Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Театър АТОМ" финансира талантливи хора за участие в третото издание на "АТОМ Хореографски Серии"

| обновено на 21.08.19 в 11:52
4
Снимка: Ivan-Alexander Kjutev


Танцови артисти от различни краища на света ще се срещнат в София в рамките на третото издание на "АТОМ Хореографски Серии". 

Събитието ще се проведе между 31 август и 11 септември под формата на интензивен танцов тренинг, семинари на тема „Развитие на публики“ и срещи с изявени артисти в сферата на съвременния танцов пърформанс. 

Автор на снимката: Ivan-Alexander Kjutev"АТОМ Хореографски Серии" е платформа за международен обмен на танцови артисти, създадена през 2017 година  от сдружение за съвременен танц „АТОМ Театър“. Инициативата дава възможност на талантливи танцьори и хореографи от различни краища на света да се срещнат, да работят заедно, да обменят и реализират идеи, и да експериментират по време на ежегодното събитие в София, изграждайки трайни професионални връзки и мрежа от контакти в света на съвременното танцово изкуство. В рамките на събитието се провежда интензивен 10-дневен танцов тренинг, воден от изявени хореографи от различни държави. Тази година събитието ще се състои между 31 август и 9 септември и ще даде възможност на млади танцьори от България да усъвършенстват собствения си стил, да развият и обогатят техниката си, и да опознаят различни форми на съвременен танц в класовете на хореографи от Великобритания, САЩ, Израел и България. По време на тренировките всяка група подготвя цялостен танцов пърформанс, който ще бъде представен пред софийската публика на 10 септември.

Тазгодишното издание на "АТОМ Хореографски серии" акцентира върху темата за привличането и развитието на публики. Темата е значима и пряко засяга всяка страна в културната индустрия, затова и по време на семинарите ще се обсъждат ключови въпроси от бранша, ще се представят добри практики, специфични методи и техники за изграждане на публика, както  и въвличането на аудиторията по интерактивен начин. Участниците ще имат възможност да обменят опит и да потърсят решения на трудности и предизвикателства от практиката си.

В ролята на ментори ще влязат мениджъри, продуценти и хореографи от партньорските организации Manchester Dance Consortium (Великобритания) и Suzanne Dellal Centre for Dance (Израел).

На 11 септември ще се състоят т.нар. "Бързи срещи", по време на които всеки желаещ от сферата на съвременния танц ще има възможност да се запознае лично с гостуващите хореографи и продуценти, за да развие собствена мрежа от контакти. Те са отворени, като се изисква предварително записване на  имейл register@atomtheatre.info до 10 септември.

„Събитието е много повече от танцова школа. То дава възможност да се изгради среда и да се създадат трайни творчески отношения в една специфична сфера, каквато е тази на съвременния танц“, казва Стефания Георгиева, един от създателите на „АТОМ Театър“ и организатор на събитието. Чрез тази среща артистите могат да се докоснат и да опознаят изкуството, което създават техни колеги от различни краища на света, да усвоят нови техники, да се запознаят с актуалните теми и въпроси, които „движат“ техните хореографии, плод едновременно на глобални търсения, но и локален контекст.

Четири организации партнират тази година на „Театър АТОМ“ за осъществяването на третото издание на АТОМ Хореографски Серии. Това са Manchester Dance Consortium от Великобритания, Momentum: New Dance Works от САЩ, Suzanne Dellal Centre от Израел и Moving Body Festival  България.

Тази година организаторите отпускат четири студентски стипендии и освен това дават възможност на желаещи, които не живеят в София, да се включат в тренинга, като ще покрият таксата на няколко участника с одобрени кандидатури.

Автор на снимката: Ivan-Alexander Kjutev

Повече информация за условията, както и за хореографите и менторите, които ще вземат участие в събитието, можете да намерите на интернет страницата на „ATOM Театър“, в събитието и страницата на инициативата във Фейсбук, на следните линкове:

АТОМ Театър

АТОМ Хореографски Серии – Facebook

АТОМ Хореографски Серии #3 - събитие

Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и се осъществява с подкрепата на Посолството на Израел в България, Goethe-Institut Bulgarien, Dance Station Bulgaria, Фото-Корпус / Photo-Corpus, Derida Stage / Сцена Дерида, Harmonica.

За „АТОМ ТЕАТЪР“

Създаденото през 2011 година сдружение „АТОМ Театър“ твори в областта на съвременния танц и пространствено обусловени представления (site-specific performance). Стефания Георгиева и Калина Георгиева са основните действащи лица, които стоят зад танцовите проекти на АТОМ.

Основната цел на сдружението по думите на неговия създател – Стефания, е да изследва социално-културната среда, процесите в обществото и връзките между хората, и да ги въплъщава в творческите си проекти. Водени от страстта да изследват безкрайните възможности на движението и танца, и непреодолимата жажда за свобода на сцената, Стефания и Калина създават множество авторски представления и участват в танцови платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Чехия, Франция, Румъния, Гърция, Сърбия и Черна гора. Освен конвенционалните сценични произведенията, много от работите на АТОМ са силно обвързани с конкретни пространства, архитектура, дизайн, история.

Мисията на „АТОМ Театър“ е да представя новото лице на Българската съвременна танцова сцена; да развива творческата среда и да вдъхновява артисти и публика; да разшири интернационалните възможности за сътрудничество, обмен и съвместни проекти за млади български артисти.

Стефания Георгиева е хореограф и изпълнител, съосновател на „АТОМ Театър“. Завършва НАТФИЗ, където се запалва по идеята за колективното тяло, движение и съзнание, което в последствие става лайтмотивът в нейните творчески търсения. От дебюта ѝ като хореограф през 2013 г. досега, Стефания е създала множество произведения,  представени в цяла Европа и Южна Корея. Води уъркшоп „Колективно тяло“ в България, Великобритания, Германия и Гърция.

След като завършва „Балет“ в Националното училище за танцово изкуство, Калина Георгиева участва в различни интернационални танцови и театрални проекти. Дебютът ѝ е през 2014 година в спектакъла „P.S. Яворов“, посветен на поета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:50

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти пенсионер в..

публикувано на 26.04.24 в 09:37

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14