Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80-годишнината на Родопската теснолинейка отбелязват днес

 Теснопътната жп линия Чепино – Якоруда – Белица навършва днес 80 години от нейното откриване. На днешния ден през 1939 г. цар Борис III открива новопостроената теснопътна железопътна линия. 

От Сдружение „За теснолинейката“ организират празнична обиколка от гара Септември до Добринище, като парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат достъпни за желаещите да се докоснат до 30-те и 40-те години на миналия век. 

Празничната обиколка на теснолинейката тръгва от 08:40 часа от гара Септември, като от 12:30 на гара Белица ще започнат проявите за годишнината, съобщи за Радио Благоевград Кристиян Ваклинов от сдружение „За теснолинейката“. 

По повод годишнината, от сдружението са подготвили и изложба, която ще бъде подредена във вагоните.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Край на общественото обсъждане за промените при изпитите за кандидат-шофьорите

Завърши едномесечното обществено обсъждане на промените в наредбите за обучение и изпити на кандидатите за шофьори. Основните изменения са свързани с надграждане и подобряване функционалностите на информационната система за обучение и изпити на агенция "Автомобилна администрация". Видеоклипове с опасни ситуации на пътя се добавят в изпита за..

публикувано на 11.07.24 в 09:32

Изготвиха график за учениците по време на ремонта в ОУ „Димитър Благоев“

Община Благоевград и II ОУ „Димитър Благоев“ утвърдиха график за разпределение на учениците по време на ремонтните дейности на училището. Той е изготвен със съдействието на част от останалите учебни заведения на територията на областния център. Местата, на които временно ще бъдат преместени учениците са съобразени в максимална степен с близостта до..

публикувано на 11.07.24 в 09:29

Отново жълт код за горещини в цялата страна

За пореден ден Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен жълт код за високи температури. Към тази сутрин издаденият код за горещо време за утре, 12 юли, е оранжев. Днес ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Намаляват времето на синята зона в Дупница

Синята зона в Дупница ще е с намалено работно време на 11 и 12 юли. Причината е в горещото време и очакваните още по-високи температури. Днес и утре паркирането ше се таксува от 08.00 до 16.00 часа. Мярката не се отнася за паркинга при парк “Рила”, който ще се заплаща до 18.00 часа.  На инкасаторите в Синята зона е осигурена вода от Община Дупница...

публикувано на 11.07.24 в 08:26

ЮЗУ започва записването на новите си студенти

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Записването на новоприетите студенти започва от днес. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок до 16 юли като представят лична карта, диплома за завършено средно образование и квитанция за платена..

публикувано на 11.07.24 в 07:42

Кюстендилски волейболистки ще представят България на Световните ученически игри

Кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов награди отбора на ПМГ "Проф. Емануил Иванов", класирал на първо място в България на Ученическите игри по волейбол във възрастова група 5.-7. клас. Отборът ще представи България на Световните ученически игри през април 2025 година в Белград, Сърбия. Атанасов връчи почетен плакет за високи постижения в..

публикувано на 10.07.24 в 14:07

Арестуваха перничанин отглеждал канабис край Бобов дол

Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества е проведена от служители на ГДБОП на територията на община Бобов дол. Със съдействието на служители от полицейското управление в Бобов дол, вчера е извършено претърсване на землището на с. Шатрово По време на акцията антимафиотите установили нива, засята с..

публикувано на 10.07.24 в 13:23