Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АПИ: Движението по АМ "Струма" по моста при Дупница остава ограничено

Движението по моста при 62-ри км на АМ „Струма“ край Дупница остава ограничено и в следващите дни. Днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата на 13 август. Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. 

От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста. Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара,  и с оглед безопасността на движение, е задължително спирането на трафика. Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности, е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания, с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите. След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи,  АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Днес Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районна прокуратура – Дупница срещу собственика на цеха. В него се посочва, че под моста на АМ „Струма“ при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Преминаването в участъка от АМ „Струма“ между п.в. „Дупница“ и п.в. „Бобошево“ остава ограничено в двете посоки. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут от п.в. „Дупница“ по път I-1 (E-79) до п.в. „Бобошево“ на АМ „Струма“ и обратно.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения и проверят за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир "Калин", на около 2400 м. надморскса височина, в района наРилския манастир. Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа "Чала" под язовира. От Противопожарната служба в Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е причинила подпалването на дърво..

публикувано на 18.08.24 в 12:49

Екстремна спасителна акция в Пирин

Вчера спасителите от отрядите на ПСС в Банско и Разлог, и специалисти от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха на “България Хели Мед Сървиз" ЕАД бяха активирани за оказване на спешна помощ по въздух на пострадала жена с множество контузии и травми.  Инцидентът е станал в района на Малкия Казан под връх Вихрен в Пирин, където е оказана помощ..

публикувано на 18.08.24 в 11:46

Почина Ален Делон, легендата на световното кино!

Легендата на френското и световно кино Ален Делон е починал на 88-годишна възраст, съобщи Франс прес, цитирайки информация от семейството му.   "Ален Делон почина в дома си в Души, заобиколен от семейството си", се казва в позиция на роднините му.  Информацията беше разпространена и от Le Figaro.  Делон бе носител на наградата "Сезар" за най-добра..

публикувано на 18.08.24 в 09:41

Българският патриарх оглави литургията в Рилския манастир

Празникът Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец се отбелязва днес тържествено в Рилската света обител, когато се навършват 1078 години от успението на всебългарския небесен покровител. Литургията оглавява Българският патриарх Даниил.  Българският патриарх Даниил беше посрещнат тържествено в Рилския манастир вчера. Това е първото официално посещение на..

публикувано на 18.08.24 в 09:22

"Жълт" код за опасно време у нас

"Жълт" код е обявен за 11 области на Северна и Южна България за високи температури. Предупреждението важи за части от Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Великотърновска, Русенска, Разградска и Силистренска области. Температурите ще достигнат до 37 градуса.

публикувано на 18.08.24 в 09:05

Православната църква отбелязва деня на свети Иван Рилски Чудотворец

 Свети Иван Рилскси се смята за небесен закрилник на българския народ, както и покровител на българските лекари. Иван Рилски е патрон на основания от него Рилски манастир и на редица храмове в страната.По традиция хиляди богомолци се събират в Рилската света обител, за да се помолят за здраве и благоденствие и да почетат паметта на светеца. Сутринта..

публикувано на 18.08.24 в 09:00

Предимно слънчево време

На 18 август времето  ще е слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Максималните температури ще са между 31° и 36° .   

публикувано на 18.08.24 в 08:53