Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Пропаганда и власт в народната република“

"Човек, който не познава историята си, е обречен да я повтори". С тези думи директорът на РИМ – Благоевград, д-р Кирил Алексиев, откри кръглата маса „Пропаганда и власт в народната република“. Форумът се организира в партньорство с Катедра „История“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а поводът е отбелязването на 75-тата годишнина от Деветосептемврийския преврат в България и 30 години от началото на демократичните промени

Д-р Алексиев каза, че темата за времето след 9 септември 1944г., продължава да буди доста противоположни мнения в обществото ни и често го разделя на две.

„Пред нас стои една трудна задача, а именно да излезем от идеологическите рамки и да направим един обстоен анализ на времето от 9 септември до падането на комунистическия режим. Това са 45 години, които носят на страната ни както положителни, така и отрицателни неща, затова темата не е незначителна.“

Снимка

В кръглата маса участват докторанти и научни работници от няколко града, а докладите са в няколко тематични области: пропагандният апарат на тоталитарната комунистическа система и изграждането на нова идеологическа действителност; образи и символи от комунистическия идеал; култът към вожда и образът на врага „със или без партиен билет“. Целта на кръглата маса е да развие дебат върху характеристиките на тоталитарната система и да представи пред обществеността съвременните научни достижения в изследването на най-новата история.

Според една от участничките в кръглата маса – д-р Веселина Узунова, уредник в музея в Хасково – пропагандата е била едно от най-могъщите оръжия на комунистическия режим у нас: „Когато едно цяло поколение изчезва, новото няма как да разбере какво е било преди началото на режима, как той се е появил. Истината се подменя. Пропагандата е била изключително могъщ инструмент на властта, който е съществувал във всички сфери на живота у нас – изкуство, наука, религия, история и др.“. Д-р Узунова определи периода след 9 септември, като време, в което у нас липсва суверенитет, независимост и свобода. 


Вижте още

Тази вечер стартира програмата на CineLibri в Благоевград

Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал е с наслов „Възпитание на чувствата“, и в гостуващата му в Благоевград програма , в партньорство с Общината, предлага 11 филма от днес до 1 ноември (неделя). Мотото „Възпитание на чувствата“ е пряка препратка към едноименния роман на Гюстав Флобер, във връзка със 140-ата годишнина от смъртта на..

публикувано на 22.10.20 в 19:53

Повече от 100 дни благоевградчани на протест

Вече повече от 100 дни група протестиращи благоевградчани искат оставката на правителството и главния прокурор .  И тази вечер демонстрантите се събраха пред Съдебната палата в града и с викове „Оставка“ изразиха недоволството си.  Калоян Ханджийски, един от организаторите на протеста, заяви, че протестите в Благоевград..

публикувано на 22.10.20 в 18:29
Анди Тод

В “Пирин“ смениха помощника на Уорън Фийни

Часове след загубата на ФК Пирин“/Благоевград/ от „Берое“ с 3:4 в 1/16 финален мач за Купата на България по футбол,се започна с промените в треньорския щаб на „орлетата“.Помощник- треньорът Анди Тод,дясната ръка на главния мениджър Уорън Фийни, вече няма да бъде част от треньорския щаб на представителния отбор. Тод се завръща в своята родина..

публикувано на 22.10.20 в 17:27

Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с COVID-19

Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболяваемост с коронавирус. За последните 2 седмици в областта има повишаване на случаите и налице е опасност от жълт код Кюстендилска област да попадне всеки момент в оранжевия, т.е. да се премине заболяваемостта от 60 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на днешното заседание на..

публикувано на 22.10.20 в 16:36
Снимката е илюстративна

23 с COVID-19 в Благоевград

  60 са новите случаи с коронавирус в Благоевградска област през последното денонощие, съобщават от РЗИ - Благоевград.  Най-много са в Благоевград - 23. В Петрич новите случаи са 9, в Гоце Делчев - 6, в Сандански - 5. В Лешница, Разлог и Симитли има по двама заразени с COVID-19.  В 11 населени места в областта по един. 

публикувано на 22.10.20 в 16:18

Община Сандански осигурява бактерицидни UVC лампи за всички детски градини и ясли

Петдесет и две бактерицидни лампи за вътрешна дезинфекция ще осигури община Сандански за всички групи в детските градини и яслите на територията на общината. Лампата е предназначена за допълнителна дезинфекция в помещенията и осигуряване на стерилна среда за децата и работещите. Лампите са от лицензирана фирма и са закупени от общината, каза за..

публикувано на 22.10.20 в 14:31

9 акта за неспазване на мерките срещу коронавируса състави Районна прокуратура - Благоевград

11 констатации и 9 акта е съставила Районната прокуратура в Благоевград в първия ден от започналите вчера проверки за спазване на въведените мерки срещу разпространението на коронавирус. Това каза за Радио Благоевград районният прокурор Борислав Ковачки. Той уточни, че констатациите са съставени вчера през деня, а актовете вечерта в заведенията...

публикувано на 22.10.20 в 13:50