Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети конкурс "Нашите деца свирят Бах"

| обновено на 05.06.19 в 16:12

На 8 и 9 юни 2019г., ще се проведе деветото издание на конкурса за пианисти-непрофесионалисти "Нашите деца свирят Бах. Конкурсът се организира от Народно читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград в партньорство с Радио Благоевград.

На 8 юни от 10.00 часа в Голям читалищен салон ще бъде тържественото откриване на конкурса. Конкурсната програма е от 11.00 до 16.00 часа, а от 19.00 часа е концертът на лауреатите от миналогодишния конкурс. 

На 9 юни – неделя – от 11.00 часа в Голям читалищен салон ще бъдат награждаването и концертът на победителите в тазгодишното издание на клавирния конкурс "Нашите деца свирят Бах".

Входът е свободен!

Конкурсът "Нашите деца свирят Бах" е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19г., които не са ученици в професионални средни музикални училища.

Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах. поради факта, че като изключителен педагог, творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.

Първото издание на конкурса за пианисти непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах” е през 1992г. Идеята за неговото провеждане дават преподавателките по пиано в Детската музикална школа на НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград Павлина Чочова, Симона Генкова и Николина Кротева. Той има седем издания, някои от които с международно участие. Последното е през 1999г. След известно прекъсване, конкурсът бе възроден миналата година с осмото издание.

По традиция конкурсът „Нашите деца свирят Бах” се провежда в голямата концертна зала на НЧ ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Главен комисар Александър Джартов

Бъдете бдителни! Създава се висок риск от възникване на нови пожари

Създава се висок риск от възникване на пожари. За това предупреди в ефира на БНР главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". "Температурите продължават да са много високи. Днес отново има предупреждение за горещо време в 18 области, съчетано със силен вятър и суха висока растителност"...

публикувано на 13.08.24 в 09:40

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Досега разговори бяха проведени с настоящия министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който допусна, че може да бъде..

публикувано на 13.08.24 в 09:35

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са Гърция (с 393..

публикувано на 13.08.24 в 09:30

Големият пожар в Гърция взе жертва

Продължава борбата с огнената стихия в област Атика, където пожара взе жертва. Днес рискът за нови пожари остава висок. Гръцките пожарникари работят заедно с колегите им от европейските страни, които пристигнаха в рамките на европейската помощ на Гражданска защита. Пожарните огнища са много,вятърът разпалва нови,казаха огнеборците тази сутрин. На..

публикувано на 13.08.24 в 09:01

Горещо с максимални температури от 38° до 41° градуса

Днес отново ще бъде слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са между 35° и 40° градуса. В планините ще е слънчево, след обяд с купеста облачност. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 33°, на 2000..

публикувано на 13.08.24 в 05:15

Откриха официално инициативата „Ела си в Благоевград“

В Благоевград бе открито първото издание на тридневния форум „Срещаме се у дома“, организиран от Община Благоевград. Събитието е част от инициативата „Ела/си/ в Благоевград“, чиято цел е да привлече и мотивира благоевградчани, работещи и развиващи бизнес навън, да се завърнат и реализират в родния си град . „В Благоевград имаме всичко онова,..

публикувано на 12.08.24 в 21:55

Нов пожар в Невестинско

Огнеборци, горски служители и доброволци участват в гасенето на пожара при с. Неделкова гращица, община Невестино. По данни на горското стопанство в Невестино горят земеделски площи, иглолистна и широколистна гора, като на места пожарът е върхов. Според горски служители огнят е на няколко фронта. По данни на местни жители, първите пламъци са били..

публикувано на 12.08.24 в 19:20