Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Банско отбелязват храмовия празник на черквата "Св. Троица"

Снимка: www.pravoslavieto.com

Тържествената литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и храмовото духовенство. Литургията започва в 10.00 ч. „Света Троица” е един от най-големите православни храмове на Балканите. Той е осветен през 1835 г., а началото на градежа е две години по-рано. Дванадесетте колони, които държат покрива, символизират 12-те Христови апостоли. Стенописите са дело на художници, представители на Дебърската школа. Иконите са изписани от прочутите майстори на Банската иконописна школа Димитър и Симеон Молерови. 


Вижте още

Здравни служители мерят температурата на пристигащите от Италия

Втори ден, дежурни служители на Регионалната здравна инспекция в Благоевград са разположени на ГКПП „Кулата“, за да проверяват всички пътници, влизащи от Италия в България за симптоми на коронавирус. До днес са проверени за симптоми на заболяването над 100 души, като при нито един от тях не е установена висока телесна..

публикувано на 26.02.20 в 11:13

ВАС потвърди решението на Административен съд – Кюстендил за избора на общински съветници в Дупница

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Кюстендил за избора на общински съветници в Дупница.  Резултатите от вота обжалваха Спас Андреев от СДС и Йонко Гергов от “Партия на зелените”. Бяха посочени нарушения в общо 21 изборни секции.  Съдът в Кюстендил извърши ръчно преброяване на бюлетините от една..

публикувано на 26.02.20 в 11:11

Утре в Благоевград ще заседава Областният медицински съвет

Предстои свикване на Областния медицински съвет, съгласно поставено днес изискване на Кризисния щаб, съобщи за Радио Благоевград областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.  Заседанието ще се проведе утре от 13.30 часа. Основна тема са предприетите мерки по сухопътните граници на страната, както и в болничните заведения в областта,..

публикувано на 26.02.20 в 10:00

Системата за е-винетки на Кулата работи

Системата за е-винетки на ГКПП „Кулата“ работи. Колоната от камиони е заради ремонт на граничния контролно-пропускателен пункт и по-малкото гишета, които обработват тежкотоварните превозни средства.  Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод разпространена информация в медии, че голяма колона от автомобили достига до Петрич..

публикувано на 26.02.20 в 09:55

Редовно заседание ще проведе Общинският съвет в Разлог

От 14.00 ч. ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет в Разлог. Ще бъдат разгледани 18 точки. Местният парламент трябва да определи нов състав на местна комисия съгласно Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. В дневния ред са включени няколко точки свързани с издаване на разрешително за..

публикувано на 26.02.20 в 08:27

Сесия на Общинския съвет ще се проведе в Перник

Сесия на Общинския съвет ще се проведе в Перник днес.  Дни преди заседанието кметът Станислав Владимиров върна за преразглеждане бюджетът на общината и свързаните с него структура на общинската администрация и Програма за управление и разпореждане с общинска собственост. Дали върнатите от кмета документи ще бъдат включени като допълнителни точки в..

публикувано на 26.02.20 в 08:23

Временно движението по пътя Кресна – Благоевград преди с. Крупник се извършва в една лента

Временно движението по път І-1 Кресна – Благоевград преди с. Крупник се извършва в една лента поради пътнотранспортно произшествие, съобщиха от АПИ. Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание и съобразена скорост.

публикувано на 26.02.20 в 08:07