напълно безплатни бързи антигенни тестове в Перник

Перничани ще могат да си правят  безплатни антигенни тестове, без да заплащат такса за пробонабирането. Тестването ще се извършва в 41-ви кабинет в сградата на МБАЛ „Рахила Ангелова“, където се помещава общинското дружество Диагностично-консултативен център 1.  Тестовете се осигуряват от Министерство на здравеопазването, а таксата за пробонабиране се..

обновено на 28.11.21 в 08:28