Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В община Дупница започва регистрация на домашните свине

Регистрация на домашните свине заради разпространението на болестта африканска чума започва от днес в община Дупница. Всички собственици трябва да декларират в кметствата животните, които отглеждат. Разпореждането е на Общинската епизоотична комисия. Кметовете на селата ще изготвят списъци, които ще предадат в община Дупница. 

Регистрацията гарантира получаването на обезщетения от държавата при евентуално разболяване и евтаназиране на домашните животни. В Кюстендилска област няма случаи на африканска чума, но са необходими превантивни мерки, твърдят властите.


Вижте още
Румен Томов

Адвокатът на Румен Томов обеща да обжалва решението на Административния съд в Благоевград

Административният съд в Благоевград отмени решението на Общинската избирателна комисия, с което тя отказва да прекрати предсрочно правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов.  В мотивите си съдът приема, че са налице и трите нарушения, посочени в жалбите на 4 политически партии и коалиции. Румен Томов не е предприел в законоустановения..

публикувано на 22.01.20 в 19:31

Прогнозната рамка на бюджета на община Кюстендил за 2020 г. е близо 50 млн. лв.

“Образованието е традиционният акцент в тазгодишния бюджет на Община Кюстендил. Той е и с най-големи разходи - около 20 милиони лева “, каза по време на общественото обсъждане на проекто-бюджета на Община Кюстендил за 2020 година кметът Петър Паунов.  Той посочи, че са заложени капиталови разходи за малките населени места — ремонти на..

публикувано на 22.01.20 в 19:21

Водоподаването в Перник е възстановено

Голямата авария, заради която днес бе нарушено режимното водоподаване в не малка част от Перник и още осем населени места, захранвани от язовир „Студена”, е отстранена.  От ВиК — Перник съобщиха, че в засегнатите от аварията райони водоподаването ще бъде удължено до полунощ.  Аварията бе на довеждащ водопровод в квартал „Железни заводи”. По..

публикувано на 22.01.20 в 19:17

Повече пари за здравеопазване, образование, култура и спорт в проектобюджета на община Перник

„Бюджет на развитието, а не на застоя“. Така кметът на Перник Станислав Владимиров определи проектобюджета за 2020 година, чието обществено обсъждане се състоя днес.   Въпреки средствата, които община Перник трябва да връща, са заложени повече пари за здравеопазване, образование, култура и спорт. Повече средства ще има и за Профилакторума и..

публикувано на 22.01.20 в 18:16

Състоянието на язовирите в Кюстендилска област е добро

 „Десет са критичните участъци относно проводимостта на реките и състоянието на речните корита на територията на Кюстендилска област“ , каза областният управител Виктор Янев.  Той посочи, че Областната администрация има готов проект за почистване и възстановяване на тези речни участъци, който не е бил финансиран, но сега след актуализация на..

публикувано на 22.01.20 в 16:21

С нов Управителен съвет е ФК „Миньор” Перник

Новото ръководство, в което влизат представители на бизнеса, на местната власт и на феновете на клуба, бе избрано на състоялото се днес отчетно-изборно общо събрание.  От длъжност, но не и от отговорност бяха освободени досегашният председател на Управителния съвет и бивш зам.-кмет на Перник Йордан Павлов и финансовият контрольор Иван Витанов –..

публикувано на 22.01.20 в 16:19

Започна данъчната кампания в Благоевград

Днес започна данъчната кампания по заплащане на местни данъци и такса за битови отпадъци, съобщиха от Община Благоевград. Без промяна остават сроковете за плащане на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци – I-ва вноска до 30 юни и II-ра вноска до 31 октомври на годината, за която са дължими. На предплатилите до 30 април за..

публикувано на 22.01.20 в 16:04