Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Успение Богородично

Снимка: sv-prorok-ilia.ikonata.eu

Днес православната църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица. 

Негово Светейшество българският патриарх Неофит ще отслужи Божествената Света литургия в Троянския манастир, който има храмов празник.

Старинна икона, на която е изобразена Св. Богородица с младенеца, ще бъде изложена за поклонение в черквата "Св. Николай Чудотворец" в радомирското село Долни Раковец. Иконата е собственост на черквата, но е прибрана за съхранение в Регионалния исторически музей в Перник. Днес, когато православните християни честват един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, иконата ще бъде върната временно в храма, за да може жителите на Долни Раковец да се поклонят пред нея. Според преданието на този ден поклонниците оставят бележки със своите молби към Богородица в ниша на иконостаса. Храмът „Св. Николай Чудотворец“ в Долни Раковец е строен между XV и XVII-ти век. Изографисан е през XIX в. от майстор Димитър от Самоковската школа. Експерт го нарекъл  "Перлата на Долни Раковец".

Засилено полицейско присъствие ще има днес в района на Рилския манастир, заради отбелязването на празника Успение Богородично. 

Голям събор за Голяма Богородица ще има в пернишкия квартал „Изток”. Света литургия и водосвет ще бъдат отслужени в ранната сутрин в църквата „Успение Богородично”, която днес има храмов празник, след което ще бъде раздаден курбан за здраве. Празникът ще продължи с концерт и народно веселие в пространството пред храма.

С четири събора – в Симитли и в три села в общината, ще бъде отбелязан днешния голям християнски празник.


Вижте още

Банско няма да остане без автогара

Кметът на Банско Иван Кадев договори с новите собственици на автогарата в града тя да продължи да се ползва до изграждане на нова. Станалата неотдавна публично известна информация, че автогарата в Банско е продадена, предизвика голям интерес в града и породи спекулации от кого е извършена сделката и как ще бъде организирана услугата в бъдеще...

публикувано на 03.06.20 в 19:00

Окръжна прокуратура – Благоевград разследва трафик на хероин през ГКПП "Кулата"

 Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление – трафик на наркотични вещества. Днес, в рамките на дейността на органите на реда за противодействие на нелегалния трафик на наркотици и след постъпила оперативна информация за предстоящо пренасяне през..

публикувано на 03.06.20 в 18:49

Неправителствени организации от Благоевград ще подпишат меморандум за сътрудничество

Инициативен комитет организира среща „кръгла маса” за неправителствени организации и граждани от община Благоевград на  05.06.2020 г. /петък/,  в зала „22-ри Септември” от 11.00 часа. Икономическото развитие на община Благоевград, социалните дейности, екологията и общественият ред,  ще са основните теми на срещата. Ще бъдат обсъждани възможности и..

публикувано на 03.06.20 в 17:49
Александър Дюлгеров

Още едно истинско „орле“ се върна в „Пирин“

Футболен клуб  “Пирин“/ Благоевград/ си върна още един бивш футболист. Опитният Александър Дюлгеров започва трети период в родния си клуб. Само преди две седмици той разтрогна по вина на клуба с "Етър" /Велико Търново/. „Сърцатият защитник Александър Дюлгеров дойде за трети път в „Пирин“, този път  с договор за  2 години. Дюлгеров, който..

публикувано на 03.06.20 в 17:30

Историческият музей в Разлог с три спечелени проекта

Историческият музей в Разлог спечели три проекта, с които ще бъдат обогатени фондовете на културната институция. Това съобщи за Радио Благоевград директорът на музея Христина Манова. Проектите „Дооборудване на фондохранилища в Исторически музей – Разлог“, „Известия на Исторически музей – Разлог“ и „Да творим в музея“ ще получат финансиране от..

публикувано на 03.06.20 в 17:04

Община Перник регламентира финансирането на спортните клубове

Общинският съвет в Перник прие с пълно мнозинство предложената от Община Перник Наредба за финансовото подпомагане на местните спортни клубове. С това след дълги години опити финансирането на спортните клубове в Перник вече е регламентирано. Методиката, на която се основава наредбата ясно разграничава детско-юношеския спорт от този в представителната..

публикувано на 03.06.20 в 16:39

Организират обучителни онлайн семинари за земеделските стопани

Националната служба за съвети в земеделието организира поредица от онлайн обучения за земеделските производители, като първият семинар ще се проведе на 4 юни, от 13 часа на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди  в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане ”. „Всеки, който има желание..

публикувано на 03.06.20 в 15:43