Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кюстендил днес и утре отбелязват празника Панагия

В края на богородичните пости общинският отдел "Култура и духовно развитие" в Кюстендил организира културният форум Панагия. Старанието е в него да се съберат на едно място традициите на църквата, на българина и местните обичаи на хората от региона. 

Празникът ще се състои днес и утре. Ще започне в черквата "Успение Богородично" в кюстендилското село Раждавица с традиционно замесване на Богородичен хляб. Хлябът, замесен с молитви за здраве и благополучие ще бъде раздаден на всички гости на празника в Кюстендил на 15 август. В градинката пред Обредния дом в града ще бъде организирано традиционното изложение на обредни хлябове и ще бъде отслужен и водосвет за здраве и благоденствие.

На форума Панагия се представя хлебно изложение, което се подрежда в градинката срещу основния митрополитски храм "Успение Богородично" в Кюстендил. На него се показва хляб от различните села на кюстендилския край, а хората донасят и различни обичаи и практики, които съществуват в землищата на селата в региона.

Днес в село Раждавица ще бъде представена традицията по правене на Богородичен хляб, в който възрастни жени ще предадат умението си на млади момичета, за да не се загуби традицията. Богородичният хляб се приготвя рано сутринта, в пълно мълчание, в което хората си пожелават добро. Някога те донасяли вода от свещен извор, за да го замесят.


Вижте още

Среща с професор Христо Пимпирев се състоя в Кюстендил

Среща с професор Христо Пимпирев под мотото "Училище на възрастта на континент" се състоя снощи в кюстендилското читалище "Братство". Срещата беше организира във връзка с 200-годишния юбилей на Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил и 200-годишнината от откриването на Антарктида. С инициативата започнаха и поредицата от..

публикувано на 27.02.20 в 10:12

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста брат и сестра заради обвинение в производство и съхранение на наркотици

Кюстендилският окръжен съд остави в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" брат и сестра, обвинение в производство, преработка и съхранение на наркотици, с цел продажба.  Йордан Джипов на 23 г. и 31-годишната му сестра Ралица Стоилкова бяха задържани с полицейска мярка, след като криминалисти от полицейското управление..

публикувано на 27.02.20 в 10:06

Форум за висшето образование ще се проведе в Кюстендил

Форум за висшето образование ще се проведе в Кюстендил. Организатори са Центърът за подкрепа за личностно развитие, Обединеният детски комплекс и Центърът за кариерно ориентиране. Във форума ще участват и представители на учебни заведения от страната. По време на форума учениците ще бъдат консултирани по въпроси, свързани с приема в учебните..

публикувано на 27.02.20 в 07:45

В Благоевград ще заседава Облaстният медицински съвет

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов ще проведе днес среща с представители на всички здравни институции и заведения на територията на областта, за да бъдат предприети спешни мерки срещу разпространението на коронавируса. Срещата ще се състои от 13.30 часа в Областната администрация в Благоевград.

публикувано на 27.02.20 в 07:44

Увеличение на облачността с превалявания от дъжд

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличава и вплътнява, ще има валежи от дъжд, които привечер в Западна България ще преминат в сняг; възможни са и гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, в повечето райони и силен. С него ще нахлува студен въздух и температурите ще се..

публикувано на 27.02.20 в 07:44

За феномена Виктор Орбан – между омразата и обожанието

Днес народният представител и бивш конституционен съдия Георги Марков, една от знаковите политически фигури на българския преход, представи  в Благоевград своята книга „Феноменът Виктор Орбан”. Тази среща - разговор, изпълнила конферентната зала на хотел „Монте Кристо” с десетки негови почитатели и стари приятели, е част от обиколката му в..

публикувано на 26.02.20 в 19:34

Празникът „Прошки"

Ученици от втори „г“ клас с класен ръководител Славка Чапкънова от III ОУ „Димитър Талев“ Благоевград подготвиха и представиха пред своите родители на празника „Прошки“.  Събитието се състоя в отдел „Изкуство“ на регионалната библиотека и бе във връзка с изучаваната тема „Празници и традиции в родното селище“ в часа по предмета Околен..

публикувано на 26.02.20 в 18:05