Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес празнуват в Брестово и Горна Железница

     Продължава отбелязването на празника Илинден в община Симитли. Заради многото места, наречени на Свети Илия, курбаните в района са два дни – на 20 и 21 юли, а традициите продължават от години, каза за Радио Благоевград зам.-кметът на общината Евгения Георгиева. Празникът бе отбелязан вчера от жителите на селата Градево, Ракитна, Брежани и Полето. Днес Свети пророк Илия ще бъде почетен и в селата Брестово и Горна Железница.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно време с валежи на места

Днес от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава, а към края на деня над Западна България и ще се вплътнява, и до вечерта на отделни места там ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България и северно от планините и временно силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

публикувано на 16.04.24 в 06:59

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

Приемателна комисия на Дирекция за национален строителен контрол днес прие Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци край Благоевград.  С това приключва процедурата по придобиване на Акт 16. Предстои да бъде издадено разрешение за ползване на инсталацията и да се проведе процедура за избор на оператор, след което тя ще бъде..

публикувано на 15.04.24 в 17:30

Иван Гранитски дари книги на библиотеката на ЮЗУ

Член-кореспондентът на Българската академия на науките (БАН) Иван Гранитски направи дарение от книги на библиотеката на Югозападния университет „Неофит Рилски“. Книгите са осигурени от Издателството на БАН „Проф. Марин Дринов“ и издателство „Захарий Стоянов“. Той бе посрещнат от ректора проф. д-р Николай Марин. По време на срещата бяха обсъдени..

публикувано на 15.04.24 в 16:11

Откриват официално сградата на Административния съд в Благоевград

На 19 април Административният съд в Благоевград ще работи с граждани, страни по дела, до 13 часа. Промяната е поради провеждане на специално събитие по откриване сградата на Административен съд – Благоевград и Районна прокуратура – Благоевград. Административен съд – Благоевград установи дейността си в новата административна сграда, на адрес..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Културистка от Банско със злато от Малта

Най-добрата в бодибилдинга в България – Николая Събева от Банско, оправда собствените си очаквания за успешно представяне на състезанието на Международната федерация по бодибилдинг и фитнес - DIAMOND CUP MALTA 2024. На състезанието в Малта се явиха претенденти от цял свят. Николая Събева се състезава в „свободна категория женска физика“. При..

публикувано на 15.04.24 в 14:36

Книги за смет в Благоевград

Всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна една книга по избор. В Благоевград това ще стане на 20 април на паркинга на Кауфланд от 10 до 13 часа. Независимо от количеството пластмаса над единия килограм, книгата остава една за всеки. Участващите ще могат да получат само по едно издание. Тъй като в кампанията..

публикувано на 15.04.24 в 14:20

Обсъждат трасето до бъдещия ГКПП „Клепало“

Обществено обсъждане на концепцията за „Подпомагане и разширяване на транспортната свързаност с Република Северна Македония“ще се проведев с. Струмяни. Водещ партньор в разработването ѝ е Агенция „Пътна инфраструктура“. Срещата се организира от Областен информационен център – Благоевград във връзка с процедурата за кандидатстване по Приоритет 2 на..

публикувано на 15.04.24 в 11:26