Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По-ниска безработица в област Благоевград през юни

 

В област Благоевград се наблюдава спад на безработицата през юни. Това съобщи на пресконференцията на трите социални служби директорът на „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград Станислава Поповска. В сравнение с юни месец на 2018 година, безработицата на територията на област Благоевград е намаляла с 0,8%, уточни Станислава Поповска, като допълни, че през  изминалия месец е продължила реализацията на схеми по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

От началото на този месец стартира прием на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление 2019 – 2020 г., информира Станка Михова от "Регионална дирекция социално подпомагане" – Благоевград. Станка Михова заяви още, че социалните работници ще извършват проверки относно изразходването на помощите за отопление. За нарушителите са предвидени санкции. 90 са приемните семейства на територията на област Благоевград. Настанените в тях деца са 66, каза Михова. До момента в дирекциите "Социално подпомагане" са подадени 737 заявления за еднократна помощ за ученици. От тях са одобрени 473, отказани са 13, останалите са в процес на обработка.  

Дирекция "Инспекция по труда" – Благоевград извършва проверки във връзка с високите температури. При подаден оранжев или червен код за опасно високи температури, работодателите трябва да въведат мерки за гарантиране безопасността на работещите, напомни директорът на инспекцията Славянка Симитчийска.


Вижте още

Затваряне на границата за твърдо гориво от отпадъци е обсъдил с колегите си в Северна Македония министърът на околната среда и водите

Затваряне на границата за RDF /Refuse Derived Fuel/ - твърдо гориво от отпадъци - е обсъдил в Северна Македония днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Това съобщи той на връщане от Северна Македония тази вечер. Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад, каза министърът.  " Ще..

публикувано на 17.02.20 в 18:46

Окръжна прокуратура – Перник води производство за арест спрямо българин, обвинен от френските власти

Окръжна прокуратура – Перник води производство по Европейска заповед за арест спрямо български гражданин, обвинен за измами от френските власти. Мъжът е обвинен за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с извършване на измами на територията на Франция и България. Деянията били извършвани включително и чрез проникване в компютърни системи..

публикувано на 17.02.20 в 16:26

"Топлофикация – Перник" с намерение за използване на природен газ като гориво

"Топлофикация – Перник" АД е входирала в РИОСВ инвестиционно намерение за използване като гориво при производството на електро- и топлоенергия на природен газ през летните месеци, съобщи директорът на дружеството Любомир Спасов.  Проектът ще се осъществи чрез изграждане на нови мощности, като предварителните разчети показват, че инвестицията ще бъде в..

публикувано на 17.02.20 в 16:21

Ветеринарен лекар във всяко село

От 1 септември до 18 декември тази година, земеделското министерство ще проведе преброяване на земеделските стопанства в страната. „За целта, в този период, стопаните ще могат да въведат своите данни онлайн в електронен въпросник, а от 18 септември до 18 декември, анкетьори ще посетят останалите земеделски стопанства, за да попълнят..

публикувано на 17.02.20 в 14:57

Четири медала за таекуондо клуб "Хоук" – Банско

На провелия се от 14 до 16 февруари в Благоевград Държавен шампионат по Таекуондо ITF, спортистите от Банско завоюваха челни позиции: Катрин Гемкова – 1 място, спаринг девойки старша възраст до 58 кг; Станислав Дарелов –1 място, спаринг юноши младша възраст до 50 кг; Даниел Валеюв – 3 място, спаринг юноши старша възраст до 63кг; Мартин..

публикувано на 17.02.20 в 14:53

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката "парична гаранция" за собственика на "Феникс Дупница"

Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката за неотклонение "парична гаранция" от 10 000 лв. по отношение на Кольо Илиев – собственик на "Феникс Дупница".  Тя трябва да бъде внесена в 10-дневен срок, считано от днес. При непредставянето ѝ в посочения срок, съдът може да вземе на подсъдимия по-тежка мярка за неотклонение.  Съдът отхвърли исканата..

публикувано на 17.02.20 в 12:47

Няма да спират водата в село Палатово

Две седмици жителите на дупнишкото село Палатово бяха без вода, след като беше спряна водата на ТЕЦ „Бобов дол“, а вода в селото се доставяше с водоноски. От петък е възстановено водоподаването към ТЕЦ-а за питейни нужди. Според ВиК управителя на Дупница Илия Илиев водата от язовир „Дяково“ трябва да се подава поетапно: „ Пътят на..

публикувано на 17.02.20 в 12:02