Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адв. Владислав Янев: Българските адвокати се страхуват да казват истината в съда, заради репресии

Представители на „Адвокати за свободна България” проведоха в Благоевград, обществена дискусия по 23-те предложения за промени в Закона за адвокатурата, които организацията ще внесе в Народното събрание.

Според неправителствената организация, адвокатурата у нас е загубила своя образ на защитник на българските граждани и е крайно време за промени в действащия закон, който е неефективен.

Председателят на организацията, адвокат Владислав Янев каза за Радио Благоевград, че промените, които предлагат, имат за цел да направят така, че адвокатите да могат реално и ефективно да защитават конституционните права на хората. Адв. Янев посочи, че има редица примери, в които адвокатите са подложени на узаконени репресии, чрез дисциплинарни производства.

„Това пречи на мнозина от нас да казваме истината в съдебните зали и да защитаваме клиентите си в съда. Представете си, че наемате адвокат, за да защитава вашите законни интереси, а той се явява в съда и го е страх да говори. Страх го е да каже истината, защото по закона, който е противоконституционен, може да му бъде образувано дисциплинарна преписка и да бъде наказан. Това трябва да спре, тъй като подобни практики накърняват законността в цялата държава. Възможностите на адвокатите да реализират пълноценна и ефективна адвокатска защита на законните права засяга всички български граждани.“

Владислав Янев допълни, че Законът за адвокатурата създава и възможност за манипулиране на процедурата при изборите на ръководни кадри.

В момента „Адвокати за свободна България“ обикалят български градове, за да събират подписи в подкрепа на предложенията. В следващите дни предстои събраните подписи и предложенията да бъдат внесени в Народното събрание, допълни адвокат Янев.


Вижте още

Административен съд – Благоевград допусна разпит на свидетел по делото за прекратените пълномощия на кмета на село Коларово

Административен съд – Благоевград даде ход на делото по оспорване Решение № 222-МИ от 14.01.2020 г. на ОИК – Петрич, с което прекратява предсрочно пълномощията на Величка Спасова като кмет на кметство село Коларово, община Петрич и обезсилва издаденото ѝ удостоверение за избран за кмет на кметство Коларово. В съдебна зала..

публикувано на 27.01.20 в 16:38

Извънредни проверки са извършени от РИОСВ – Перник на ТЕЦ "Бобов дол"

Извънредни проверки на ТЕЦ "Бобов дол" са извършени от РИОСВ – Перник през почивните дни, във връзка със сигнали на граждани, съобщиха от екоинспекцията. При проверката на 26 януари е станало ясно, че е имало авариен пробив в пещ на камера на енергиен котел 1 и въведен в експлоатация енергиен котел 2. При проверката е констатирано, че от изпускащо..

публикувано на 27.01.20 в 16:09

Води се разследване на ПТП в района на Кресна със загинал чужд гражданин

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване по образувано досъдебно производство за пътно-транспортно произшествие, при което загинал чужд гражданин и причинени телесни повреди на пътници.    Около 12:05 ч., днес, 27.01.2020 г., на главен път Е-79, в района преди град Кресна, в посока от град Сандански за..

публикувано на 27.01.20 в 16:07

Пуснаха движението по Е-79 и в двете ленти

Движението по ПП1 Е-79 в района на Кресна в посока град Благоевград е свободно и в двете посоки.

публикувано на 27.01.20 в 15:46
На заседание на Общинския кризисен щаб е взето решение да се поиска официално от областния управител удължаване на бедственото положение

Общинският кризисен щаб в Перник поиска удължаване на бедственото положение

На проведено днес заседание, Общинският кризисен щаб в Перник поиска от областния управител Емил Костадинов удължаване на обявеното заради водната криза в Перник бедствено положение. То беше въведено със заповед на кмета Станислав Владимиров на 21 декември м.г. първоначално за 7 дни, а на 28 декември бе удължено с още 30 дни.  След..

публикувано на 27.01.20 в 15:44

И в Перник училищата затварят врати заради грипа

Официално, епидемията ще бъде обявена от утре, 28 януари, съобщи директорът на местната здравна инспекция д-р Юри Торнев.  На началника на РУО на МОН е връчено предписание за прекратяване на учебните занятия от утре и обявяване на дните до 5 февруари включително за неучебни на територията на област Перник.  През последните няколко дни заболеваемостта..

обновено на 27.01.20 в 15:33

БСП Благоевград в защита на кмета на община Благоевград Румен Томов

Ръководството на общинската организация на БСП в Благоевград даде пресконференция днес. На нея присъства и заместник-председателят на партията Кирил Добрев. Представителите на лявата партия излязоха с позиция в защита на кмета на община Благоевград Румен Томов, избран с подкрепата на БСП.  Позицията идва след излязлото решение на Административния..

публикувано на 27.01.20 в 15:32