Концерт на женските хорове "Наама" и "Лира" в Благоевград

Съвместен концерт на Женски хор "Наама" от Израел и Дамски камерен хор "Лира" от България ще се проведе в Благоевград на 9 юни от 18:30 часа в Американския университет, зала „Аудиториум“.

Пред ценителите на хоровото изкуство ще бъдат изпълнени класически творби на световнопризнати автори като Бизе, Сен-Санс, Цезар Франк, емблематични произведения от български и израелски автори като Добри Христов, Филип Кутев, Петър Льондев, Йоел Енгел, Нахум Нарди, Гершон Пренски, както и обработки на фолклорни песни. Хоровите състави ще поднесат своите изпълнения под диригентското ръководство на Пнина Инбар и Галина Попова.

Събитието е част от съвместен концертен проект, който включва общо четири концерта на двата хора. След Благоевград те ще изнесат концерти в София, Камерна зала „България“ – част от програмата на „Софийски музикални седмици“; Пловдив, Регионален исторически музей Пловдив, зала „Съединение“ – част от програмата на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и на 12 юни в град Сандански в Дом на културата. 
Вижте още

Банско – домакин на работилница "Дигитален туристически маркетинг"

От 12 до 15 декември гр. Банско е домакин на 23-ата Международна научна конференция "ЗНАНИЕТО В ПРАКТИКАТА" (KNOWLEDGE IN PRACTICE), организирана от ИМП – Скопие и 47 съорганизатори: университети, факултети и институти. Участие в нея са регистрирали 320 учени, специалисти и студенти от балканските страни, с интереси в туризма и новите..

публикувано на 12.12.19 в 16:57

Няма регистрирани нови случаи на болестта АЧС в Кюстендилска област

Не са регистрирани нови случаи на болестта, след констатираните два на 21 ноември, съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните – Кюстендил.  През последната седмица са били отстреляни общо 106 диви свине и всички резултати са били отрицателни. От началото на ловния..

публикувано на 12.12.19 в 15:19

Пет години от създаването си отбеляза единственият в Кюстендил етноцентър

Етноцентърът  популяризира традиционните занаяти в региона. Годишнината се отбелязва в деня, в който се почита закрилникът на занаятчиите Св. Спиридон, каза основателят на центъра Борислав Крумов.  Етноцентърът е в основата на традиционният вече фестивал "Балканска черга", който се организира в кюстендилското село Шишковци, празника на пеперудите..

публикувано на 12.12.19 в 15:10

Благоевградският музей – с урок за д-р Петър Берон

„Петър Берон и неговият "Рибен буквар“ бе темата на музейния урок, който се проведе днес в Регионалния исторически музей – Благевград. В него се включиха петокласници от СУИЧЕ “Св. Климент Охридски“ – Благоевград. Придружени от своите класни ръководители, учениците прекрачиха прага на историческия музей. Те очакваха с нетърпение да научат..

публикувано на 12.12.19 в 14:28

Контролното звено към община Дупница ще бъде разформирано заради инцидент с негов служител

Решението е на кмета Методи Чимев. Поводът за него е скандал в сградата на кметството, при който служителят е проявил агресия и е нанесъл побой на гражданин. Контрольорът е уволнен дисциплинарно. Записи от видеокамерите са предадени на полицията и прокуратурата. Все още не е ясно дали останалите трима служители на звеното ще бъдат..

публикувано на 12.12.19 в 14:28

81-ата годишнина от рождението на Невена Коканова бе отбелязана днес в родния ѝ град – Дупница

 Събитието организираха актьорите от местния театър, носещ името на обичаната актриса. Те почетоха паметта – с едноминутно мълчание. Цветя пред бюста на Невена Коканова във фоайето на театъра поднесоха общински служители и общественици. За творческия  ѝ път припомни актрисата Василка Сумева, а Славчо Пеев сподели спомени с именитата..

публикувано на 12.12.19 в 14:27

1396 лева бяха събрани на благотворителния базар „Направи добро“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“

 За пета поредна година студенти от Факултета по педагогика към Югозападния университет „Неофит Рилски“ организираха коледен благотворителен базар. На събитието, което премина под наслов „Направи добро“, бяха събрани 1396 лева.  В подготовката на картичките, сувенирите и храните, предложени на базара, участие взеха както студенти, така и..

публикувано на 12.12.19 в 14:07