Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще направи преход през седловината "Кончето" в Пирин

Снимка: Уикипедия

Президентът Румен Радев, заедно с планински водачи, спасители и доброволци, участвали във възстановяването на планинския заслон „Кончето“, ще направи преход през едноименната седловина в Пирин. В късния следобед групата се очаква да пристигне на хижа „Вихрен“. 

С участието си в прехода през най-величествената и опасна седловина, президентът Радев изпълнява поетия ангажимент пред Асоциацията на професионалните планински водачи, която беше отличена на националния конкурс „Доброволческа инициатива за 2018 година“, под патронажа на държавния глава. По време на церемонията  президентът е поел ангажимент сам да се увери как е възстановен заслона “Кончето“. След задължителния инструктаж, рано сутринта  групата тръгва от хижа „Яворов“ към заслона, каза председателят на асоциацията Орлин Чачановски:

Той много държеше всички от групата да качат по нещо горе. В последния момент реши, че той лично ще закупи нещо и ще го качи.“

На заслона ще бъдат занесени още одеяла и ще бъде монтирана стълбата пред входа. В групата ще бъдат още директорът на парк „Пирин“ Росен Баневски, ръководителят на катедра „Туризъм и алпинизъм“ към НСА доц. Александър Шопов и алпинистът  Емил Божанов.

Преходът ще завърши на хижа „Вихрен“ над Банско, където около 17:00 часа президентът Румен Радев ще направи изявление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва реконструкция на общежитие на гимназия в Сандански

Днес бе поставено символично начало на строително – монтажните дейности по цялостната реконструкция и оборудване на ученическите общежития на ЗПГ „Климент Тимирязев“ в град Сандански. Символично начало на строителните дейности бе дадено от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов след отслужен водосвет от архиерейския наместник отец Георги Танчев...

публикувано на 10.07.24 в 11:53

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първо класиране

Югозападният университет „Неофит Рилски“ обяви първото класиране на приетите студенти за учебната 2024/2025 г. Всички приети на първо класиране студенти следва да се запишат в срок от 11 до 16 юли 2024 г., като представят лична карта, диплома за завършено средно образование (оригинал) и квитанция за платена семестриална такса. Документи се..

публикувано на 10.07.24 в 11:01

Две са фирмите кандидати за ремонт на ОУ „Димитър Благоев“

„Бул Строй Инвест“ ЕООД и „А – Строй“ ЕООД са фирмите, подали оферти за участие в конкурса за възлагане на обявената обществена поръчка за изграждане на два броя пристройки, основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на II ОУ „Димитър Благоев“ в Благоевград. Офертите на кандидатите бяха отворени от конкурсната комисия,..

публикувано на 10.07.24 в 10:52

Методи Байкушев кани жителите на 6 улици на информационна среща

Кметът на община Благоевград Методи Байкушев кани живущите в района на ул. „Св. Иван Рилски“, „Иван Вазов“, „Иларион Макариополски“, „Аргир Манасиев“, „Захари Стоянов“ и „Антим I” на информационна среща във връзка предвидени дейности – ремонт и реконструкция на улиците, за които има подписани споразумения за финансиране с МРРБ. Срещата ще се проведе..

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Кирил Стоев

Одобриха проект за уличното осветление на села в община Радомир

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев. Проектът е  на стойност над 1.9 млн. лв., а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът включва изграждането на ново енергийно ефективно LED осветление и въвеждане на система за централизирано..

публикувано на 10.07.24 в 09:51

Нововъведение във ВиК Благоевград

С цел подобряване на услугите, "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград преминава към нова виртуална "IVR" централа за получаване на телефонни обаждания. Единният телефонен номер 0800 18 421 ще остане единствен предоставен за връзка с дружеството. При свързване с централата, ще има възможност да се избира между 4 опции за връзка с..

публикувано на 10.07.24 в 09:36

НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК

Днес изтича срокът за обществено обсъждане на поредния законопроект за водоснабдяването и канализацията, който предвижда консолидиране и на останалите общински ВиК дружества в страната към държавните и промени,  свързани с регулиране на цената на услугата.  Текстовете предизвикаха недоволство сред кметове на общини, а на предстоящото в четвъртък..

публикувано на 10.07.24 в 09:25