Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изграждат център за обучение на специализирани отряди край Мощанец

Обучителният център предстои да бъде изграден в района на бившето строително поделение под село Мощанец, това съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов на провелата се днес пресконференция във връзка със старта на проект „Интегрирани действия за съвместна координация и преодоляване на рисковете от наводнения в трансграничния регион- Floodguard”.

"Той ще даде възможности за много бърза реакция по отношение на служителите на ОД "Пожарна безопасност и защита на населението“ да излизат по магистралата, да реагират при необходимост при ПТП и на всякакви видове рискове, които застрашават живота и здравето на населението", заяви Бисер Михайлов. 


Учебният център ще даде по-добра подготовка на нашите структури, каза и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. "Най-важното в подобни проекти е доброто взаимодействие. Няма как ако обласният управител не е на място и не създаде организация, тогава няма как да се получи. Центърът ще бъде оборудван като едно ново, модерно, иновативно училище с класни стаи, проподавателски състав и полигон за практически действия".

Стойността на проекта  възлиза на  4 482 887 евро, а продължителността на осъществяваните дейностите е 3 години. 

В проект Floodguard участват седем организации, като ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ е водещ бенефициент. Останалите партньорски организации са Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" – Пловдив, Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" – Благоевград, Национален институт по метеорология и хидрология, Областна администрация Благоевград, Специален секретариат за водите на Министерство на околната среда и енергетиката – Гърция и Децентрализирана администрация на Македония-Тракия.

Снимка

        

Галерия

Вижте още

Пореден протест в Благоевград

Макар протестът в Благоевград с искане за оставка на правителството и главния прокурор да продължава да е немногоброен, в последните дни все по-видимо е неговото развитие: присъединяването на хора от най-различни социални слоеве и с различен социален статус. "Някои казват, че се страхуват да излязат на протест, а аз съм тук точно защото се страхувам –..

публикувано на 06.08.20 в 20:35

Благоевградският кв. „Струмско“ е без вода

Причината е възникнала в 17 часа авария на захранващия водопровод, съобщи за Радио Благоевград дежурният във ВиК. Без да се ангажира с точен час, той каза, че в момента дежурни екипи на водното дружество работят по отстраняване на аварията и изрази надежда, че това ще стане по възможно най-бързия начин: „Когато работата по отстраняването на..

публикувано на 06.08.20 в 18:57

Детски турнир по тенис утре в Струмяни

Като част от лятната програма на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Струмяни утре, 7 август, от 9:00 пред сградата на Народно читалище "Будител" – с. Струмяни, ще се проведе спортен турнир по тенис на маса за деца. Беше предвидено турнирът да се проведе на закрито, но поради влошаващата се..

публикувано на 06.08.20 в 17:37

Прекратиха договора на директора на „ДГС Места” инж. Костадин Касапов

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от утре – 7 август, се прекратява договорът за управление на директора на „Държавно горско стопанство Места” инж. Костадин Касапов. Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на село Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района..

публикувано на 06.08.20 в 17:30

До 15 август трябва да приключи ремонтът на пътя Перник – Трън

Областният управител на Перник Емил Костадинов и кметът на Брезник Васил Узунов са инспектирали ремонтните дейности по укрепване на пътното платно на второкласния път Перник – Трън. Работи се на територията на община Брезник.  Ремонтът се финансира от държавата и е на стойност 500 000 лева. Дейностите включват изграждане на специална пилотно-анкерна..

публикувано на 06.08.20 в 16:56

В ареста остават братята, нападнали жена в село Чуковец

Двамата братя, нападнали и ограбили 82-годишна жена в радомирското село Чуковец, остават в ареста. По искане на Районна прокуратура – Перник, съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража.  Двамата са привлечени към наказателна отговорност по чл. 198, ал. 1 от НК. Престъплението е извършено на 1 август през нощта. Маскирани, братята,..

публикувано на 06.08.20 в 12:53

Кризисният щаб за борба с коронавируса на община Благоевград заседава утре

Кметът на община Благоевград Румен Томов свиква Кризисния щаб във връзка с разпространението на коронавирус и завишаване на новорегистрираните случаи. Кризисният щаб на Община Благоевград ще заседава на 7 август, петък, от 16,00 часа в зала „22 септември“. На заседанието ще се вземат спешни мерки, свързани с общественото здраве по отношение на..

публикувано на 06.08.20 в 12:38