Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско Опера Фест отбелязва десетия си юбилей

Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град, а интересът към него непрекъснато нараства.

Откриването на юбилейното издание на Банско Опера Фест е поверено на Софийска филхармония и детската музикално-образователна програма Фортисимо Фамилия, които представят “Вивалди и Малкия Ото”. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция и ще го срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката  – Антонио Вивалди. 
За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев – Геро, който се превъплащава в Малкия Ото и Юлиан Вергов – в ролята на Антонио Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбраните за концерта произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи цигуларят Павел Златаров. Концертът “Вивалди и Малкия Ото” ще се състои на 22 август (четвъртък), с начален час 19:00.
“Набуко”, операта превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена, е постановката, която Държавната  опера  – Варна представя на 23 август (петък), от 20:30 часа. В Банско, в ролята на вавилонския цар ще доминира баритонът Пламен Димитров, солист с международна кариера, познат с проникновените си превъплъщения в централни баритонови партии като Набуко, Риголето, Барон Скарпия, Граф ди Луна и др. В ролята на Абигаил ще се превъплати успешното сопрано Димитринка Райчева, за която тази партия е една от коронните в репертоара ѝ.

Мариан Бачев, Десислава Николова и Лилия Илиева ще са главните действащи лица в хитовия мюзикъл “Чикаго”, който ще бъде представен в закриващата фестивална вечер. В събота, от 20 часа, гостите на Банско ще се насладят на мюзикъла, създаден по мотиви от пиесата “Чикаго” на Морин Далас Уаткинс, музиката е на Джон Кандър, а либретото – на Фред Еб и Боб Фос. Режисьорът Борис Панкин стои зад продукцията на Държавната опера – Варна. Хореограф е Анастасия Неделчева, дирижира Страцимир Павлов.

Входът за фестивала е свободен, мястото е площад „Никола Вапцаров“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Жълт" код за опасно време у нас

"Жълт" код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи температури. Предупреждението важи за части от Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Русенска, Разградска и Силистренска области. Температурите ще достигнат до 37 градуса.

публикувано на 18.08.24 в 09:05

Православната църква отбелязва деня на свети Иван Рилски Чудотворец

 Свети Иван Рилскси се смята за небесен закрилник на българския народ, както и покровител на българските лекари. Иван Рилски е патрон на основания от него Рилски манастир и на редица храмове в страната.По традиция хиляди богомолци се събират в Рилската света обител, за да се помолят за здраве и благоденствие и да почетат паметта на светеца. Сутринта..

публикувано на 18.08.24 в 09:00

Предимно слънчево време

На 18 август времето  ще е слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Максималните температури ще са между 31° и 36° .   

публикувано на 18.08.24 в 08:53

Локализираха пожара край Елешница

Локализиран е пожарът, който избухна по-рано днес на територията на ДГС "Елешница", съобщиха от ЮЗДП. Екипите продължават работа по гасенето му.  Над 50 служители на териториални поделения на ЮЗДП от Елешница,Гърмен, Добринище, Гоце Делчев, Якоруда, Места, Сатовча и Разлог  са на терен в горящата борова гора на територията на ДГС Елешница. Засегнати..

публикувано на 17.08.24 в 19:32

Избухна пожар в района на ДГС Елешница

Над 50 служители на териториални поделения на ЮЗДП гасят пожар в борова гора на територията на ДГС Елешница.  Гори бял и черен бор, към момента са засегнати 60-70 дка. Веднага след като става ясно, че колегите от Елешница имат нужда от помощ, към мястото тръгват служители на стопанствата в Гърмен, Добринище, Гоце Делчев, Якоруда, Места, Сатовча и..

публикувано на 17.08.24 в 18:03

Представят „Песента на камъните” в Ковачевица

Кюстендилецът Асен Маринов – китарист и композитор, ще представи тази вечер в село Ковачевица спектакъла „Песента на камъните“. Маринов и колегите му певицата Деница Серафим, Дияна Зарева – цигуларка, певица и композитор и перкусионистката Анита Нейчева ще изпълнят авторски композиции и ще разкажат приказни истории за сегашни и отминали времена.  В..

публикувано на 17.08.24 в 14:23

Нов тип детски площадки се изграждат в Кюстендил

Детска площадка на която ще има и съоръжения за възрастни, които да се забавляват, докато по-малките играят ще бъде изградена в Кюстендил. Парите за площадката са от капиталовите разходи на Общината, а стойността ѝ е 32 500 лева.  Площадката ще бъдеразположена в район на града, който през последните години беше занемарен и изоставен. През следващата..

публикувано на 17.08.24 в 13:44