Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Елица Тодорова в кюстендилската галерия

  "Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!", каза художничката, вярна на желанието си да бъде себе си в изкуството.     Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.     Тя е носител на орден "Кирил и Методий" – ІІІ степен /1975 г/. и І степен /1979 г./ и е и почетен гражданин на град Кюстендил. На днешния ден през 1972 година, в Кюстендил е била открита новата сграда на галерията, разказа директорът й Валентин Господинов.   В чест на 90 годишнината от рождението на патрона й Владимир Димитров – Майстора, е проектирана първата за страната специално построена за целта сграда. Старата сграда на кюстендилската галерия, е била преустроена еврейска синагога, разказаха историци. Художествената галерия в Кюстендил е създадена и със специална функция - да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана.    "От няколко години на днешната дата представяме специални изложби, в чест на празника ни. През миналата година показахме експозиция от колекцията на Румен Манов, а през тази представяме 90-годишния юбилей на Елица Тодорова", отбеляза директорът на галерията.


Вижте още

Пореден протест в Благоевград

Макар протестът в Благоевград с искане за оставка на правителството и главния прокурор да продължава да е немногоброен, в последните дни все по-видимо е неговото развитие: присъединяването на хора от най-различни социални слоеве и с различен социален статус. "Някои казват, че се страхуват да излязат на протест, а аз съм тук точно защото се страхувам –..

публикувано на 06.08.20 в 20:35

Благоевградският кв. „Струмско“ е без вода

Причината е възникнала в 17 часа авария на захранващия водопровод, съобщи за Радио Благоевград дежурният във ВиК. Без да се ангажира с точен час, той каза, че в момента дежурни екипи на водното дружество работят по отстраняване на аварията и изрази надежда, че това ще стане по възможно най-бързия начин: „Когато работата по отстраняването на..

публикувано на 06.08.20 в 18:57

Детски турнир по тенис утре в Струмяни

Като част от лятната програма на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Струмяни утре, 7 август, от 9:00 пред сградата на Народно читалище "Будител" – с. Струмяни, ще се проведе спортен турнир по тенис на маса за деца. Беше предвидено турнирът да се проведе на закрито, но поради влошаващата се..

публикувано на 06.08.20 в 17:37

Прекратиха договора на директора на „ДГС Места” инж. Костадин Касапов

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от утре – 7 август, се прекратява договорът за управление на директора на „Държавно горско стопанство Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на село Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района..

публикувано на 06.08.20 в 17:30

До 15 август трябва да приключи ремонтът на пътя Перник – Трън

Областният управител на Перник Емил Костадинов и кметът на Брезник Васил Узунов са инспектирали ремонтните дейности по укрепване на пътното платно на второкласния път Перник – Трън. Работи се на територията на община Брезник.  Ремонтът се финансира от държавата и е на стойност 500 000 лева. Дейностите включват изграждане на специална пилотно-анкерна..

публикувано на 06.08.20 в 16:56

В ареста остават братята, нападнали жена в село Чуковец

Двамата братя, нападнали и ограбили 82-годишна жена в радомирското село Чуковец, остават в ареста. По искане на Районна прокуратура – Перник, съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража.  Двамата са привлечени към наказателна отговорност по чл. 198, ал. 1 от НК. Престъплението е извършено на 1 август през нощта. Маскирани, братята,..

публикувано на 06.08.20 в 12:53

Кризисният щаб за борба с коронавируса на община Благоевград заседава утре

Кметът на община Благоевград Румен Томов свиква Кризисния щаб във връзка с разпространението на коронавирус и завишаване на новорегистрираните случаи. Кризисният щаб на Община Благоевград ще заседава на 7 август, петък, от 16,00 часа в зала „22 септември“. На заседанието ще се вземат спешни мерки, свързани с общественото здраве по отношение на..

публикувано на 06.08.20 в 12:38