Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в страната след обилните валежи

Няма опасност за хората в района на Стражица. Наводнени са земеделски земи и обществени сгради, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов при посещение в Благоевград. "Единият язовир тотално се оттече. Стената беше компрометирана. Язовирът е източен напълно. Другият е вече на един метър под кота преливник. В момента ситуацията е спокойна. Вероятно в ранните часове на днешния ден ще бъде отменено и бедственото положение. Комисиите по оценяване на щетите започват работа незабавно, за да оценят и съответно стопаните да получат своите компенсации", заяви гл. комисар Николов. 

 В община Стрелча продължава бедственото положение. Няма критична ситуация по протежението на река Дунав. “Въпреки това имаме готовност за реакция при наводнение”, каза още комисар Николай Николов.  "Още от днес започна активен диалог по прехвърлянето на общинските язовири към предприятието, определено да управлява тази собственост". Комисар Николов припомни, че отговорността за стопанисването на микроязовирите и язовирите е на стопаните, а не на държавата само. 


Вижте още

Здравей, есен!

Днес в 16,31 часа започва астрономическата есен. На 22 септември слънцето изгрява в 07:15 часа и залязва в 19:22 часа. Продължителността на деня е 12:07 часа. Първият есенен ден ще бъде слънчев, с максимални температури между 23 и 28 градуса.

публикувано на 22.09.20 в 08:35

В Деня на Независимостта – тържествен концерт в Дупница

С фолклорна програма Община Дупница ще отбележи 112 години от обявяването на Независимостта на България. Празникът започва в 10,30ч. с рецитал на Общинския духов оркестър. Следва поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев. Тържественият концерт е с начало 11 часа на площад “Свобода”. В него ще участват фолклорни танцови и певчески..

публикувано на 22.09.20 в 08:20

С шествие отбелязват Независимостта на България в Сандански

С тържествена церемония Община Сандански ще отбележи Независимостта на България.  От 10:45 ч. ще се проведе празнично шествие от площад „България“ до Паметника на загиналите във войните, където съдбоносната дата ще бъде почетена с ритуал по поднасяне на венци и цветя.

публикувано на 22.09.20 в 08:13

13 случая на коронавирус в област Благоевград

151 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 2988 PCR теста през последното денонощие. 4 души са починали. Това сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Излекувани са 147 души. Общо 714 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 33 са в интензивни отделения. В област Благоевград за последните 24 часа са..

публикувано на 22.09.20 в 07:39

Благоевград отбелязва Деня на независимостта

На 22 септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история. През 1908 година българската държава обявява своята независимост.  По този повод, програмата, подготвена от Община Благоевград, започва с ритуал по полагане на цветя от 10:30 часа на площад „Георги Измирлиев“, пред паметната плоча на загиналите във войните за..

публикувано на 22.09.20 в 07:34

Слънчев и топъл празничен вторник

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб източен вятър.  Максималните температури ще са между 23 и 28 градуса.

публикувано на 22.09.20 в 07:28

Ученичка от Кресна е с COVID-19

Става дума за седмокласничка, уточни директорът на местното училище, Борис Иванов. Целият клас е каранатиниран през миналата седмица, в петък. На предния ден е излязъл резултата от PSR - теста на детето, който е бил положителен. В рамките на 14 дни, учениците от класа на заразеното момиче ще се обучават в електронна среда.  Няма място за притеснение,..

публикувано на 21.09.20 в 19:35