Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Юбилейна изложба на Елица Тодорова в кюстендилската галерия

  "Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!", каза художничката, вярна на желанието си да бъде себе си в изкуството.     Елица Тодорова е завършила живопис при проф. Дечко Узунов в Националната художествена академия. От 1956 г. свързва трайно живота си с Кюстендил и успява да се утвърди като един от най-ярките представители на Кюстендилската изобразителна школа.     Тя е носител на орден "Кирил и Методий" – ІІІ степен /1975 г/. и І степен /1979 г./ и е и почетен гражданин на град Кюстендил. На днешния ден през 1972 година, в Кюстендил е била открита новата сграда на галерията, разказа директорът й Валентин Господинов.   В чест на 90 годишнината от рождението на патрона й Владимир Димитров – Майстора, е проектирана първата за страната специално построена за целта сграда. Старата сграда на кюстендилската галерия, е била преустроена еврейска синагога, разказаха историци. Художествената галерия в Кюстендил е създадена и със специална функция - да представя основно творчеството на един художник, при това по специфичен начин. Интериорът е подчинен изцяло на идеята за създаване на подходяща среда за картините на Майстора. Пространствата са решени на нива, свързани от общото естествено горно осветление на тавана.    "От няколко години на днешната дата представяме специални изложби, в чест на празника ни. През миналата година показахме експозиция от колекцията на Румен Манов, а през тази представяме 90-годишния юбилей на Елица Тодорова", отбеляза директорът на галерията.


Вижте още

РЗИ – Благоевград издаде 62 предписания

153 заведения за обществено хранене, 196 търговски обекта, 38 нощни заведения, 62 обекта с обществено предназначение във връзка със спазването на противоепидемичните мерки са проверили инспекторите от РЗИ-Благоевград. Издадени са 62 предписания. Инспекторите от РЗИ-Кюстендил са извършили 43, а РЗИ-Перник – 39 проверки.

публикувано на 26.10.21 в 12:10

Безплатни лекарства за пациенти с COVID-19 от общопрактикуващите лекари

Гражданите с COVID-19 могат да получат безплатни лекарства, предписани както от COVID-зона, така и от общопрактикуващия лекар, в чиято пациентска листа са. НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурените лица с доказан COVID-19, установен с ПСР или с антигенен тест. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка една аптека на територията на..

публикувано на 26.10.21 в 12:07

ЧЕЗ подобрява сигурността на електрозахранването в общините Перник, Радомир и Брезник

Компанията инвестира близо 300 000 лева в модернизация на възлова станция ЧЕЗ Разпределение България стартира реконструкция на възлова станция в област Перник. Компанията инвестира в модернизацията близо 300 000 лв. С реализацията й ще се гарантира по-висока сигурност на електрозахранването на общините Перник, Радомир и Брезник...

публикувано на 26.10.21 в 11:40
Дупница

6,1% безработица в бившата Дупнишка околия

1 849 души или 6,1% от икономически активното население в бившата Дупнишка околия са без работа. Данните са от Бюрото по труда към края на септември.  В Дупница безработицата е 6,1%, в Сапарева баня и Кочериново – 6,2%.  В Рила на борсата са 7,2% от жителите, в Бобошево – 6,7% и в Бобов дол – 5,6%. Новорегистрираните безработни в региона са 262-ма. На..

публикувано на 26.10.21 в 11:37

Мъж от Кюстендил остава в ареста за грабеж над дете

Окръжният съд в Кюстендил остави в ареста мъж, който е привлечен като обвиняем за грабеж над малолетно дете. За това свое действие мъжът е употребил сила – нанасяне на удари и душене, а деянието е извършено в условията на опасен рецидив, съобщиха от съда. През юли мъжът е отнел парична сума в размер на 1,30 лв., от малолетно дете. Касае се за тежко..

публикувано на 26.10.21 в 11:17

Д-р Огнян Митев: В МБАЛ – Благоевград има свободни легла

110 болни с COVID-19 са настанени към момента в МБАЛ – Благоевград. Осем от тях са в реанимация, каза в ефира на Радио Благоевград директорът на лечебното заведение, д-р Огнян Митев. Той заяви, че въпреки динамичната обстановка все още има свободни места.  Болницата има готовност да отвори още едно ковидно отделение – гастроентерология. Над 50..

публикувано на 26.10.21 в 10:57

Отпускат финансова помощ за Красимир Божурски

На редовно заседание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград бе взето единодушно решение за включване на точка в дневният ред на предстоящото заседание на местния парламент, която касае отпускане на финансова помощ на Красимир Божурски, председател на клуб по мотокрос „Еър Макс Рейсинг“. На 29 октомври 2021 година, като..

публикувано на 26.10.21 в 10:01